Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

BrewDog / Ballast Point San Diego Scotch Ale

Varunummer: 11755, Flaska 330ml, 119kr, Alkoholhalt: 11.9%

Ölhundbetyg

8

Yusseff Cherney från amerikanska Ballast Point tittar över till Aberdeen i Skottland för att tillsammans med BrewDog brygga ett imperial scotch ale lagrat på whiskyfat tillsammans med russin indränkta i Ballast Point-rom. Humlen som användes var Challenger, First Gold och Amarillo. Jag fick ett smakprov på Stockholm Beer & Whisky Festival innan ölet släpptes på systembolaget den första december i år.

Utseende: Med sin disigt rödbruna färg och korta beigea skum kan jag nästan se vad ölet kommer smaka. Ska vi gissa på knäck och karamell? Det ser mysigt ut, och flaskan är ju riktigt snygg också.

Doft: Japp! Här var det knäck och karamell. En karamellig men hyfsat avvägd sötma med toner av russin, rom och fudge samt lite päron ger en gliring åt Xante. Sött och maltigt med söta whiskey/rom-fattoner.

Smak: Även smaken är söt men hyfsat balanserad med maltiga toner av knäck, karamell, nötter samt värmande toner av romindränkta russin och lite lakrits. Riktigt gott och faktiskt ganska balanserat. Sticker dock lite i munnen efter en stund.

Mun: Större kropp med mjukt kittlande låg kolsyra och lite oljigt len tjock textur.

Jag blev glad av mitt smakprov. Det visade prov på en snyggt balanserad maltighet med en mjuk fatkaraktär. Det svåra med ölet är väl då prislappen som inte bjuder in till slödrickande. Och så komplext är inte ölet att jag känner att allvaret breder ut sig. Istället får jag intrycket av ett mycket gott, sött och sammansatt öl som slinker ner lättare än prislappen vill tillåta. Dyrt men gott, som man säger.

Mer info om BrewDog / Ballast Point San Diego Scotch Ale:

Specialöl

Shipyard Smashed Blueberry

Varunummer: 11740, Flaska 650ml, 69kr, Alkoholhalt: 9%

Ölhundbetyg

7

Ska enligt etiketten vara en hybrid mellan Scotch Ale och Porter med blåbär. Om blåbären är färska eller från extrakt framgår inte.

Klar och mörkt rubinröd som drar mot svart med ett stort ljusbrunt bubbligt skum som pyser ihop till ett gropigt lock och lämnar rester.

Doft: När man öppnar flaskan pyser det till ordentligt och en intensiv doft av, ja, mosade blåbär slår emot en. När man sedan häller upp ölet så lugnar sig doften lite och blir lite syrligt vinös med blåbär, vanilj, fudge och sötlakrits. Det doftar nog ändå mer som ett starkt skotskt ale än porter dock.

Smak: Först söt med sötlakrits, blåbär med rostad nästan bränd knäck och karamell, kaffe och lite mörk choklad. Men smaken torkar snart ur och koncentrerar sig mot slutet mer på de torra rostade och lite surare tonerna med en spritig lite frän munkänsla och parfymig beska med blåbär i eftersmaken.

Mun: Något tunnare i kroppen med spritzig kolsyra.

Ett rätt intressant men rivigt öl som känns mer rivigt skotskt än porter och helt klart gör sig bättre i lite mindre mängder än en hel 650-flaska. Temperera väl.

Mer info om Shipyard Smashed Blueberry: