Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Eskilstuna Annika Blonde

Varunummer: 88266, Flaska 330ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 6.6%

Ölhundbetyg

8

Som ofta så är det bara att citera bryggeriets hemsida som ger exemplarisk information; “Annika blonde är en belgisk blonde ale på 6.6 procent. Vi har hämtat viss inspiration från Leffe Blonde i receptdesignen och vår blonde är bryggd på nästan uteslutande Pilsnermalt tillsammans med lite Münchnermalt för att ge en intensivare gyllene färg och ökad komplexitet samt en liten mängd vetemalt. Beskan är på 26 BU och vi har använt Hallertauer Tradition för beska samt den eleganta humlen Saaz för smak och arom. Ölet har dessutom kryddats med koriander som ger en liten men märkbar brytning. Vi har använt den berömda Westmallejästen och låtit ölen jäsa vid hög temperatur för att låta jästen utveckla ett rikare spektrum av karaktär.” 

Utseende: Disigt brunorange med ett stort smutsvitt såpigt bubbligt skum som inte lämnar så mycket rester. Ser onekligen belgiskt ut.

Doft: Sträva citrustoner som apelsinskal och pommerans med banan och gula äpplen samt söta toner av marsipan, småkakor och belgisk jäst.

Smak: Syrligt fruktig med pommerans, banan, persika och söta malt- och jästtoner med småkakor, marsipan och knäckig karamell i eftersmaken. Skalbeska med lite peppriga kryddor i avslutet samt lite alkohol.

Mun: Medium kropp med skummande kittlande bubblor.

Jag blir positivt överraskad! En riktigt god blond belgare med alla de klassiska elementen snyggt placerade och balanserade. Till en början tycker jag att smaken tar ett lite abrupt slut på ett märkligt sätt och känns kort, men det rättar till sig efter ett par sippar. Perfekt våröl med trevliga citrussyrliga smaker och söta jästtoner.

Mer info om Eskilstuna Annika Blonde:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.