Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Mohawk Blizzard Imperial Porter 2012

Varunummer: 11346, Flaska 330ml, 29.70kr, Alkoholhalt: 9.7%

Ölhundbetyg

7

För två år sedan släppte Stefan Gustavsson aka Mohawk en Imperial Porter vid namn Blizzard bryggd med tio maltsorter, åtta humlesorter samt mörkt rörsocker och honung. Då var den en klar favorit så det var kul att höra att den i år skulle komma tillbaka fast med ny fräsig etikett, och om jag inte minns fel så har Stefan ändrat lite på humleschemat också, men det är inget jag ska svära på då minnet från provningen på SB&WF är lite suddigt just nu. Nåväl…

Utseende: Grumligt mörkbrun/svart med ett jättestort ljusbrunt bubbligt och poröst skum som lämnar fläckiga mönster på glaset. Snyggt!

Doft: Söt humlig doft med grapefrukt, barr, sockervadd, lakritsrot och choklad. Det är en härligt söt och humlig doft, men den är så humlig att den inte riktigt släpper igenom malttonerna så som man kanske väntar sig fån en porter och det känns nästan mer som en så kallad “svart ipa”.

Smak: Söta toner av karamell, sötlakrits, lite choklad och en lite småsyrlig ton av plommon och grapefrukt får snabbt mothugg av en rejäl beska av barr och örter (malört). Lite alkoholkänning efter en stund.

Mun: Medelstor till något större munkänsla med en mjuk kolsyra som sticker på tungan, oljig till sträv textur.

Väldigt mysigt humlig och godissöt doft men jag tycker det blir lite för humligt citrusfruktigt och bittert i smaken för att släppa fram de mer lyxiga malttonerna. Men gillar man sin porter/stout humlad som en amerikansk IPA så har man kanske en favorit här. Personligen låter jag nog den stå i källaren i minst två år.

Mer info om Mohawk Blizzard Imperial Porter 2012:

One Response to “Mohawk Blizzard Imperial Porter 2012”

  1. Det här är en absolut favorit för mig då jag inte får nog av humle!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.