Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Porter/stout

Dark Horse Tres Blueberry Stout

Varunummer: 11193, Flaska 355ml, 44.90kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

7

Den här söta stouten brygd med blåbär dök upp på Systembolaget i december förra året.

Utseende: Kolsvart med ett medelstort brunt skum som försvinner rätt fort utan att lämna så mycket rester.

Doft: Först söt med blåbärssylt, choklad och Hubba Bubba tuggummi för att sedan släppa fram en lite mer syrligt askigt rostad ton med ett uns kallt kaffe och lakrits. Hubba Bubba med blåbär och lakrits tänker jag.

Smak: Laktiskt söt och lite syrlig med en mjuk fruktig blåbärston och en lite askigt rostad maltkaraktär. Det känns lite tunt och syrligt till en början, men så breder en stor och fyllig eftersmak ut sig med massa mörk choklad och kallt starkt kaffe.

Mun: Medelstor kropp med låg kolsyra och en rätt lätt och lite syrlig munkänsla.

En lite syrligt söt stout med en bra balanserad blåbärston som vänder på en femöring och växer avsevärt i eftersmaken. En trevlig och rätt lättsam stout med bra smak som tyvärr kostar lite för mycket.

Mer info om Dark Horse Tres Blueberry Stout:

Porter/stout

Beer Here Høststout (Ammestout)

Varunummer: 11803, Flaska 500ml, 37.50kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

7

Hur ska vi svenskar tyda denna etikett? Höstlöv, en kock som doftar på en kopp kaffe samt en ko? Jag gissar på en stout med kaffe och laktos i alla fall (löven är nog bara till för att understryka att den lanseras bland höstölen här i Sverige). Resten av världen som inte är lika politiskt korrekta som vårt kära Alkoholmonopol får hur som den här bilden som ledtråd. Och ja det ÄR mjölkpulver och kaffe tillsatt i ölet.

Svart med endast en hint av rubinröda strimmor och ett stort poröst brunt skum som lämnar fina rester.

Fin doft av rostat lite bränt kaffe vid upphällning som sedan avtar en smula och ger plats för lite syrlig laktos, mjölkchoklad, lite mörka bär och frukter samt lakrits. Jag tycker mig även känna en vag ton av mint i det hela.

Smaken har en väl avvägd sötma, som dock inte framstår speciellt laktisk, som balanserar upp en rejält rostad kaffeton bra. Även choklad och lite bär med en hint av vanilj. Rätt torrt rostad eftersmak med en lätt träig beska.

Munkänslan är medelfyllig med mjuk och lätt skummande kolsyra.

En rätt okomplicerad men välsvarvad sweet stout som inte alls är så farligt söt utan faktiskt rätt hårdrostad med en rätt stark kaffeton. Kroppen är endast smulan tunn men smakerna är fina utan att erbjuda något större djup. Ännu ett bra öl från Beer Here!

Mer info om Beer Here Høststout (Ammestout):