Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Malmö Cacao-Porter

Varunummer: 89959, Flaska 750ml, 89.30kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

7

Malmö Brygghus har bytt bryggmästare och tagit en ny positiv riktning. Denna starkporter som bryggs med Criollokakao från Malmö Chokladfabrik var inte vad jag hade hoppats på senast jag drack den, men ska enligt ryktet vara klart bättre nu när den släpps i ny tappning i Systembolagets beställningssortiment. Bryggeriet säger: “Criollo är en kakaosort med runda och lätt färgade bönor. I stället för chokladsötma och vanilj, framhävs kakao-smaken i criollo-bönan och maltigheten i portern.”

Utseende: Svart med stort ljusbrunt svampigt skum som inte lämnar så mycket rester efter sig. Klara brunröda strimmor syns i ölet när man håller det mot ljuset. Flaskan är snyggt gedigen med ett stilrent tryck. Snygg!

Doft: En mycket tydlig och söt ton av mjölkchoklad blandar sig med mjuka lätta rostade malttoner. Inte så mycket mer att orda om. Det är en sammetslen och söt doft av mjölkchoklad helt enkelt. Ok, lite längre ner i glaset dyker även lite sötlakrits upp och sötman börjar dra lite åt sötningsmedel.

Smak: Även smaken är rejält söt och innehåller mycket choklad samt sötlakrits. Den mjukt rostade malten plus sötman skapar ett lite sötsyrligt intryck med aningens bittersträvt träigt avslut. Men överlag är det inte speciellt mycket beska att tala om. Sötman och den snälla rostade maltkroppen ger ett svagt drag av avslagen Coca Cola.

Mun: Medelstor till lite lättare i kroppen med mjuk, låg och len kolsyra. Slick och len textur.

Vilken uppryckning det här ölet har gjort! Riktigt kul att se ett bryggeri som vacklat ta sig upp på benen på det här sättet. Jag tycker dock att ölet är lite för blygsamt i tonen och hade gärna sett lite mindre sötma, lite mer kropp och kanske en skvätt mer komplexitet. Det eller en lägre alkoholhalt. Men annars är ölet rent och välgjort och väl värt ett besök för den som är nyfiken och sugen på en chokladstinn porter.

Mer info om Malmö Cacao-Porter:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.