Beer Here SOD
Varunummer: 1597, Flaska 500ml, 41.90kr, Alkoholhalt: 7.5%

7
3.5/5Baltic porter från danska nomadbryggaren Christian Skovdal a.k.a. Beer Here. Ölet bryggs hos De Proefbrouwerij i Belgien och är för tillfället rankad som nummer 12 på Ratebeers lista över världens bästa Baltic Porters.
Utseende: Grumligt mörkbrun/svart med ett tjockt gräddigt bubbligt brunt skum som lämnar ett nätmönster efter sig. Snygg!
Doft: Tjäriga röktoner som blandar sig med söta och salta toner av karamell, soja, salmiak/tjärpastill, kryddhylla och bara en nypa choklad och kaffesump. Till en början är det en rätt så kärv och svår doft, men den mjuknar något eftersom och slutar med ett trevligare betyg.
Smak: Söt och lite bränt rostad med choklad, kaffe, tjära, lakrits/salmiak, trä och beska örter.
Mun: Len och mjuk munkänsla med lättsam mjuk kolsyra och en slick textur. Lite tunnare än väntat dock och jag förväntar mig lite mer stabilitet från ett öl på 7,5%.
En robust porter i både doft och smak men med en förvånansvärt mjuk och lätt kropp/munkänsla. Mycket salta nästan rökiga toner gör den tillsammans med karamellig och chokladig sötma lite spretig till en början och jag gillar den bäst när två tredjedelar är uppdruckna och den har fått lufta sig. Kan nog funka bra till en blandtalrik med ostar och charkuterier.
Bäst Före: 30-07-16
Mer info om Beer Here SOD:
Amiata Caronte
Varunummer: 11710, Flaska 750ml, 86kr, Alkoholhalt: 6.5%

-
0/5Det Italienska hantverksölet är uppenbarligen på frammarsch och vi har på sista tiden börjat se lite tecken på det här hemma i Sverige. den 1:a Juni i år såg vi tre öl från Birra Almond (importör; Fondberg Group) på hyllorna och nu i Augusti tog Galatea hit tre flaskor från Birra Amiata. Jag slökollade Ratebeer för betyg och bestämde mig för att ge portern Caronte från Amiata ett försök.
Bryggd med “10 sorters malt och engelsk humle (Nugget & East Kent Golding)”. Opastöriserad och flaskjäst. IBU: 25. Korken har ett plastmembran på insidan som ska motverka eventuell rostbildning vid lång lagring.
Utseende: Det poppar till rejält när kapsylen åker av och jag får snabbt börja hälla upp. Vätskan är kolsvart och skummet är brunt med millimeterstora bubblor och reser sig högt i glaset för att sedan rätt snabbt falla utan att lämna allt för mycket rester efter sig.
Doft: En rätt murrigt rostad doft av kaffepulver och multna löv blandar sig med en syrligt bärig ton och blött bränt surt trä. Jag är svag för den torra tonen av kaffepulver men den surt bäriga askiga tonen tilltar och stör.
Smak: Oj… Surt! Sura bittra bär med citronkärnor, äppelskal, aska, ginseng och bakom smyger lite mer rostade toner med en vag ton av choklad i eftersmaken. Inte bra alls.
Mun: Tunn med låg lite syrlig kolsyra. Sträv.
Nej usch, fy och blä! Det här är inte min idé om en porter då den är alldeles för sur och bitter. Först tänker jag att den måste vara kraftigt infekterad men så ser jag på Ratebeer att dom nämner koffein och ginseng som ingredienser och börjar tänka att det helt enkelt är ett dåligt experiment. Detta dementerar dock importören som informerar att Amiata har slutat att använda dessa ingredienser och menar att det är mer rimligt att det är något fel på min flaska. Jag får dock intrycket att det är fler som uppfattat ölet på liknande sätt som jag. Hur som helst så blir det en retur på flaskan för min del. Jag dömer den som defekt.
Då är frågan: Varför recensera ett (förmodat) infekterat öl? Johan Lenner, som driver bloggen Portersteken, tog nämligen upp den här frågan nyligen och åsikterna var många och blandade (se diskussionen på bloggen samt facebook). Min ståndpunkt blir att jag vill skriva om så mycket öl som möjligt, både bra och dålig, då jag hela tiden velat erbjuda “konsumentupplysning” som någon så elegant kallade det.
Edit: Importören har gjort stickprover och dragit tillbaka ölen från Systembolaget då infektion har fastslagits.
Mer info om Amiata Caronte:
- Amiata Caronte på systembolaget.se
- Amiata Caronte på ratebeer.com
- Amiata Caronte på beeradvocate.com
BrewDog Alice Porter
Varunummer: 1690, Flaska 330ml, 96.70kr, Alkoholhalt: 6.2%

7
3.5/5I somras kom BrewDog med sitt mixpack IPA Is Dead som innehöll fyra stycken india pale ales som alla hade singelhumlats med var sin humlesort. Nu, den första mars, kom ännu ett mixpack men den här gången är det helt enkelt fyra olika stilar det handlar om. En IPA (Chaos Theory), en Amber Ale (5AM Saint), ett Strong Ale som smaksats med massa lustigheter (Dogma) och så denna porter kallad Alice. Alice Porter är enligt BrewDog “en 6.2% porter med massa mörk malt (Marris Otter, Dark Crystal, Caramalt, Chocolate Malt, Roast Barley), en “twist” av vanilj (vaniljstänger har tillsats) och en ovanlig blandning av engelska humlesorten Bramling X och den japanska humlesorten Sorachi Ace.” Vad jag ska ha förstått så är det även en så kallad Baltic Porter vilket betyder att den är underjäst som en lager.
Utseende: Klar, mörkt rödbrun/svart med ett lite såpigt gropigt ljusbrunt skum som lämnar tjocka rester på glaset.
Doft: Rostad, något söt med choklad och karamell samt kaffe och en hint av vanilj. Snurrar du runt ölet i glaset en sväng så kommer en lite syrligt pepprig ton av grön paprika fram.
Smak: Söt och rostad med karamell, choklad, kaffe, precis lagom aska samt lite lätta toner av bär samt trä. I eftersmaken breder en massa härlig choklad ut sig med väldigt subtila aningar av vanilj.
Mun: Medelstor kropp med mjukt kittlande kolsyra. Smulan oljig konsistens.
En riktigt trevlig porter som i mina ögon har en bra balans mellan sötma och maltigt askig syra. De rostade tonerna är snygga och välbalanserade. Jag drack den nyligen på fat och blev riktigt besviken då den mest var maltigt sur och tunn. Baltic Porter kan vara lite av en gamble för mig, men Alice fick verkligen upprättelse på flaska. Jag gillar den mer och mer för varje sipp. Jag citerar Tom Waits; “And the ice in my drink, Baby all I can think of…is Alice”.
Mer info om BrewDog Alice Porter:
- BrewDog Alice Porter på systembolaget.se
- BrewDog Alice Porter på ratebeer.com
- BrewDog Alice Porter på beeradvocate.com
Great Divide Smoked Baltic Porter
Varunummer: 11032, Flaska 650ml, 79.90kr, Alkoholhalt: 7.5%

5
2.5/5Great Divide är ett av USAs absolut bästa bryggerier som sällan gör en besviken och har gett oss storheter som Yeti, Old Ruffian, Titan IPA och Hercules DIPA för att nämna några. Därför är förväntningarna ofta höga. Den här baltiska portern är bryggd med lagerjäst, rökmalt från Bamberg samt “tysk humle”. Bryggeriet kallar den själva en lager i beskrivningen och även om jag förstår att dom kanske anspelar på lagerjästen blir jag ändå en smula förvirrad.
Utseende: Mörkt brun till svart med klara rubinröda strimmor och ett ljusbrunt skum som lämnar lite rester.
Doft: Syrligt askig och brödig med kokta grönsaker blandat med mandarinklyftor och möjligtvis en gnutta choklad. Vart är rökmalten?
Smak: Söt och lätt rostad och syrligt torr med mörk frukt och torra röda bär, mörkt rågbröd, choklad, karamell och lite rökt/bränt trä och aska.
Mun: Medium till lättare kropp med en lite syrligt fizzig kolsyra.
Som sagt, det blir lite virrigt hoppandes mellan en robustare mörk lager och porter. Så kan den baltiska portern uppfattas, det vet jag, men jag tycker ändå det blir lite väl tunt. Rökmalten har inte fått något vidare utrymme och även om den funkar smakmässigt sätt antingen som en tunn porter eller en mörk lager så tycker jag att det är alldeles för mycket grönsaker i doften. Min första riktiga besvikelse från Great Divide.
Mer info om Great Divide Smoked Baltic Porter:
- Great Divide Smoked Baltic Porter på systembolaget.se
- Great Divide Smoked Baltic Porter på ratebeer.com
- Great Divide Smoked Baltic Porter på beeradvocate.com
Mikkeller Fra Til 2011
Varunummer: 11028, Flaska 375ml, 42.90kr, Alkoholhalt: 8%

8
4/5Mikkeller behöver väl knappast presenteras längre och hans öl håller oftast hög klass och är värda att uppmärksammas. Så när hans robusta vinterporter med den smarta “ge bort-etiketten” dyker upp på hyllorna håller man sig framme. Förra året bryggdes den med Maris Otter-, Rök-, Cara-Crystal-, Brun- och chokladmalt, rostat korn, mörkt rörsocker, humlesorterna Tomahawk, Palisade, Centennial och Cascade samt stjärnanis, kanel och korianderfrön.
Utseende: Ogenomträngligt svart med ett stort gropigt brunt skum som lämnar tjocka rester på glaset.
Doft: Stor rostad karamellig kaffedoft med surt bränt trä som med nöd och näppe släpper igenom toner av choklad, knäckebröd, gnuttan vanilj och lakritsrot.
Smak: Karamelligt söt och rostad med massa kaffe, hårdgräddat knäckebröd och bitter choklad men också en aning syrlig med sträva röda bär och trä. Sträv träig efterbeska.
Mun: Större kropp med stora och snabba men något klumpiga bubblor. Aningens klibbig konsistens.
Ett riktigt kaffe/chokladkraftpaket till en början som sedan tunnar ut något och blir lite syrligt bränt. Väldigt gott och fylligt men också rätt mastigt. Ta din gamla mor i handen och led henne till brasan för att dela den här med några härliga chokladpraliner så är julen gjord. Äh, förresten…bjud med resten av sällskapet, för de här smakerna räcker långt.
Mer info om Mikkeller Fra Til 2011:
- Mikkeller Fra Til 2011 på systembolaget.se
- Mikkeller Fra Til 2011 på ratebeer.com
- Mikkeller Fra Til 2011 på beeradvocate.com
Amager Drei Von Dänen
Varunummer: 11185, Flaska 500ml, 69.90kr, Alkoholhalt: 9.5%

7
3.5/5Donald Kissmeyer från Nørrebro och Mikkel Borg Bjergsø a.k.a. Mikkeller tittar in hos Amager för att brygga en rejäl baltic porter. Enligt etikettens text slog det sådana gnistor om mötet att ölet fick en rökig karaktär. Jag misstänker däremot att det har använts rökmalt. Förutom en massa malt har det även använts muscovadosocker, honung och engelsk lakrits.
Utseende: Ogenomträngligt svart med ett exploderande enormt kompakt beige skum som blir poröst och lämnar en tjock krater efter sig i glaset.
Doft: Det första som slår emot mig är en stor, fyllig och rostad ton av kaffe. Men när jag häller på mer öl kommer en mer rökig karaktär med en lite laktisk syrlighet fram. Blött bränt trä, lakrits, brunt socker, lite soja, choklad och aningens vinöst bäriga drag.
Smak: Söt och rostad med choklad, kaffe, lite sirapssöt karamell, lakrits, lite rök och mörk frukt. Rejält barrigt beskt avslut med en lång eftersmak av kaffe och choklad. Alkoholen är knappt märkbar.
Mun: Större fylligare kropp med en mjukt skummande kolsyra och en lite krämig munkänsla.
En söt och smakrik porter med en laktisk syrlighet och lite vinösa drag och en krämig munkänsla. Längre ner i glaset doftar det dock som allra bäst med sin fina stora kaffe- och chokladton. Återigen ett öl som jag tycker både doftar och smakar bäst mot slutet av glaset när det fått lufta sig och tappat lite kolsyra. Baltic Porter är inte riktigt samma sak som annan porter med den största skillnaden att den nu för tiden ofta är underjäst.
Mer info om Amager Drei Von Dänen:
Thisted Limfjordsporter
Varunummer: 11237, Flaska 330ml, 23.10kr, Alkoholhalt: 7.9%

8
4/5Danska Thisteds Limfjordsporter är något av en dansk klassiker som dök upp första gången för så länge sedan som 1989. Ser härligt anspråkslös ut med sin naggade “pilsnergubbeflaska”, men när man läser att den innehåller både rökmalt och engelsk lakrits så förstår man att man har något lite ovanligt att vänta.
Utseende: Ogenomträngligt svart med ett stort bubbligt brunt skum som lämnar tjocka kletiga mönster på glaset.
Doft: Rökig doft med kaffe och en lite laktisk sötma. Prickig korv och lägereld, tjärpastill, fattoner och endast en hint av mörk frukt.
Smak: Söt och först lite filsyrlig med en stor fyllig kaffesmak samt choklad och en tobakskryddig träton samt en hint av vanilj. På sätt och vist enkelt men elegant och annorlunda med väldigt goda smaker.
Mun: Medium till full kropp med mjuk moussig kolsyra och en lite krämigt kladdig munkänsla.
Jag hörde att dom i stort sett säljer den här på bensinmackarna i Danmark. Jag tror jag tar och flyttar dit! En liten pärla som gömmer sig i en vardaglig förpackning. Både sötman och alkoholhalten gör ölet ypperligt att lagra och enligt pålitliga källor ska resultatet bli fantastiskt. För 23kr flaskan är det ett kap. Köp!
Mer info om Thisted Limfjordsporter:
- Thisted Limfjordsporter på systembolaget.se
- Thisted Limfjordsporter på ratebeer.com
- Thisted Limfjordsporter på beeradvocate.com