Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale Porter/stout

Thornbridge Bracia

Varunummer: 11690, Flaska 500ml, 99.90kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

8

Bryggdes första gången 2009 i begränsad upplaga, men då den snabbt började vinna priser bestämdes det att den skulle bli ett mer stående inslag och bryggs nu fyra gånger om året. Förutom italiensk kastanjehonung har ölet bryggts med Maris otter-, brown-, munich-, dark crystal-, black– och chocolatemalt samt humle av sorterna target, hallertau, pioneer och sorachi ace.

Utseende: Grumligt mörkbrun/svart med ett snyggt kompakt brunt skum som växer till sig på ett imponerande sätt och lämnar en fin spräcklig krans efter sig. Snyggt!

Doft: Oj! Vad har vi här!? Lite vag rostad doft med en lätt ton av aska med lite känningar av kaffe och mörk bitter choklad bakom samt något bränt socker, men det som är absolut mest framstående är en väldigt udda ton av Hubba Bubba/Jenka och salmiak. Synd att de rostade dofterna var så tillbakadragna för tuggummidoften är riktigt rolig, men den blir lite…ensam.

Smak: Söt och intensivt rostad/bränd med mörk choklad, espresso, salmiak, melass/bränt socker, lönnsirap, lite rök och tobak. Bränd örtig beska i avslutet med en söt och bränt rostad eftersmak av nötter, kaffe, bitter choklad och sirap. Alkoholen värmer behagligt.

Mun: Stor fyllig kropp med mjuk len kolsyra och tjock klibbig textur.

Både Ratebeer och Beeradvocate kallar detta för saker som “Traditional Ale” och “English Strong Ale”. Lite missvisande tycker jag då det helt klart rör sig om något som mer känns som en lite udda söt Imperial Stout. Den har den brända melassötman som påminner om vissa av BrewDogs muskelstouts utan att vara fullt så sötsliskig. Komplext och intensivt. Mycket trevligt dessertöl med intensivt rostade toner och sötma. Står precis på tröskeln till en 9a. Väl värd att jaga tag på om man kan!

Mer info om Thornbridge Bracia:

Ale

Traquair Jacobite Ale

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

8

Traquair House Brewery är ett anrikt och prisat bryggeri som ligger i ett slott som härstammar från medeltiden och fortfarande använder urgammal bryggutrustning som återfunnits på platsen. Jacobite Ale är bryggd efter ett två hundra år gammalt recept med tillsatt koriander och fermenterat på ekfat.

Klar och mörkt brun/vinröd med ett kort fint ljust beigebrunt mjölkchokladigt skum.

Doft: Sötsyrligt vinös med rätt mycket mörka frukter och bär, örter och kryddor som nästan ger en hint av salmiak eller fänkål, en vag ton av choklad, lite bränd karamell och ett lätt sting av alkohol som förstärker den vinösa känslan. Vid upphällning slår även en lätt jästig doft emot en.

Smak: Sött maltigt och vinöst med lite brända mörkt fruktiga toner och en hel del krydda. Karamell med syrliga eleganta plommonsmaker, lite choklad samt lakritsrot. Eftersmaken är något bränt besk med örter och lite tobak. Alkoholen värmer tungan en smula.

Mun: Väldigt mjukt med väldigt låg kolsyra som bara ger en något krämig munkänsla och en fin fylligare kropp.

Skotska starka ales kan tendera att vara lite väl ruffiga och burdusa, men här blir det elegant vinöst, komplext och snyggt med en fantastisk munkänsla. Ett öl att konvertera vinälskaren med kanske? Pröva till mustiga kötträtter som kallops.

Ölet går att privatimportera via Brill & Co HÄR.

Mer info om Traquair Jacobite Ale:

Ale

Black Isle Goldeneye Pale Ale

Varunummer: 1524, Flaska 330ml, 16.50kr, Alkoholhalt: 5.6%

Ölhundbetyg

7

Det första ölet från det helt ekologiska skotska bryggeriet Black Isle Brewery att ta sig till Systembolaget. Det har skrivits kontrakt med Galatea på ca. 100.000 flaskor per år så vi kan nog vänta oss fler.

Klart bärnstensfärgat öl med ett stort fint Såpigt cremevitt skum som lämnar vissa rester.

Fruktigt & bärigt humlig doft med karamell, litchi, aprikos, grapefrukt, honung och lite melonen samt lite vax och rågbröd.

Smaken är bärigt fruktig och läskande med en mjuk gräsig beska. Karamell, apelsin, aprikos, röda bär, vattenmelon, rågbröd, lite honung och aningens beska örter. Gräsig beska samt lite mineral i eftersmaken.

Medelfyllig till lättare kropp med en finbubblig kolsyra som skummar lite i munnen.

Det här var över förväntan. En läskande pale ale med bäriga inslag och en mjuk gräsig jordig beska. Bra matöl eller bara som en svalkare i solen.

Mer info om Black Isle Goldeneye Pale Ale: