Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Mörk Lager

Nils Oscar Kalasöl

Varunummer: 1310, Flaska 330ml, 19.30kr, Alkoholhalt: 5.2%

Ölhundbetyg

8

Bryggt första gången till en Oktoberfest 1997 för att sedan bli så omtyckt att den höll sig kvar. Kalasöl är en mörk lager av stilen Vienna/Märzen/Festbier som man ofta förknippar med Oktoberfestöl. De huvudsakliga humlesorterna är Fuggles, Cascade och Saaz och i maltväg är det Münchenermalt, mörk Karamellmalt och rostad Chokladmalt.
Lite av en svensk modern klassiker som nu sorgligt nog föll ur Systembolagets fasta sortiment i slutet av September i år.

Utseende: Klar kastanjefärgat rödbrun med ett medelstort smutsvitt/ljusbeige såpigt svampigt skum som lämnar en spräcklig krans.

Doft: Knäck och kola med ton av vanilj, nötter och gräsig nästan blommig humle. Inga direkt fruktiga toner. Snyggt!

Smak: Balanserad maltig sötma med något rostade toner av knäck och kola, mörkt bröd, läder, apelsin och friskt småsyrliga röda bär samt ett sting gräsig aromatisk humle. Mjuk men understruken beska. Mycket gott.

Mun: Medelstor kropp, kittlande kolsyra, lätt vätska.

En personlig gammal favorit bland de svenska hantverksölen. Med en maltig elegans och bra humlenärvaro har Nils Oscars Kalasöl varit ett stadigt alternativ både som fest- och måltidsdryck under åren och det skär lite i hjärtat när den nu försvinner från hyllorna. Trender kommer och går och ett öl som Kalasöl är uppenbarligen för omodernt för dagens ölkonsument. Vi får hoppas att den inte glöms  bort helt och kan få ett andra liv i beställningssortimentet.

Mer info om Nils Oscar Kalasöl:

Mörk Lager

Mohawk Rye Lager

Varunummer: 95370, Flaska 500ml, 26.90kr, Alkoholhalt: 5.3%

Ölhundbetyg

7

Mohawkserien tuffar på och släpper av sin senaste skapelse i form av en lager i den något mörkare och karamelliga skolan som kallas Vienna som brukar stoltsera runt Oktoberfesttider. Bryggare Stefan Gustavsson har dock valt att spetsa till stilen med både råg och amerikansk humle.

Klar och koppar/bärnstensfärgad med ett vackert två fingrar högt cremevitt gräddbubbligt skum som lämnar fina rester i glaset.

Doft: Om det var någon som missade det så innehåller alltså det här ölet ca 20% råg, och det märks. Doften har en lite grovt kornig karaktär som ger en lite vass pepprig ton. Men den brödiga karaktären får snabbt sällskap av söt len karamell och humlefruktiga toner av persika och apelsinskal med blommor och gräs.

Smak: Söt och karamellig med en lite knäckebrödigt gräddad ton samt persika och apelsinskal. Lite gräddig smak som går in i en brödigare ton och avslutar med en lite syrlig pepprig beska.

Mun: Medium kropp med en lite krämig munkänsla och mjuka bubblor.

En riktigt trevlig brukslager med en lite egen karaktär. Jag tycker att den lite kärvare rågkaraktären gifter sig bra med de mer söta karamell- och frukttonerna. Trots att det är både gamla och nya drag som möts på ett lite lekfullt sätt så blir resultatet följsamt och balanserat.

Mer info om Mohawk Rye Lager:

Mörk Lager

Nørrebro New York Lager

Varunummer: 88601, Flaska 330ml, 12x37.50kr, Alkoholhalt: 5.2%

Ölhundbetyg

5

I beställningssortimentet ligger det en mörkare lager i stilen Vienna (enligt ratebeer) från det danska bryggeriet Nørrebro och trycker. Den ska enligt Nørrebro vara “Intensivt maltig med toner av karamell, en understruken beska och en blommig doft av nord-amerikansk Cascadehumle.”

Klar vackert bärnstensfärgad med ett stort fint smutsvitt lite bubbligt och gropigt skum.

Härlig doft av citrusfruktig (apelsinskal, lite äpple och päron) och blommig cascadehumle slår emot en med lätta karamelltoner i bakgrunden och lite metall och mineral. Tyvärr dör den första vågen av fräschör bort och kvar blir en lite ogräsigare och mineralisk doft.

Smaken har en påtaglig citrussyrlighet som mer går åt citron och gröna äpplen med lite drag av fläderliknande blommor och en lätt karamellig maltighet som inte bjuder på alltför mycket sötma. Försiktig gräsig beska i avslutet.

Något lätt i kroppen med en lite vattnig textur och en rätt syrligt stickig kolsyra.

Alldeles för obalanserat med massa syra av citron och äpplen, lite mjäkig maltbas och slapp kropp. Doften är riktigt fin till en början men allt säckar ihop efter en stund. Nja, jag hade hoppats på mer.

Mer info om Nørrebro New York Lager:

Mörk Lager

Nils Oscar Kalasjulöl

Varunummer: 11300, Flaska 330ml, 19.50kr, Alkoholhalt: 5.2%

Ölhundbetyg

7

Ännu ett så kallat julöl i stilen Vienna. Den ursprungliga Kalasölen från Nils Oscar gillar jag så det här bör ju va bra.

Det doftar malt, karamell, lite humle och lätt bränd knäck. Enligt systembolaget finns det en ton av jasminris, och jag är beredd att hålla med.

Doften går i stort sett även genom smaken. Knäckigt, maltigt, lätt sötma, bröd, lätt rostade toner och med en trevlig lätt humlig beska på slutet. Det är lättdrucket och friskt utan några av de klassiska julkryddorna. Ett bra stabilt öl.

Mer info om Nils Oscar Kalasjulöl:

Mörk Lager

Wisby Julbrygd 2010

Varunummer: 11311, Flaska 330ml, 18.90kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

5

Gotlands Bryggeris tillskott till julölen är en mörkt röd historia i stilen Vienna-lager. Deras Oktoberöl var i samma stil och jag misstänker att dom helt enkelt tagit den och humlat upp den för att ge den en twist. Resultatet blir en kanske inte så julig öl men ändå rätt drickbar och uppfriskande bland alla de andra kryddiga julölen. Det doftar mycket humle med en fruktig och karamellig maltighet som bas. Smaken är också humlig för att sedan gå över i en fruktig och maltig beska med bröd och karamelltoner. Kul med humlen, men det känns lite som att jag saknar något och det hela känns lite klumpigt utfört.

Mer info om Wisby Julbrygd 2010: