Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Porter/stout

HaandBryggeriet Akevitt Porter

Varunummer: 11641, Flaska 330ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

8

En starkare fatlagrad porter från norska HaandBryggeriet som dök upp första gången i början av 2010 och verkar ha varierat i alkoholstyrka med en topp på över 10% för att nu ha landat på mer modesta 7%. Grundölet är en kraftigare porter som, enligt importören AMKA, sedan fått ligga på relativt små inhemska akvavitfat i två månader.

Utseende: Mörkbrun/svart och utan bottensats. 2-3 fingrar högt brunt skum som lämnar vissa rester efter sig.

Doft: Lite kryddig doft med rostade toner av mörk choklad och lakrits med en spännande mix av viol och akvavit. Något känns även lite lätt rökigt. Eller rättare sagt som torv/peat.

Smak: Rostad och söt med betoning på lakrits med bakomliggande choklad, men också en lite druvigt syrlig fruktighet och kryddig alkoholton från akvavitfatet. Även här lite viol.

Mun: Medelstor kropp med lite mjukt kittlande kolsyra och oljig textur.

Till en början känns den lite väl lakritsstinn, vilket är en smak som ofta dyker upp i stouts och porters och som jag fått mer och mer svårt för. Men så växer den till ett riktigt snyggt öl med bra avvägning på fatlagringen. Akvavitfatet är tydligt men ändå lagom och ger en intressant kryddighet med bara lätt känning av alkohol i avslutet.

Mer info om HaandBryggeriet Akevitt Porter:

Porter/stout Veteöl

Indslev Sort Hvede

Varunummer: 11714, Flaska 330x5ml, 130kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

7

Stout som bryggts med rökmalt men också 50% vetemalt. Var en del av ett “5-Pack” med olika veteöl från Indslev som lanserades i september förra året.

Utseende: Disigt mörkbrun/svart med ett fint ljusbrunt kompakt skum som pyser ihop till ett “lock”.

Doft: Rostad maltig doft med toner av kaffe, choklad och rök. Det är rätt så enkelt med tydliga rostade och rökiga toner, men så slår veten igenom med en mjuk och lite vag fruktighet och ger allt en extra dimension. Trevligt!

Smak: Söt och rostad maltig smak med choklad, kaffe och rök som i doften, men här bildar det rostade plus sötman en karaktär som hos julmust med bakomliggande toner av mörka bär. Eftersmaken blir lite vattnig och askig.

Mun: Medelstor till lättare munkänsla med mjuk kolsyra och len textur.

Lättdrucken och mjuk men spännande stout med bra balanserade rostade toner som får ett extra djup av vetens mjukhet och fruktighet. Smaken av julmust är lite avtändande till en början men tonas ner efter lite luftning. Låg beska och lite vattnig kan jag tycka, men så hade den ju lite ålder på nacken också då den “glömts bort” sedan september.

Mer info om Indslev Sort Hvede:

Porter/stout

Sigtuna Low FrEQuency Liquorice Stout

Varunummer: 11192, Flaska 330ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

6

Hårdrocksbandet In Flames egna ölserie FrEQuency har kommit i tre varianter. En välhumlad lager som bryggs hos Nils Oscar och så en IPA och denna lakritsstout som bryggs hos Sigtuna.

Utseende: Mörkt brun till svart och helt ogenomträngligt grumlig med ett stort och lite fluffigt gropigt smutsbrunt skum som lämnar vissa rester.

Doft: Märkligt tunn doft som inte ger ifrån sig speciellt mycket malttoner, vilket man kanske hade förväntat sig av en stout. Istället blir det som möter en en mer gräsig ren humlig ton med metall och mineral samt lite lakritsrot.

Smak: I smaken händer det desto mer. En stor söt ton av sötlakrits/lakritsrot fullkomligt exploderar i munnen med…ja, inte så mycket faktiskt. lite örter, trä och en rätt skarp kådig beska som ändå håller sig på mattan.

Mun: Medium till lättare kropp med mjuk och rätt låg kolsyra och en len munkänsla.

Ja oj, vad säger man? Här var det lakrits för hela slanten. Det har inte lagts många slantar på doften eller någon sorts komplexitet över huvud taget. Nej här har man satsat på att göra en mjuk lättdrucken lakritsstout där lakritsen verkligen inte ska gå att missa ens för den som råkat bränna sönder smaklökarna på alldeles för stark thaimat. Och det har dom sannerligen lyckats med. Gillar du lakrits är det här din dryck. För mig blir det smulan för mycket.

Mer info om Sigtuna Low FrEQuency Liquorice Stout:

Porter/stout

BrewDog There Is No Santa

Varunummer: 11178, Flaska 330ml, 19.90kr, Alkoholhalt: 4.7%

Ölhundbetyg

7

När skotska BrewDog gör saker så är det ofta med attityd och lite galenskap. Och gör man ett julöl som pryds av texten “there is no santa” i lite knasigt sneda bokstäver så kan man ju misstänka att det är något lite annorlunda i flaskan. Personligen tycker jag flaskan är väldigt lockande. Ölet är hur som en “lättsammare” stout på 4.7% bryggd med kakaobönor och en hel massa ingefära.

Utseende: Till första anblicken svart men tittar man noga är den klar och mörkt rubinröd. Skummet är stort, såpigt och poröst med en smutsigt ljusbeige ton och lämnar rester.

Doft: BrewDog gillar att ta i lite extra när dom gör saker och så även här. Det här är en kryddbomb! Det är så mycket ingefära här att det luktar som en flytande pepparkaka. Något bränd pepparkaka då det även ligger en del rostade toner bakom med lite aningar av kaffe, apelsinskal och russin med choklad. Ena stunden luktar det även lavendel. Faktiskt en riktigt rolig doft och det luktar onekligen jul.

Smak: En lättsam sötma av karamell och choklad får kämpa mot en desto större rostad och lite syrlig karaktär av kaffe, blött bränt trä, sträva röda bär och beska örter och julkryddor. Eftersmaken är lättsam men närvarande med julkryddor som kryddnejlika, muskot och lite mörk besk choklad.

Mun: Medium till lättare kropp med en lite livlig kolsyra ger ölet, tyvärr, en lite tunn och spritzig munkänsla.

Ja det finns chockfaktor i det här ölet, men är man lite förberedd är det faktiskt rätt trevligt. Oerhört intensiv doft som tyvärr ger signaler som smaken inte riktigt följer. Det känns lite tunt och askigt jämfört med doften som säger att nu ska du få något fylligt och sött. Men jag kan lätt se den här framför mig på julbordet. Eller öppna den och häng i fönstret som ett doftkrus.

Mer info om BrewDog There Is No Santa:

Porter/stout

Nils Oscar Coffee Stout

Varunummer: 11027, Flaska 330ml, 21.90kr, Alkoholhalt: 6.4%

Ölhundbetyg

8

Nils Oscars kaffestout gör come back. Förra gången var det kaffesorten Rwanda Gatsinga som hade tillsats men till den här upplagan har man bytt till sorten Fazenda Ambiental Fortaleza som kafferosteriet Johan & Nyström har stått och bryggt runt 3000 koppar av (om jag inte minns fel) som man sedan tillsatt.

Utseende: Svart med klara röda strimmor och ett ljusbrunt och aningens poröst skum som lämnar täta rester på glaset.

Doft: Kaffet kompletterar, precis som etiketten säger, ölets härligt mjuka rostade chokladton mer än tar över. Lite fruktiga och bäriga toner gömmer sig i det hela tillsammans karamell, blött trä och barr.

Smak: Söt och rostad med kaffe och choklad, karamell, lite apelsin och torra röda bär med ett barrigt beskt avslut som mynnar ut i en lång fin eftersmak där kaffe och choklad dominerar.

Mun: Medium kropp med mjuk kolsyra. Rätt mjuk och len munkänsla.

En snygg och välbalanserad stout med en lättsam men fin kaffeton som blandar sig riktigt snyggt med chokladen i ölet. Inget större kraftpaket kroppsmässigt sett dock så ölet kommer mer till sin rätt när det är vältempererat (vilket jag i och för sig tycker är en tumregel vad gäller de flesta mörkare öl). En lyxig vardagsöl, mycket bra!

Mer info om Nils Oscar Coffee Stout:

Porter/stout

Young’s Double Chocolate Stout

Varunummer: 1606, Flaska 500ml, 25.90kr, Alkoholhalt: 5.2%

Ölhundbetyg

7

Svart färg med ett poröst bubbligt ljusbrunt skum som lämnar fina rester på glaset.

En kraftig chokladdoft slår emot en. Kaffe och rostad malt finns där i sedvanlig stil men det som totalt styr den här skutan är uppenbarligen chokladen (och märkligt vore väl annat med tanke på namnet). Mörk choklad, söt mjölkchoklad och bakom hörnet tittar en skvätt arrak fram. Fin halvsöt doft. Kom bara ihåg att inte dricka det här ölet för kallt för då lär du inte känna mycket av dofterna. Det gäller förresten generellt med många öl.

Smaken är beskt rostad till bränd med toner av kaffe och mörk mustig bitter choklad. Tydligen har både chokladmalt, essens samt riktig choklad använts i processen. Vill man göra ett statement så… Men det blir trots det aldrig speciellt sött utan håller sig på kanten till torrt, beskt och bittert.

Kroppen är medium till svag och stör mig lite. Så kraftiga smaker kunde ha fått rymts i en lite större kostym. Det är inte blaskigt eller så, det är bara lite för tunt. Kolsyran tar sin beskärda plats utan att bli för påträngande.

Goda smaker, men jag vill ha aningens mer volym. Det är väl kanske ett i-landsgnäll antar jag.

Mer info om Young’s Double Chocolate Stout:

Porter/stout

Epic Thornbridge Stout

Varunummer: 11126, Flaska 500ml, 37.50kr, Alkoholhalt: 6.8%

Ölhundbetyg

5

Svart vätska som visar sig mörkt brunröd när man håller upp glaset mot ljuset. Skummet är moccabrunt och stort och fint med små bubblor och lämnar en del rester.

Doften är kraftigt rostad med toner av espresso, mörk choklad och trä och aningens russin. Kraftig doft.

Smaken är även den rejält rostad och bränd med smak av kallt kaffe, bitterchoklad och trä. Aningens mörk frukt i smaken men det som sticker ut mest är den torra rostade beskan som faktiskt känns en smula påfrestande och obalanserad. Det påminner om att få shampoo i munnen (utan att för den delen smaka direkt kemiskt) eller tugga på en bitter fruktkärna.

Kroppen är medelsvag och kolsyran len.

Ja tycker man om sin stout bränd, kärv och torr då kan det här vara något. Själv känner jag att jag i sådana här fall av brändhet gärna ser en viss sötma som väger upp det hela lite. Det doftar underbart dock och jag hjälpte upp ölet med att äta lite choklad till vilket tog bort en del av den värsta kärvheten men däremot istället fick ölets kropp att kännas vattnig.

Mer info om Epic Thornbridge Stout:

Porter/stout

St. Peter’s Cream Stout

Varunummer: 1671, Flaska 500ml, 28.90kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

6

Mycket snyggt svart öl med ett moccabrunt skum som tyvärr försvinner utan större spår relativt snabbt.

Doften är rostad med massa mörk frukt och en lite medicinsk ton som ger doften en smula vinös karaktär. Även trä/tobak och vanilj dyker upp.

Smaken är först lätt söt, bränd och lite chokladig med toner av kaffe, tobak, lakrits och vanilj. Munkänslan är krämig med ytterst liten kittlande kolsyra och en bra rostad eftersmak med lite beska. En stabil och trevlig stout, men den har sina dagar för mig.

Mer info om St. Peter’s Cream Stout:

Porter/stout

Dugges Kals Stout

Varunummer: 11473, Flaska 500ml, 27.90kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

4

Stout bryggd med delvis havre samt humlesorterna Galena, Hallertau Brewers Gold samt Centennial.

Mörkt brun till svart med ett gråbrunt poröst skum som försvinner snabbt utan att lämna rester.

Doften är tunn och lätt rostad och lite sur med fadda inslag av kaffe, havsvatten och billig choklad plus ett litet sting av sötlakrits, mörka bär och frukter samt havregröt.

Smaken är lite askigt rostad och lite sur med inslag av blaskigt kaffe, surt ogräs och svaga fruktiga toner. Eftersmaken är hyfsat trevlig med en något fylligare ton av choklad och humle.

Kroppen är tunn och vattnig och kolsyran kittlar med porlande bubblor.

Nej jag faller inte för den här. Det är för tunt och askigt. “Profstyckarna” på Ratebeer ger den dock tummen upp, så det kanske bara är jag som inte begriper bättre?

Mer info om Dugges Kals Stout: