Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

North Coast Oliver Twist 20th Anniversary Ale 2013 [smakprov]

Varunummer: 11734, Flaska 500ml, 109.90kr, Alkoholhalt: 11.6%

Ölhundbetyg

7

När södermalmspuben Oliver Twist firade 20 år var det med buller och bång i en hel vecka. Massa rariteter och specialbrygder erbjöds och som krona på hyllningskören kommer denna specialbryggda experimentella version av en dubbelbock från Californienbryggeriet North Coast. Den är även fatlagrad. Mer än så vet jag tyvärr inte riktigt om den här.

Utseende: Klar och mörkt brunröd med ett ljusbeige/gulnat skum.

Doft: Söt maltig doft med massa fatkaraktär. Sirap, karamell, bränt socker, fikon, mörkt kryddigt bröd och bourbon. Till slut pressar fatkaraktären bort alla de andra dofterna och blir ensam kvar.

Smak: Hög sötma med sirap, örter, mörkt bröd, lakrits, torkad frukt, lädersälta och bourbon.

Mun: Stor oljig och vräkig munkänsla med mjuk lätt kolsyra.

Stort och buffligt öl med både sötma, sälta och bourbon på högvarv. Förvirrande och lite för mycket för att det ska bli riktigt njutbart tycker jag. Men med ett par år minst i källaren vet man aldrig vart den kan ta vägen. :-)

Mer info om North Coast Oliver Twist 20th Anniversary Ale 2013 [smakprov]:

Mörk Lager

Grebbestad Lunator 2012

Varunummer: 11625, Flaska 330ml, 23.90kr, Alkoholhalt: 7.9%

Ölhundbetyg

6

Grebbestad är ett litet bryggeri med sju anställda. Bryggeriet håller sig mer eller mindre till att brygga öl i lagerstil och denna dubbelbock är nu lite av en årligt återkommande klassiker som fått sitt namn av att den bryggs under årets första fullmåne.

Utseende: Klar och mahognyfärgat med ett kort gulnat skum som rätt snabbt pyser undan och lämnar något streck här och där.

Doft: Intensivt maltig doft med toner av kornigt rågbröd med lite lätta toner av torkad frukt, läder och sirap samt något vagt kryddigt.

Smak: Brödigt maltig smak med en hyfsat återhållen sötma. Rågbröd, aprikos och apelsinskal, bränt socker, fikon och ett mineraliskt bränt brödigt avslut.

Mun: Medel till aningens större kropp med kittlande kolsyra och något oljig konsistens.

Jag vill minnas den här som lite fylligare, komplexare och till och med sötare än så här. Nu känns den rätt sträv och kornig med en distinkt ton av halvbränt bröd. Jag noterar att fler fått samma intryck även 2011 och tidigare, kan det vara så att det är ett sådant öl som man “växer ifrån” smakmässigt? Det är dock fortfarande ett hyfsat intressant, smakrikt och välgjort öl för dig som gillar mörk och kraftig lager av tysk typ. Spara till julen och drick till en stor skiva julvörtslimpa med julskinka och senap.

Mer info om Grebbestad Lunator 2012:

Mörk Lager

Karmeliten Kloster Doppelbock

Varunummer: 1595, Flaska 500ml, 22.50kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

7

 Det tyska bryggeriet Karmeliten Brauerei Karl Sturm beläget i Bayern är, om jag förstått det rätt, ett bryggeri med anor ända bak till 1367 och är sedan 1879 familjeägt. Denna dubbelbock var en del av Systembolagets vårlansering som kom den första Mars.

Utseende: Klar och kopparaktigt rödbrun med ett smutsvitt skum som lämnar några prickar här och där.

Doft: Söt och kornigt maltig med toner av sirap, bröd, halm samt mandarin och aprikos med lite mineral.

Smak: Söt och kornigt maltig med sirap, knäck, grovt bröd, mjuka fruktiga toner av apelsin, aprikos och lite äpple samt lite murriga kryddor med lite läderaktig sälta och en lätt gräsig beska.

Mun: Större kropp med mjukt skummande kolsyra, vätskan är klibbig.

Ett mastigt öl som vid första anblicken framstår som lite enformigt maltigt och sliskigt sött. Men när man känner efter lite extra så kan de små nyanserna framträda som rätt trevliga och den brödiga karaktären ger sötman balans med den uppbackande sältan. Det här är ett öl som kan sätta bra motvikt mot grillat som glaserade revbensspjäll eller någon annan rejäl köttbit. Annars kan man mysa med det tillsammans med en chark- och ostbricka. Kanske spara någon till nästa år för att se vad som händer också?

Mer info om Karmeliten Kloster Doppelbock:

Mörk Lager

Ayinger Winter-Bock

Varunummer: 11011, Flaska 500ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 6.7%

Ölhundbetyg

8

Tysk doppelbock från Bayern som även går under namnet Celebrator Doppelbock. Fyra maltsorter, humleextrakt samt 16 veckors lagring ska enligt bryggeriet ge en en rund smak med kaffetoner i eftersmaken.

Utseende: Klar mörkt brunröd med ett kortvarigt brunt bubbligt skum som inte lämnar rester.

Doft: Väldigt spänande grillad doft med karamell, lite choklad, steksky, soja, mörk frukt, mörkt bröd och faktiskt en del kaffe.

Smak: Söt med sirapslimpa, rostad karamell, kaffe och choklad möter lite torkad frukt och lite diffusa snälla kryddor. Sött, fylligt och rätt balanserat fast robust. Aningens sötlakrits smyger igenom i eftersmaken.

Mun: Större fylligare mun med mousserande kolsyra. Lite oljig vätska.

Massa kaffe och choklad ger den här tysken en spark så att den nästan får lite stoutkaraktär. Kolsyran är lite väl mushy och den har en lite köttig sälta som parerar sötman så att det inte blir sliskigt. En riktigt trevlig maltbomb med karaktär som jag kommer köpa fler av.

Mer info om Ayinger Winter-Bock:

Specialöl

Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock

Varunummer: 11100, Flaska 500ml, 34.90kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

8

Sött maltigt öl som doftar rökt korv, frukt och lite humle. Smaken är söt av karamell, torkad frukt, rök, krydda och malt. En smula oljig/fet. Värmande alkohol som inte går över gränsen. Riktig god öl för den som inte avskräcks att pröva ett rököl, och jag kan se den här passa riktigt bra med ost.

Mer info om Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock: