Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

North Coast Oliver Twist 20th Anniversary Ale 2013 [smakprov]

Varunummer: 11734, Flaska 500ml, 109.90kr, Alkoholhalt: 11.6%

Ölhundbetyg

7

När södermalmspuben Oliver Twist firade 20 år var det med buller och bång i en hel vecka. Massa rariteter och specialbrygder erbjöds och som krona på hyllningskören kommer denna specialbryggda experimentella version av en dubbelbock från Californienbryggeriet North Coast. Den är även fatlagrad. Mer än så vet jag tyvärr inte riktigt om den här.

Utseende: Klar och mörkt brunröd med ett ljusbeige/gulnat skum.

Doft: Söt maltig doft med massa fatkaraktär. Sirap, karamell, bränt socker, fikon, mörkt kryddigt bröd och bourbon. Till slut pressar fatkaraktären bort alla de andra dofterna och blir ensam kvar.

Smak: Hög sötma med sirap, örter, mörkt bröd, lakrits, torkad frukt, lädersälta och bourbon.

Mun: Stor oljig och vräkig munkänsla med mjuk lätt kolsyra.

Stort och buffligt öl med både sötma, sälta och bourbon på högvarv. Förvirrande och lite för mycket för att det ska bli riktigt njutbart tycker jag. Men med ett par år minst i källaren vet man aldrig vart den kan ta vägen. :-)

Mer info om North Coast Oliver Twist 20th Anniversary Ale 2013 [smakprov]:

Mörk Lager

Ölvisholt Jólabjór

Varunummer: 11342, Flaska 330ml, 28.90kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

7

Islands enda (?) hantverksbryggeri av vikt dyker upp till den svenska julölslanseringen med en bockbier som bryggts med rökmalt samt fått kryddnejlika tillsatt.

Utseende: Klar och mörkare bärnsten/mörkt rödbrun med ett sprakande gulnat skum som snabbt kollapsar utan spår.

Doft: Rökta charkuterier, sirap, russin, läder, lingon eller vinbärsgelé samt en aning apelsin.

Smak: Söt med sirapsaktig karamell, torkad frukt och citrus, läder och en mjuk ton av rökt trä. Lättsam beska med smaker av barr och kryddnejlika i eftersmaken.

Mun: Fin rund munkänsla utan att bli överdrivet tung. Kolsyran är mjuk och vätskan något oljig.

Härlig charkdoft, men i smaken drar röken rejält till reträtt och ligger mest vagt i bakgrunden. Först blir jag lite besviken över detta men sedan inser jag att ölet i övrigt är riktigt gott och trevligt balanserat. Den läderaktiga tonen ger precis lagom robust karaktär till ölets söta malt, och kryddnejlikan är lättsam och ger eftersmaken lite spänning. Ett lättsamt men gott rököl.

Mer info om Ölvisholt Jólabjór: