Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Thornbridge/Mountain Goat Thorny Goat

Varunummer: 11086, Flaska 500ml, 49.50kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

6

Australiensiska Mountain Goat samarbetar med Brittiska Thornbridge och brygger en porter med kakaobönor, vanilj och kaffebönor.

Utseende: Svart med lite mörkbrunt i kanterna. Lite jästfällning på botten. Stort puffigt ljusbrunt skum som lämnar spräckliga rester. Charmigt.

Doft: Rätt så hård och intensiv doft med starkt kaffe/kaffepulver, jord, piptobak och röda bär typ tranbär. En bit ner i glaset kommer en lite tung ton av spritpenna fram. Spännande, men lite för tung doft för mig.

Smak: Även smaken är till en början rätt bränd och bitter med starkt kaffe, barr, tobak och röda sträva bär. Ölet mjuknar dock efter en stunds luftning och blir mer följsamt med en lättsam syltig sötma. Mogna skarpa toner av kaffe, tobak och brända barr möter lätt sötad tranbärssylt med mörk choklad. Vaniljen nådde mig vare sig i doft eller smak speciellt mycket.

Mun: Medelstor kropp med mjukt frasande kolsyra. Något len och lätt textur.

Det här känns som en mjuk “syltig” brittisk porter som fått en rejäl vitamininjektion. Den snälla lilla “real ale portern” Jekyll på 3.8% ligger därinne och skakar någonstans, men Mr. Hyde Porter har tagit över och ställer till en scen genom att spilla kaffe över efterrätten och fimpa på bordsduken. Den påminner mig lite om Thornbridges rökporter Beadeca’s Well (fast utan rök). Men även den, som den här, kan jag inte låta bli att tycka är en smula för bränt bitter och skarp för min smak. Undrar om den skulle funka till en cigarr?
I skrivande stund finns det ca 200st kvar i Systembolagets websaldo samt ett fåtal i några butiker här och där.

Bäst Före: 22 Nov 2013

Mer info om Thornbridge/Mountain Goat Thorny Goat:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.