Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

La Trappe Blond

Varunummer: 1494, Flaska 330ml, 23.80kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

7

Belgofiler runt om glädjas och dansa i ring. Ett belgiskt ljust ale från ett av de största Trappistbryggerierna har nått Systembolagets hyllor via det fasta sortimentet nu i September.

Utseende: Lätt disig gyllene med ett bubbligt poröst vitt skum som lämnar få rester på glaset.

Doft: Kryddigt fruktig doft med apelsinskal, vitpeppar, koriander, honung, halm, vitt bröd, jäst, banan och lite klister.

Smak: Söt med apelsin och lite banan, koriander, halm/hö, vitpeppar och jäst. Kanske något “lagårdsaktig” i smaken samt aningens vattnig eftersmak, men det är inte så farligt.

Mun: Medelstor kropp med lite brusigt frasig kolsyra och en något oljig textur.

Ett uppfriskande ljust ale med klassiskt kryddigt jästiga och fruktigt belgiska drag som känns rustikt utan att för den saken bli tungt. Okomplicerat och gott som passar både som flexibel måltidsdryck och för sig själv samt läskande sällskapsdryck.

Mer info om La Trappe Blond:

Ale

Mikkeller Årh Hvad?!

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 6.8%

Ölhundbetyg

7

Kontraktsbryggaren Mikkeller skojar till det och brygger en klon på det kända Trappistölet Orval som är ett torrhumlat belgiskt ljust öl spetsat med brettanomycesjäst.

Utseende: Disig mörkare brunorange/bärnsten med ett gulnat poröst skum som lämnar rester.

Doft: Tydligt jästig doft av brettanomyces med fruktiga undertoner av röda äpplen, persika, citrus, bröd och lite “kryddhylla”. Sötsurt och brettigt.

Smak: Jäst och småkaka blandar sig med örtiga, aningens tropiska och citrusfruktiga humletoner och slutar med viss barrig/skalbeska. Apelsinskal, örter, vita druvor och aningens alkohol ger tillsammans med den lite stalliga brettkaraktären en viss vitvinskänsla. Trevligt!

Mun: Medelstor kropp med lite livlig kolsyra och mjuk textur.

Roligt med anspelningen på Orval, även om det kanske inte blir så tydligt för den som inte känner till ölets bakgrund från början. Nu drack jag inte Årh Hvad jämte en Orval så att poängtera skillnader eller likheter mer i detalj blir svårt. Men bedömt utifrån mitt “muskelminne” av Orval så känns det åtminstone som att den här har en mer markerad beska och en tydligare brettkaraktär i åtminstone doften. Inte en modern klassiker måhända, men ett gott öl för den som gillar brettanomycesjästens speciella karaktär.

Bäst Före: 18/03/23

Mer info om Mikkeller Årh Hvad?!:

Ale

Westvleteren Blond

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 5.8%

Ölhundbetyg

9

Trappistklostret Westvleteren är det minsta av de sju trappistklostren som får bära stämpeln Trappisöl. Klostret blev världsberömt när ölsidan Ratebeer röstade fram deras starkaste öl Westvleteren 12 till världens bästa öl. Det här är deras lättsammaste öl av de tre dom brygger och bryggs först och främst för munkarna på klostret.

Utseende: Grumlig mörkgul/orange med ett stort kritvitt såpigt poröst skum som lämnar bubbliga klumpar lite här och där på glaset.

Doft: Citrus (apelsinskal, citron), en aning av bananskal, lite småsöta malttoner av mjuk kaka och lite halm och gräs samt en distinkt lite småsur jästton med vissa brettanomycestendenser. Det pendlar mellan Orval och ibland lite saison i doften.

Smak: Mycket sötare än doften vill få en att tro med söt kakig malt med lite kola, citrus och lite aprikos, jäst med en ton av brieostskal, lite örtig samt mjuk skalbeska i avslutet. Allt går ihop på ett ljuvligt sätt.

Mun: Medelstor kropp med mjukt kittlande kolsyra och en lite småklibbig textur. Oerhört snygg sammansatt. Full pott!

Munkarna på Westvleteren dricker verkligen inte ett dåligt öl. Jag hade nog inte så höga förväntningar av någon anledning men sanningen är den att det här är ett mycket välgjort, komplext och elegant ljust litet öl och jag kände på en gång när jag började smaka på ölet att jag skulle bli besviken när det var slut. Oerhört komplext och väl sammansatt med tanke på att det mer är tänkt att vara ett lättsamt vardagsöl. Bäst före-stämpeln sa 17.03.12 vilket jag misstänker betyder 12e mars 2017, vilket i sin tur betyder att ölet är ca ett år gammalt. Nu för tiden datumstämplar dom tydligen alla sina öl med två års marginal enligt Danko. Utgångsdatumen har dock ändrats en del under åren. Vad ett till två år har gjort med ölet kan jag inte gissa mig till då jag inte druckit det färskt. Men jag vet en sak; jag vill dricka det igen.

Mer info om Westvleteren Blond:

Ale

De la Senne Brussels Calling

Varunummer: -, Fat 330ml, 78kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

Belgiska De la Senne såg vi senast på bolaget med deras lättdruckna pale ale Taras Boulba om jag inte minns fel. Bra stadigt modernt bryggeri som nu tydligen har flyttat till en ny lokal och det här är deras första öl därifrån som kan ses lite som en storebror till Taras Boulba. Dracks på fat hos Akkurat/Stockholm.

Utseende: Disig och gyllene med ett kort vitt skum som lämnar en jämn krans.

Doft: Mycket citrus som apelsinskal/citronskal i doften med mjuk jäst och halm samt en hint av krydda likt vitpeppar/svartpeppar.

Smak: Bergamott, apelsin och persika med mjuk kakig malt samt jäst och halm. Lite vetemaltskänsla. Torrt avslut med en stadig skalbeska från humlen.

Mun: Medelstor till något lättare munkänsla med mjuk kolsyra.

En trevligt lättsam och välhumlad belgisk pale ale från stabila De La Senne. Bra sommaröl som gör det den ska utan att bjuda några större fyrverkerier. Gott!

 

Mer info om De la Senne Brussels Calling:

Ale

Eskilstuna Annika Blonde

Varunummer: 88266, Flaska 330ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 6.6%

Ölhundbetyg

8

Som ofta så är det bara att citera bryggeriets hemsida som ger exemplarisk information; “Annika blonde är en belgisk blonde ale på 6.6 procent. Vi har hämtat viss inspiration från Leffe Blonde i receptdesignen och vår blonde är bryggd på nästan uteslutande Pilsnermalt tillsammans med lite Münchnermalt för att ge en intensivare gyllene färg och ökad komplexitet samt en liten mängd vetemalt. Beskan är på 26 BU och vi har använt Hallertauer Tradition för beska samt den eleganta humlen Saaz för smak och arom. Ölet har dessutom kryddats med koriander som ger en liten men märkbar brytning. Vi har använt den berömda Westmallejästen och låtit ölen jäsa vid hög temperatur för att låta jästen utveckla ett rikare spektrum av karaktär.” 

Utseende: Disigt brunorange med ett stort smutsvitt såpigt bubbligt skum som inte lämnar så mycket rester. Ser onekligen belgiskt ut.

Doft: Sträva citrustoner som apelsinskal och pommerans med banan och gula äpplen samt söta toner av marsipan, småkakor och belgisk jäst.

Smak: Syrligt fruktig med pommerans, banan, persika och söta malt- och jästtoner med småkakor, marsipan och knäckig karamell i eftersmaken. Skalbeska med lite peppriga kryddor i avslutet samt lite alkohol.

Mun: Medium kropp med skummande kittlande bubblor.

Jag blir positivt överraskad! En riktigt god blond belgare med alla de klassiska elementen snyggt placerade och balanserade. Till en början tycker jag att smaken tar ett lite abrupt slut på ett märkligt sätt och känns kort, men det rättar till sig efter ett par sippar. Perfekt våröl med trevliga citrussyrliga smaker och söta jästtoner.

Mer info om Eskilstuna Annika Blonde:

Ale

De la Senne Taras Boulba Extra Hoppy Ale

Varunummer: 11145, Flaska 330ml, 23.90kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

7

Disigt djupgult öl med ett fint fluffigt äggvitt skum som lämnar rätt fina rester på glaset.

Frisk fruktig citrusdoft med blommiga humletoner och belgisk jäst. Apelsin, äpple, päron och lite mandelmassa.

Stor smak av frukt och citrus med ett härligt knippe blommig humle. Blodapelsin, ananas, äpple, päron, mandelmassa. Mot slutet kommer en sorts mineralton. Smaken är först syrligt söt för att sedan ge plats för en välavvägd gräsig beska.

Kroppen är mycket bra med tanke på alkoholstyrkan. Bubblorna i kolsyran är små men skummar rätt friskt.

Det här var oväntat gott! Friskt, smakrikt och välbalanserat. Något för dig som normalt kanske inte är så förtjust i just belgisk ale?

Mer info om De la Senne Taras Boulba Extra Hoppy Ale:

Ale

Orval

Varunummer: 1650, Flaska 330ml, 22.70kr, Alkoholhalt: 6.2%

Ölhundbetyg

8

Snyggaste flaskan hittills? En av de klassiska trappisterna. Grumligt brunorange med stort livligt skum som lämnar mycket rester. Doften är härligt frän och syrlig av jäst och pomerans samt krydda, humle och lite tvål. Smaken är syrlig av pomerans, kryddor och lite lätt jäst och humle. Torrt, syrligt, beskt och klassiskt.

Mer info om Orval: