Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Hoppin’ Frog Frosted Frog Christmas Ale

Varunummer: 11730, Flaska 650ml, 109kr, Alkoholhalt: 8.6%

Ölhundbetyg

7

Kryddat julöl från amerikanska Hoppin’ Frog. Innehåller enligt bryggeriet “Perfectly blended spices” och vilka det nu är verkar vara osagt. Nu med facit i hand vågar jag i alla fall gissa på kanel.
EDIT: Ja som vår gode läsare här under konstaterar så stod det ju faktiskt på etiketten att den innehöll Kanel, Ingefära och Muskot. Så kan det gå när ögonen inte är med. Jag skyller på Hoppin Frogs hemsidas undermåliga information.

Utseende: Klart röd med ett kort beige skum som lämnar få rester. Vackert julskimrande färg men trött skum.

Doft: Oj! Har var det kanel. Äppel, karamell och kanel. Det luktar faktiskt nästan precis som en flytande äppelkaka med alkohol samt lite vaga toner av ingefära. Man blir glad! :-)

Smak: Söt bärsmak med lingon, karamell, apelsinskal, kanel och aningens barr samt lite alkoholvärme. Inte lika tydlig sammanhållning som i doften. Svårt men välgjort och gott på ett lite stört sätt. Lite strävt te-likt beskt avslut.

Mun: Medelstor till större kropp med lite tillbakadragen mjuk kolsyra och lite oljigt textur med strävt avslut.

Ett rejält kryddigt och sött öl som känns som en mix mellan en passerad äppelpaj och humligt red ale. Ett öl som kanske inte kommer falla alla i smaken men helt klart får ögonbrynen att höjas. Att para med en äppelkaka eller kyckling med äpple kan bli intressant.

Mer info om Hoppin’ Frog Frosted Frog Christmas Ale:

Ale

BrewDog International Arms Race

Varunummer: 11744, Flaska 330ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

3

Amerikanska Flying Dog och skotska BrewDog får för sig att dom passar ihop för att båda har ordet “hund” i sitt namn och hör sedan av sig till mig för att…nej, nu skojar jag visst till det här. Hur som helst så drog de båda bryggerierna igång en tävling där de skulle brygga var sin IPA fast med regeln att ingen humle fick användas. Flaskorna skulle även bedömas utseendemässigt sett och då Flying Dog i sedvanlig ordning använde sig av Ralph Steadmans konst medan BrewDog anlitat Johanna Basford. Man åkte sedan på en mindre turné mellan BrewDog-barerna i Skottland där publiken fick rösta. Ölet innehåller alltså ingen humle utan istället saker som enbär, rosmarin och lagerblad bl.a.

Utseende: Jag tycker personligen att BrewDog tar poäng redan på etiketten som jag tycker är oerhört snygg. Ölet i sig är klart och orangeaktigt bärnstensfärgat med ett medelstort gulnat skum som fräser och sprakar bort rätt snabbt utan att lämna spår. Förutom det oroväckande fräsande skummet så ser det väl ok ut.

Doft: Ingefära, rosmarin, tvål och doftkrus (ni vet sånt där som står på vissa toaletter) dominerar. Efter en snurr i glaset tittar apelsin och lite kaka och karamell fram. Något med den påminner mig om Abstrakt 08. Jobbigt kryddig doft.

Smak: Söt karamell, apelsin, aningens aprikos, ingefära och sedan en våg av tvål och parfymiga kryddor och en eftersmak av enbär. Ingen direkt beska. Åh fy fan va äckligt.

Mun: Medelstor till något lättare kropp med lättsam kolsyra och något oljigt vattnig textur.

Oerhört parfymkladdigt och svårdrucket öl med en massa ingefära, rosmarin och örtiga saker som man helt enkelt inte vill ha i sitt öl. Eller rättare sagt, hade det funkat om det funnits humle också? Ack ja, vem vet. Det var ett roligt projekt på pappret och etiketterna är snygga, men drickbart är det inte. Och med det något häftiga priset 39.90 så är katastrofen ett faktum.

Batch: 258
Bäst Före: 12-08-13

Mer info om BrewDog International Arms Race:

Ale

Nynäshamns Mysingen Midvinterbrygd 2012

Varunummer: 11381, Flaska 500ml, 31.40kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

8

Ett av de kryddigare julölen som årligen besöker systembolaget är Nynäshamns mörka ale Mysingen. Enligt bryggeriets hemsida är den kryddad med “muskot, kummin, nejlika, vanilj och färskrivet apelsinskal” och enligt flaskan bryggd med “sex sorters malt” och “fem sorters humle”. Alla Nynäshamns öl är opastöriserade.

Utseende: Mörkt rödbrun med ett puffigt gråbrunt “suffleskum” som lämnar en spräcklig skumgardin efter sig. Rustik och anspråkslös men snygg.

Doft: Det första man känner är en tydlig ton av kryddnejlika, muskot och lite annan diffusa krydda (håller även med Portersteken om att jag kan känna lite ingefära) som sedan backas upp av en mjuk ton av apelsinskal och röda äpplen med bakomliggande maltiga toner av syrligt rågbröd och lite choklad. Nästan lite smårökiga aningar av chark också.

Smak: Maltig sötma av karamell, choklad och sirapslimpa blandar sig fint med apelsin, lite röda sträva bär och kryddiga toner av kryddnejlika och julmust. Det må va kryddigt, men smakerna är mjuka och stöder upp varandra på ett riktigt riktigt snyggt sätt.

Mun: Medelstor kropp med mjuk lättsam kolsyra och en lyxigt len textur. Fylligt och runt intryck.

Ett av julölen med tydligast ton av kryddor. Jag brukade tycka att det blev för mycket, men nu tycker jag att det är ett härligt inslag i ett annars mycket välgjort och snyggt öl. Maltsötma, fruktighet och kryddor ligger sammanlindat på ett mysigt och kolsyran är tillbakalutad på ett sätt som gör att man bara vill dricka mer. Riktigt välgjort och gott öl, men man ska nog tilltalas av tanken på kryddnejlika i sitt öl.

Bäst Före: Juli 2013

Mer info om Nynäshamns Mysingen Midvinterbrygd 2012:

Ljus lager

S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 Enbär

Varunummer: 89159, Flaska 330ml, 19.90kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

8

Jessica Heidrichs första sammarbetsöl med stjärnkocken Mathias Dahlgren är en lager bryggd med Pilsnermalt, Cascadehumle och Enbär.

Utseende: Ljust gyllengul med endast ett lätt dis och ett medelstort vitt fluffigt skum som lämnar spridda rester. Det ser läskande ut!

Doft: Enbären kommer verkligen fram med sin lite bittersyrliga barrigt oljiga ton, men så viftar man runt ölet lite i glaset och så tittar lite småblommig citrushumle fram med halmig malt och lite brödig sötma. Kryddig doft, och jag tycker mig nästan känna en svag ton av rök eller svett trä.

Smak: Citrus blandas med en tydlig och lite sträv kryddig ton av enbär och trä men får bra jämvikt med lite söt brödig malt och en aning ananassötma. Strävt kryddigt barrigt avslut.

Mun: Medelstor till något lättare kropp med mjuk nästan lite låg kolsyra. Texturen är något oljig.

Ett öl som kanske inte är alldeles lätt att ta till sig först då enbärstonen är rätt påtaglig. Ändå så tycker jag att ölet lyckas hålla samman på ett lockande och spännande sätt och sötman i ölet balanserar upp den kryddiga enbärstonen så att det bara inte blir bittert och kryddbeskt. Jag är verkligen ingen gastronom men jag kan tänka mig att det kan bli en mycket spännande kombo till diverse maträtter. Något vilt kanske? Älgstek? Eller till bastun? Ett av S:t Eriks mest intressanta öl hittills tycker jag och det får en extra poäng för sin djärvhet.

Mer info om S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 Enbär:

Ale

BrewDog Dogma (Original)

Varunummer: 1690, Flaska 330ml, 96.70kr, Alkoholhalt: 7.8%

Ölhundbetyg

7

En riktig dekokt av udda saker som Guarana, Sömntuta, Kolanöt and Skotsk Ljunghonung. Basen till ölet är dock en Scotch Ale bryggd på Maris Otter-, Karamell-, Choklad- och Rostad Malt, samt humlad med Bramling Cross och Amarillo. Har du en Dogma med orange etikett så har du fått tag på den nya varianten som kom i år. Denna (svart etikett) är dock den äldre varianten som kom i BrewDogs Mixpack som släpptes på Systembolaget i mars i år.

Utseende: Klar, rödaktigt kastanjefärgad med ett kort gulbeige skum som fastnar i stråk på glaset.

Doft: Söt och fruktig doft med toner av kola, vanilj, torkad frukt som aprikos, grapefrukt och papaya, honung och diffusa kryddor plus humle. Något med den får mig att tänka på någon sorts tung fruktcocktail med en skvätt söt bourbon. Komplext och spännande.

Smak: Söt med karamell, torkad frukt (grapefrukt, apelsin, aprikos, lite passionsfrukt), honung, mörkt bröd och kryddor. Mjukt kryddigt beskt avslut samt läderaktig sälta i eftersmaken. God smak, men inte riktigt så färgstark som doften.

Mun: Medelstor kropp med mjuk kolsyra. Texturen är oljig och aningens klibbig.

Ett något sött maltigt öl med en spännande sammansättning av karamell, bröd, frukt och kryddor. Det finns massor att plocka ut ur doften men de exotiska ingredienserna som nämns sticker väl inte direkt ut allt för mycket. Smaken är god och sött maltig men torkar ut ordentligt i slutet så det inte blir sliskigt. Lite rörigt öl måhända, men gott. Plocka fram en god ost vetja!

Mer info om BrewDog Dogma (Original):

Ale

Anchor Christmas Ale 2011

Varunummer: 11370, Flaska 355ml, 25.50kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Anchors klassiska julöl är en mörk “winter warmer” som bryggs med en lite annorlunda (hemlig) kryddning för varje år. Varje upplaga har ett nytt träd på etiketten och detta år har den 37e upplagan en Bristlecone Pine.

Utseende: Klar och mörkt brun/rubinröd med ett stort imponerande kompakt och pösigt ljusbrunt/beige skum som sitter som berg för att sedan sakta falla och lämna en mjuk ring vid toppen av glaset med lite fläckar under.

Doft: Söta karamell och chokladtoner med lite sträva lingon och kryddor trängs med en söt doft av limstift och kåda. Lite lättsammare doft med en lite syltigt syrlig karaktär.

Smak: Sötsur och sträv med bittra bär, bitter choklad och kaffe, örter och kryddor och karamell. Beskt bittert avslut med bär och lite choklad i eftersmaken.

Mun: Medium till lättare med små livliga kittlande bubblor och vätskan känns bara aningens klibbig.

Här finns kryddor som är lite svåra att sätta fingret på, här finns en sträv bärighet, här finns en lite tunn kropp, här finns en lite syltig sötma. Det är ett rätt välbalanserat och lättsamt öl samtidigt som det har komplexa drag och en påtaglig torr kryddighet. Lite för torr och tunn för mig möjligtvis och jag uppskattade nog förra årgången lite mer när den fått ett år på nacken. Ett år till kanske kan göra underverk?

Mer info om Anchor Christmas Ale 2011:

Ale

Anchor Christmas Ale 2010

Varunummer: -, Flaska 355ml, 25.50kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Anchors klassiska julöl är en mörk “winter warmer” som bryggs med en lite annorlunda (hemlig) kryddning för varje år. Varje upplaga har ett nytt träd på etiketten och detta år hade den 36e upplagan ett Ginkgo/Kinesiskt Tempelträd.

Utseende: Mörkt brunröd och klar förutom ett lätt dis, med ett stort snyggt smutsbeige/ljusbrunt skum som pyser ihop till ett gropigt lock medan det lämnar trevliga rester.

Doft: Kryddig och lite vinös med bär och mörk frukt, choklad, karamell, aska och blött bränt trä. Doften är söt men lite sträv och kryddningen är lite diffus men väldigt spännande och ibland tycker jag mig känna lite vanilj. Doften blir bara trevligare och trevligare.

Smak: Söt och aningens sur av sträva bär, apelsin och lite bränt askigt trä med kryddor och en rätt stor portion mörk besk choklad som breder ut sig i eftersmaken och kryddorna får mig att tänka på julmust.

Mun: Medium till något lättare kropp med mjuka små och lätt kittlande bubblor.

Ett rätt torrt och bärigt öl med en fin chokladton och hyfsad balans vad gäller kryddningen. Den här flaskan var som sagt ett år gammal och jämfört med en färsk flaska från 2011 framstår doften i den lagrade något mer fyllig och mjuk och smaken är lite mjukare i eftersmaken men kroppen känns lite halvtrött. Annars känns den sträva bäriga tonen igen i årets variant. Jag ska nog pröva att spara en flaska ännu ett år, även om jag inte var så oerhört imponerad av resultatet av ett års lagring.

Mer info om Anchor Christmas Ale 2010:

Ale

Nøgne Ø Underlig Jul

Varunummer: 11326, Flaska 500ml, 45.90kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

5

Förra året hade Nøgne Ø sin american strong ale God Jul med i julölssläppet som jag tyckte var bra. I år blir det en annan variant vid namn Konstig Jul som ska vara inspirerad av glögg och är kryddad med kanel, ingefära, kardemumma, koriander och nejlika. Bryggd med Maris Otter-, Münchner-, Karamell- och Chokladmalt samt Columbus och Cascadehumle.

Utseende: Mörkt brunröd och lätt disig av jästfällning. Skummet är två fingrar stort och ljusbrunt och håller i sig rätt bra.

Doft: Återigen en galet julkryddig öl! Massa ingefära, kryddnejlika, kardemumma, koriander, lavendel krossar allt i sin väg och det enda jag hittar bakom kryddimman är en lite parfymig ton av bränd plast och pepparkaksdeg.

Smak: Först söt och fruktig med plommon, russin, apelsinskal, karamell, lite choklad och julkryddor. Sedan hällde jag i bottensats och allt och skutan tippade totalt över med parfymigt och örtigt beska julkryddor. Det känns som jag sitter och suger på en sån där doftpåse med lavendel och annat som mamma hade i badrummet när jag var liten.

Mun: Medium till större kropp med lätt mjuk kolsyra.

Det här är nästan i det grövsta draget för mig som redan innan har svårt med för mycket kryddor i öl. Det blir så kryddigt och parfymigt örtigt att jag blir helt förvirrad och inte vet vad jag ska tycka och jag varnar starkt för att få med för mycket av bottensatsen. Det här är ett riktigt kryddmonster för hardcorefantasten och kanske något man hatar eller älskar. Inte för mig. God Jul kom tillbaka!

Mer info om Nøgne Ø Underlig Jul:

Porter/stout

BrewDog There Is No Santa

Varunummer: 11178, Flaska 330ml, 19.90kr, Alkoholhalt: 4.7%

Ölhundbetyg

7

När skotska BrewDog gör saker så är det ofta med attityd och lite galenskap. Och gör man ett julöl som pryds av texten “there is no santa” i lite knasigt sneda bokstäver så kan man ju misstänka att det är något lite annorlunda i flaskan. Personligen tycker jag flaskan är väldigt lockande. Ölet är hur som en “lättsammare” stout på 4.7% bryggd med kakaobönor och en hel massa ingefära.

Utseende: Till första anblicken svart men tittar man noga är den klar och mörkt rubinröd. Skummet är stort, såpigt och poröst med en smutsigt ljusbeige ton och lämnar rester.

Doft: BrewDog gillar att ta i lite extra när dom gör saker och så även här. Det här är en kryddbomb! Det är så mycket ingefära här att det luktar som en flytande pepparkaka. Något bränd pepparkaka då det även ligger en del rostade toner bakom med lite aningar av kaffe, apelsinskal och russin med choklad. Ena stunden luktar det även lavendel. Faktiskt en riktigt rolig doft och det luktar onekligen jul.

Smak: En lättsam sötma av karamell och choklad får kämpa mot en desto större rostad och lite syrlig karaktär av kaffe, blött bränt trä, sträva röda bär och beska örter och julkryddor. Eftersmaken är lättsam men närvarande med julkryddor som kryddnejlika, muskot och lite mörk besk choklad.

Mun: Medium till lättare kropp med en lite livlig kolsyra ger ölet, tyvärr, en lite tunn och spritzig munkänsla.

Ja det finns chockfaktor i det här ölet, men är man lite förberedd är det faktiskt rätt trevligt. Oerhört intensiv doft som tyvärr ger signaler som smaken inte riktigt följer. Det känns lite tunt och askigt jämfört med doften som säger att nu ska du få något fylligt och sött. Men jag kan lätt se den här framför mig på julbordet. Eller öppna den och häng i fönstret som ett doftkrus.

Mer info om BrewDog There Is No Santa:

Ale

Sigtuna Merry Christmas

Varunummer: 11384, Flaska 500ml, 27.90kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

6

Beskt mörkt julöl med arom och smak av julkryddor, lakrits och choklad och lite mörk frukt. Kolsyran är rätt aggressiv och kroppen medium. Lakritsen och chokladen väger upp rätt bra mot kryddningen men den något sura beskheten faller mig inte så mycket i smaken. En inte fullt så kul jul.

Mer info om Sigtuna Merry Christmas: