Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

La Trappe Blond

Varunummer: 1494, Flaska 330ml, 23.80kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

7

Belgofiler runt om glädjas och dansa i ring. Ett belgiskt ljust ale från ett av de största Trappistbryggerierna har nått Systembolagets hyllor via det fasta sortimentet nu i September.

Utseende: Lätt disig gyllene med ett bubbligt poröst vitt skum som lämnar få rester på glaset.

Doft: Kryddigt fruktig doft med apelsinskal, vitpeppar, koriander, honung, halm, vitt bröd, jäst, banan och lite klister.

Smak: Söt med apelsin och lite banan, koriander, halm/hö, vitpeppar och jäst. Kanske något “lagårdsaktig” i smaken samt aningens vattnig eftersmak, men det är inte så farligt.

Mun: Medelstor kropp med lite brusigt frasig kolsyra och en något oljig textur.

Ett uppfriskande ljust ale med klassiskt kryddigt jästiga och fruktigt belgiska drag som känns rustikt utan att för den saken bli tungt. Okomplicerat och gott som passar både som flexibel måltidsdryck och för sig själv samt läskande sällskapsdryck.

Mer info om La Trappe Blond:

Porter/stout

De Molen Hel & Verdoemenis

Varunummer: -, Flaska 330ml, 24x54.90kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

9

Menno Olivier och hans rustika hantverksbryggeri De Molen är inte bara Hollands bästa bryggeri utan ett av de små europeiska bryggerier som skapat sig ett rykte av världsklass. Ölen utmärker sig med sin smarta rena svartvita etikett och ofta lite rustika hantverksmässiga karaktär, och de mörkare ölen framförallt håller en enormt hög kvalité.
Hel & Verdoemenis (Helvete & Fördömelse) är en russian imperial stout bryggd med Ljus-, Brun, Choklad- och Caramalt samt humlesorterna Premiant och Saaz och har imponerande 102 IBU (grad av bitterhet).

Utseende: Ogenomträngligt mörkbrun/svart med ett pösigt och lite poröst ljusbrunt skum som lämnar fina rester.

Doft: En fullkomligt underbar doft av mörk intensiv choklad och lite kaffe med rostad malt, trä, lite barr och en söt ton av karamell med en hint av vanilj.

Smak: Första intrycket är sött med starkt bittert kaffe, mörk choklad, karamell, melass och sötlakrits. Sedan stegrar sig en intensiv beska med barr och kåda och gör choklad- och kaffetonerna rejält bittra med ett sting av alkohol som ger en touch av pepparmint.

Mun: Stor men ändå rätt slimmad kropp med en mjukt kittlande kolsyra.

Ett mästerligt öl i sin klass. Doften är fenomenal och elegant och smaken är härligt “mörk” med en hög beska. Det är till och med så att jag tycker att beskan är en smula för hög då den nästan trycker ner de enormt snygga tonerna av kaffe och choklad för mycket. Får det här ölet stå och dra sig ett par år tror jag resultatet kan bli fantastiskt. Annars är det ett klockrent öl att plocka fram som ett sent avslut på en bra kväll.

Ölet går att privatimportera via Brill & Co med ett kollikrav på 24 flaskor.

Mer info om De Molen Hel & Verdoemenis:

Veteöl

La Trappe Witte Trappist

Varunummer: 1573, Flaska 330ml, 14.90kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Halmgul och klar med endast ett lätt lätt dis. Ett stort kritvitt och tjockt skum bygger snabbt upp för att lägga sig till ett kort “lock” och lämnar hyfsade spår.

Frisk doft av citron, apelsinskal, lätta jästtoner, vete och koriander. Lite banan och mjuk citronkaka dyker upp efter ett tag. Friskt och lätt.

Doften återspeglas i smaken. Aningens söt med citron, koriander, apelsinskal, vete, lite bananskal och smulan jäst. Syrlig och lätt med en lite kryddig besk eftersmak.

Medium till lätt kropp som blir lite vattnig från och till. Små vassa livliga bubblor.

En frisk och lättdrucken wit som inte bjuder på några större fyrverkerier. Men en kall sådan här i solen slår ju lemonad i alla fall.

Mer info om La Trappe Witte Trappist:

Ale

De Molen Vuur & Flam

Varunummer: 11142, Flaska 330ml, 32.90kr, Alkoholhalt: 6.2%

Ölhundbetyg

7

Det högt rankade nederländska bryggeriet de Molen kom för ett tag sedan med ett gäng öl till Systembolaget. Vuur & Vlam betyder “eld och lågor” och är ett india pale ale på 42 IBU bryggt med humlesorterna Galena, Chinook, Cascade, Simcoe, Amarillo och har torrhumlats med Amarillo och Sorachi Ace. Spännande! Varning dock, alla flaskor från de Molen som jag druckit senast har “skummat över” ur flaskan vid öppning.

Supergrumlig brunorange vätska med ett enormt smutsvitt skum som, efter att ha lagt sig lite, blivit gropigt och påminner om månens yta. Resterna på glasets insida är så tjocka och täckande att det ser ut som att ölet vill krypa ut ur glaset!

Doften är jordigt och lätt blommigt humlig med torra fräna citrustoner. Citronskal, grapefrukt, aningen mandelmassa och småkakor, kåda, lite kryddor och en träigt torr tobaksliknande ton.

Smaken är först maltigt söt med karamell och mandelmassa för att snart ge plats åt en torr grov beska med grapefrukt, lite passionsfrukt, mangokärna, jäst, tallbarr och kåda. Både sötman och beskan är dock mediumstark. Avslutet är trots det väldigt torrt och munnen känns lite som papper.

Kroppen är medium till stor. Kolsyran låg och len.

En rätt speciell IPA som gör mig en aning kluven. Tycker jag om det eller inte? Det är hur som smakrikt och med sin egen touch och…ja, det är faktiskt riktigt gott.

Mer info om De Molen Vuur & Flam:

Ale

De Molen Op & Top

Varunummer: 11137, Flaska 330ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 4.5%%

Ölhundbetyg

5

Nederländskt öl från det lilla omtyckta bryggeriet de Molen (betyder “Kvarnen”) som förra året rankades som nummer tio av världens bästa bryggerier av siten ratebeer.com.

Färgen är brunorange och ölet är grumligt och pryds av ett rätt snyggt ojämt bubbligt smutsvitt skum som lämnar hyfsade rester och dröjer sig kvar i glaset.

Rätt svag doft som är maltig och karamellig med en lättsam söt blommig humleton. Lite kakdeg, fruktgodis, apelsinskal.
Efter att ha druckit det här ölet för andra gången så kan tyvärr även jag stämma in i resten av den negativa kören som tycker att ölet luktar kokt blomkål. Det söta finns där samt apelsinzesten, men överlag är det en unken doft av kokta grönsaker som verkligen inte är angenäm som ligger över allt. Betyget halkar ner.

Smaken är även den åt det försiktigare hållet. Först maltig och karamelligt söt med en aning jäst och lite kakdeg. Sedan kommer en ton av apelsinzest tillsammans med lite bröd och trä och stegrar sig till ett rätt torrt beskt avslut.
Smaken är dock trevligare än doften, men även här kommer tonen nu fram. Är det något fel på den här laddningen öl möjligtvis? Nej, efter en titt på Systembolagets beskrivning av ölet så står “vit sparris” med. Inte ett inslag jag föredrar uppenbarligen.

Kroppen är svag och en vattnig ton knackar på dörren men kommer aldrig riktigt in. Kolsyran är lättsam och kittlande med små fina bubblor.

Ja det var ju en helt ok liten en det där. Lättsam utan att bli för blaskig med småtrevlig sötma och lättsam beska tyder ju på hög “drinkability”.

Kokta grönsaker är inte min grej i öl.

Mer info om De Molen Op & Top:

Ale

La Trappe Tripel

Varunummer: 1607, Flaska 330ml, 19.90kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

7

Aningens disigt orange öl med en stor fin fluffig ljusbeige skumkrona som lämnar en del fina rester.

Doften är söt och jästig med toner av torkad frukt, pomerans, kryddnejlika, lite mandelmassa och kryddor.

Smaken är tjock, lite godisaktigt söt och jästig med citrus, äpple, koriander. Fyllig sötma plus syrlighet går före beska här.

Kroppen är först fyllig och rund för att sedan halvvägs mattas ut en aning. Kolsyran är lätt men kittlande.

En trevlig tripel från det enda trappistklostret som inte ligger i Belgien. Den drar åt det sötare hållet, men slutresultatet är ändå ett gott och rätt väl utfört öl.

Mer info om La Trappe Tripel: