Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Porter/stout

Great Divide Smoked Baltic Porter

Varunummer: 11032, Flaska 650ml, 79.90kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

5

Great Divide är ett av USAs absolut bästa bryggerier som sällan gör en besviken och har gett oss storheter som Yeti, Old Ruffian, Titan IPA och Hercules DIPA för att nämna några. Därför är förväntningarna ofta höga. Den här baltiska portern är bryggd med lagerjäst, rökmalt från Bamberg samt “tysk humle”. Bryggeriet kallar den själva en lager i beskrivningen och även om jag förstår att dom kanske anspelar på lagerjästen blir jag ändå en smula förvirrad.

Utseende: Mörkt brun till svart med klara rubinröda strimmor och ett ljusbrunt skum som lämnar lite rester.

Doft: Syrligt askig och brödig med kokta grönsaker blandat med mandarinklyftor och möjligtvis en gnutta choklad. Vart är rökmalten?

Smak: Söt och lätt rostad och syrligt torr med mörk frukt och torra röda bär, mörkt rågbröd, choklad, karamell och lite rökt/bränt trä och aska.

Mun: Medium till lättare kropp med en lite syrligt fizzig kolsyra.

Som sagt, det blir lite virrigt hoppandes mellan en robustare mörk lager och porter. Så kan den baltiska portern uppfattas, det vet jag, men jag tycker ändå det blir lite väl tunt. Rökmalten har inte fått något vidare utrymme och även om den funkar smakmässigt sätt antingen som en tunn porter eller en mörk lager så tycker jag att det är alldeles för mycket grönsaker i doften. Min första riktiga besvikelse från Great Divide.

Mer info om Great Divide Smoked Baltic Porter:

Mörk Lager

Jämtlands Heaven

Varunummer: 89810, Flaska 500ml, 22.90x15kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

8

1997 slog de legendariska stockholmskrogarna Oliver Twist och Akkurat sig ihop och bryggde i samarbete med Jämtlands Bryggeri den välhumlade lagern Hell. Tre år senare gjordes det lyckade samarbetet om men då istället i formatet av en mörk lager, en så kallad schwarzbier

Utseende: Klar men väldigt mörkt, nästan svart, kastanjefärgad med ett stort ljusbrunt kompakt bubbligt skum som kletar som en krater i glaset.

Doft: Söt och maltig med mjölkig choklad, mörkt bröd, sirap, smör, aningens sötlakrits och en trevlig gräsig humletopp.

Smak: Söt och maltig med mycket choklad, hårdgräddat knäckebröd, kaffe, bär, karamell, vanilj och en snyggt balanserad men markerad gräsig beska.

Mun: Medium till större kropp med mjuk kolsyra.

Här visar Jämtlands upp vad dom är bra på. Att göra smakrika och lite krämigt söta öl med trevlig men påtaglig humlekaraktär. En riktigt fyllig schwarzbier med massa trevlig choklad. Inte så bränd och askig som sådana öl ibland kan bli utan rik och söt. En riktigt bra mörk lager!

Mer info om Jämtlands Heaven:

Mörk Lager

BrewDog Zeitgeist

Varunummer: 1578, Flaska 330ml, 15.90kr, Alkoholhalt: 4.9%

Ölhundbetyg

6

BrewDogs tolkning av den tyska schwarzbieren bryggs med de fem maltsorter Pale malt, Cara malt, Roasted malt, Pale Chocolate malt och Munich Malt samt de tre humlesorterna Cascade, Chinook och Saaz.

Svart med ett rätt kort gråbrunt skum som faller snabbt och lämnar lite klibbiga fläckar på insidan av glaset.

Doften är rostad med kallt kaffe, lite choklad, lite mörka bär, aska, lite mörkt bröd och en lite vissen gräsighet. Ju mer rumstempererat ölet blir så blir doften lenare och behagligare.

Smaken är rostad men ölet känns ändå rätt krämigt i munnen. Kaffe, karamell och lite len choklad. Sött, men en medelstor gräsig beska kommer och balanserar upp för att sedan mynna ut i en len eftersmak med mjuka kaffe och chokladtoner. Smaken blir intressantare och behagligare ju varmare ölet blir.

Medelstor kropp med låg mjuk kolsyra.

Ett öl som verkligen mår bäst av att få stå och värma sig lite i rumstemperatur innan det dricks. För kallt känns det lite fränt och tråkigt, men med lite mer temperatur får det en mycket angenämare komplexitet.

Mer info om BrewDog Zeitgeist: