Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Veteöl

Avery White Rascal

Varunummer: 1482, Burk 355ml, 21.90*kr, Alkoholhalt: 5.6%

Ölhundbetyg

6

En av nyheterna som lanserades i det fasta sortimentet nu i September var denna witbier som bryggs i USA av högt rankade Avery Brewing från Colorado. Bryggd med koriander och apelsinskal, som sig bör när det handlar om belgiskt veteöl. Humlen som används är Bravo, Sterling och Hersbrucker. Ölet importeras av Great Brands AB.

Utseende: Mjölkigt disig med en glad gul färg och ett vitt bubbligt lite sprakande och instabil skum som inte lämnar så mycket rester.

Dof: Vitt bröd, citronskal/lime, apelsinmarmelad, lite degig jäst samt koriander. Yup, klassisk witbierdoft. Inga krusiduller. Kanske lite mer frisk citrus än de mest generiska i stilen.

Smak: Söt vetedeg som går över till lite mer gräddat brödig, apelsinsaft med ett stänk citron och kanske lite nätmelon, koriander och jäst. Låg beska. Även här är det hyfsat klassisk komposition.

Mun: Medelstor till lätt kropp med mjuk och rätt så låg kolsyra. Texturen är len.

En väl utförd witbier av klassiskt snitt. Det är Avery som gör den. Dom är grymma. Den har rest från USA. Men det är ju trots allt ingen IPA. Kolsyran var kanske något för slapp. Ja så kan det se ut när man är saklig och lite tråkig. Precis som det här ölet är väldigt bra men lite tråkigt på samma gång. Vacklar mellan en 6a och en 7a, men jag känner mig snål idag.

Bäst före: Juni 2015 (påklistrad märkning)

* Pant tilkommer

Mer info om Avery White Rascal:

Ale

Omnipollo Magic #7

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

7

“If the Devil is 6 then God is 7!”

Vrålar Frank Black i The Pixies på låten Monkey Gone To Heaven från deras mästerverk Doolittle från 1989. Att jag 23 år senare döper min son efter just nämnde sångare säger kanske lite om hur mycket jag älskar Pixies, och därmed talet 7 samt att jag är en aggressivt kristen fundamentalist…nej, vänta nu. Det var kanske inte riktigt sant.

Men däremot så är det sant att jag fick denna “surade” witbier som bryggts hos De Proef med ananas och färsk mynta av Omnipollos Henok Fentie för ett par veckor sedan. Och även om jag kanske är lika förtjust i witbier som jag är kristen fundamentalist så älskar jag ju faktiskt öl, Henok och Omnipollo nästan lika mycket som jag älskar The Pixies.

Klart som korvspad? Bra så.

Utseende: Somrigt ljusgul/pissgul med bara en vag disighet. Skummet är vitt och fluffigt och håller sig förhållandevist kort och lämnar inga rester. Små ivriga bubblor porlar lite här och där. Det ser somrigt ut.

Doft: Örtig, sur och lite unket “höig” doft med citroner, halm/torrt gräs, mynta och en lite svag syrlighet av ättika/vinäger.

Smak: Torr och balanserat sur med citron, grapefrukt, gröna druvor, krusbär, halm och lite svag örtig ton av mynta.

Mun: Lättare kropp med mjukt kittlande kolsyra och lätt textur, utan att för den skull bli vattnig.

Ett uppfriskande torrt och surt öl med mjukt kryddiga och örtiga toner. Witbier eller Berliner Weisse, det är frågan, men det känns ju helt klart mer som en berliner med tanke på att jag personligen nog aldrig druckit en sur witbier. Ananasen flydde mig dock och det hade varit roligt med ännu mer mynta. Men det är väl sånt som bara den allt för kräsne och äventyrslystne bör bry sig om, för vill man bara ha en lättsam, torr och syrlig törstsläckare så har man en bra sådan här.

Bäst före: 14/05/16

Mer info om Omnipollo Magic #7:

Veteöl

S:t Eriks Wit

Varunummer: -, Fat 40ml, 75kr, Alkoholhalt: 4.7%

Ölhundbetyg

6

En av de senaste i Jessica Heidrichs S:t Eriksserie är ett belgiskt veteöl, en så kallad witbier och är, enligt Magnus Bark på Ofiltrerat, kryddad med den nya udda humlesorten Sorachi Ace.

Disigt gul med ett kort vitt skum.

Doft: De klassiska witbiertonerna av vete, färskt citronzest och koriander finns där men hamnar lite bakom en markant parfymig ton. Tyvärr lite som förväntat av en S:t Eriks. Längre ner dyker en lätt ton av degigt jästigt bröd upp.

Smaken är syrlig, lätt och aningens söt med vete, massa citron, persika och något annat tropiskt, koriander och en markant barrig, nästan kådig/parfymig beska. I eftersmaken kommer lite söt malt och lättar upp.

Medium kropp med lagom skummande och livlig kolsyra.

En trevlig svalkande wit med Jessicas typiskt välhumlade profil som tyvärr ofta blir lite för skarp och parfymig. Det är mer det som stör än att det är välhumlat. Allt det andra i ölet är dock på trevliga nivåer och jag märkte inte av Sorachins något svåra karaktär nämnvärt.

Mer info om S:t Eriks Wit:

Veteöl

La Trappe Witte Trappist

Varunummer: 1573, Flaska 330ml, 14.90kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Halmgul och klar med endast ett lätt lätt dis. Ett stort kritvitt och tjockt skum bygger snabbt upp för att lägga sig till ett kort “lock” och lämnar hyfsade spår.

Frisk doft av citron, apelsinskal, lätta jästtoner, vete och koriander. Lite banan och mjuk citronkaka dyker upp efter ett tag. Friskt och lätt.

Doften återspeglas i smaken. Aningens söt med citron, koriander, apelsinskal, vete, lite bananskal och smulan jäst. Syrlig och lätt med en lite kryddig besk eftersmak.

Medium till lätt kropp som blir lite vattnig från och till. Små vassa livliga bubblor.

En frisk och lättdrucken wit som inte bjuder på några större fyrverkerier. Men en kall sådan här i solen slår ju lemonad i alla fall.

Mer info om La Trappe Witte Trappist:

Veteöl

Hoegaarden

Varunummer: 1563, Flaska 330ml, 15.60kr, Alkoholhalt: 4.9%

Ölhundbetyg

6

Förmodligen världens mest välkända witbier. Ofiltrerad och kryddad med koriander och apelsinskal.

Utseende: Grumlig ljust lemonadgul vätska med ett stort kritvitt skum som faller ner till ett litet “lock”.

Doft: Lätt jästig och lent söt doft med citrus, koriander och vetemalt i förgrunden. Apelsinskal som sagt samt aningens banan och en nypa kryddnejlika.

Smak: Frisk och läskande av citrus, kryddorna från doften, fruktkaramell och en mild ton av jäst.

Mun: Kroppen är lätt och aningen vattnig och kolsyran låg och mjukt kittlande.

Ett klassiskt lättdrucket sommaröl som gör sig bäst på en solig uteservering i sitt speciella stora sexkantiga glas.

Mer info om Hoegaarden: