Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Verhaeghe Duchesse De Bourgogne

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 6.2%

Ölhundbetyg

8

Duchesse de Bourgogne är ett opastöriserat suröl som är en blandning av ett 8 månader samt ett 18 månader gammalt ale som sedan får ligga och mogna på ekfat från Bourgogne och bryggs av Brouwerij Verhaeghe i Vichte i västra Flandern.

Klar och mörkt brunaktigt vinröd med ett medelstort bubbligt poröst smutsvitt skum som lämnar lite kletiga fläckar på glaset.

Doft: Sötsyrlig med marsipan och lite filmjölk, sviskon, balsamvinäger, lite fattoner och jag tycker mig hitta en gnutta choklad.

Smak: Sötare än förväntat från doften, men med en härlig balsamico- och filmjölkssyra och mörk frukt. Balsamico är verkligen ett starkt ledord här och de trevliga syrliga fattonerna ligger kvar länge i munnen.

Medium kropp med en bra mjuk kittlande kolsyra.

Ett komplext spännande öl med intensiva och eleganta sötsura smaker. Tippar dock en smula över åt det sötare hållet och faller i mina ögon snäppet kortare än Rodenbachs Grand Cru för att ta något att jämföra med. Med det sagt är det ju då ändå ett toppöl för den som är intresserad av den något svårflörtade stilen.

Mer info om Verhaeghe Duchesse De Bourgogne:

Ale

Rodenbach Grand Cru

Varunummer: 1691, Flaska 330ml, 21.90kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

9

En blend av 1/3 ungt flamländskt rött öl och 2/3 som lagrats i två år på ekfat där det får en sur karaktär från lactobacillusbakterien.

Utseende: Klart mörkt brunrött öl med ett rätt kortlivat  svampigt ljusbeige skum som lämnar vissa rester.

Doft: Sötsur av körsbär, tranbär, lingon, gröna äpplen, fattoner och balsamico med smulan limstift. Lite bränd och vinös. Underbar doft!

Smak: Sötsyrligt sur men fruktig och bärig med en len välbalanserad sötma. Körsbär, gröna äpplen, kiwi, lingon, tranbär, trä och vinäger. Vinösa fattoner samt balsamico. Torrt avslut med en lång eftersmak.

Mun: Kroppen är medium till större. Bubblorna medelsmå och skummar behagligt.

En belgisk komplex klassiker som verkligen kan sätta den oinvigde på prov. Ja det är surt, men samtidigt välbalanserat och elegant med en lätt mjuk sötma och massa friska spännande smaker som dansar runt i munnen. Lite som öl, cider och rödvin i samma påse! På ett mycket mycket bra sätt.

Mer info om Rodenbach Grand Cru:

Ale

Amager Dicentra Cucullaria

Varunummer: 11117, Flaska 375ml, 116.10kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

7

Smulan dunkelt mörkröd och har ett vackert beiget skum. Det doftar jästigt surt av övermogna frukter och bär samt en del stall. Tankarna går åt vin, men där finns en svag rund söt och len ton som mandelmassa eller marsipan. Smaken är först bärigt/fruktigt söt med en jästig bas, sedan kommer toner av vinäger och rödvin med en del trä. Det blir aldrig för surt, det blir aldrig för sött och allt avslutas i en torr rödvinsliknande eftersmak som dröjer länge. För övrigt kan nämnas att ölet har lagrats 7 månader på Bordeauxfat.

Mer info om Amager Dicentra Cucullaria: