Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Prairie Artisan Ales Puncheon

Varunummer: -, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 8.5%

Ölhundbetyg

8

Oklahomabryggeriet Prairie Artisan Ales dök upp först mot slutet av 2012 men skaffade sig snabbt ett väldigt gott rykte och har det senaste året varit ett eftertraktat bryggeri för tickers och ölnördar. Bryggeriet specialiserar sig på saisons/farmhouse ales, men brygger även mycket kompetenta imperial stouts bl.a. Puncheon är en saison, och om den säger bryggeriet såhär:

“Puncheon is a farmhouse rye ale fermented in large oak barrels with several different wild bacteria strains. Tropical citrus notes and sourness can be detected with hints of oak.”

Min flaska inhandlades på Mikkeller & Friends i Köpenhamn i maj. Jag hittar ingen datummärkning av något slag på flaskan.

Utseende: Mjölkigt grumlig och med en fin gul färg. Stort kritvitt pösigt skum hastigt sjunker ner till en ring på ytan utan att lämna spår. Ser läskande och inbjudande ut.

Doft: Citrussyrlig med citron, apelsin, äpple, vete, degig jäst och lite örtiga kryddor samt brettanomyces.

Smak: Syrlig och torr med citron, sura äpplen, vete, halm, lite koriander, fruktskjälk och brett i avslutet. Smakerna är krispiga och lätta men en lätt alkoholvärme fyller upp snyggt och elegant.

Mun: Medelstor kropp med fyllig och frasigt skummande kolsyra, lätt textur.

Känns faktiskt som en lättsammare gueuze med en surhet som jag normalt inte förknippar så starkt med saison. Det gör smaklökarna lite förvirrade och jag letar kanske efter lite mer djup i ölet än vad det egentligen behöver leverera. Det är syrligt, fruktigt, torrt och lite kryddigt och smakerna sitter ihop på ett elegant sätt. Och i Prairies fall räcker det oerhört långt. Mycket bra öl.

Mer info om Prairie Artisan Ales Puncheon:

Ale

Brooklyn 1/2 Ale – Session Saison

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 355ml, 15.90kr, Alkoholhalt: 3.4%

Ölhundbetyg

7

Det är roligt att öltrenden äntligen börjar visa sig även på den kära “folkölshyllan” i matbutikerna. Den senaste stora nyheten i det segmentet är Brooklyns 3.4% starka saison “1/2 Ale”. Ölet är bryggt specifikt för den svenska marknaden och är alltså en saison till stilen. Humlesorterna som använts ska vara Sorachi Ace, Perle, Amarillo och Simcoe.

Utseende: Vackert gul och disig med ett stort bubbligt såpigt vitt skum som lämnar spräckliga rester efter sig.

Doft: Klassisk saisondoft med den lite örtigt degiga doften av vetebulle/kex och syrligt örtig citrusfrukt samt lite grön banan och stjärnfrukt. I det kryddiga så tycker jag mig känna igen den karaktäristiska Sorachi Ace-humlen med sin originella ton av dill, men absolut inte på det kvalmiga sätt som det ibland kan bli. På Ratebeer så liknar den ökände “tickern” Per “omhper” Forsgren doften vid ”citronyoghurt” vilket är ganska så träffande. Väldigt trevlig doft faktiskt.

Smak: Citrus, deg och kex, lite persika, stjärnfrukt och mjuk örtiga och kryddiga toner. Torrt avslut med en mjukt uttorkande örtig beska.

Mun: Lättare kropp med mjuk och lite låg kolsyra. Lite vattnig textur. Det är lätt, men det är absolut inte dåligt. Tvärtom.

Ett friskt fruktigt, torrt och småkryddigt ”folköl” med balanserade men tydliga inslag av jäst och humle. Visst blir det lätt lite tunt i kroppen för ett sådant här öl och det känns nästan alltid som att det är något som fattas i smaken. Men det tycker jag man får ta med i beräkningarna och ett sexpack såna här är ju som gjort för en dag på stranden. Ett av de absolut bästa folkölsalternativen som Sverige har att erbjuda just nu. Farligt nära en 8a.

Mer info om Brooklyn 1/2 Ale – Session Saison:

Ale

Omnipollo / Prairie Artisan Ales Potlatch

Varunummer: -, Flaska 375ml, 85 (Krog)kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

9

Samarbete mellan hypade amerikanska Prairie Artisan Ales och sveriges egna craft beer-gullungar Omnipollo. Resultatet blev denna saison som bryggts både hos Prairie (gult papper) och De Proefbrouwerij i Belgien (grönt papper). De båda bryggeriernas etikettdesigners Colin (Prairie) och Karl (Omnipollo) har turats om att rita bilderna som tillsammans bildar “totempålen” som pryder omslagspappret. Om ölet säger bryggaren Henok Fentie så här:

“Ölet är bryggt på en enkel maltbas av Pilsner, Munchener och havre. Jäst väldigt varmt med vår favoritsaisonjäst och humlad exclusivt med Mosaic. Utjäst ordentligt och sedan buteljerad med Brettanomyces.”

Ölet släpps på Systembolaget inom några månader. 1a April.

Utseende: Gyllengul och först bara mjukt disig, för att till slut bli mjölkigt grumlig. Två till tre fingrar vitt bubbligt poröst skum som lämnar några spridda fläckar. Flaskdesignen med sitt färgglada omslagspapper är, som alltid med Omnipollo, riktigt riktigt snygg.

Doft: En vägg av ananas- och stjärnfruktliknande tropik slår emot en för att sedan avta och släppa fram lite kattpissig brett samt citronskal och gulgröna äpplen, gröna bananer, vitt bröd och koriander bl.a. Riktigt trevlig doft!

Smak: Fruktig, lätt, torr. Citron och apelsinskal med stjärnfrukt, omogna bananer, ananas, rött äpple, vitt bröd och lite kex. Fräscht fruktig och örtigt torr smak med medelstor beska.

Mun: Medelstor kropp med mjuk och försiktigt moussig kolsyra, bara aningens oljig textur, torrt avslut.

En ljus och tropikfruktig men lättsam och balanserad saison med humlig och brettig karaktär. Fräsch och lättdrucken. Kändes lite snäll i starten men växte med lite temperaturhöjning. Mycket bra och farligt läddrucken. Lär sitta som en smäck till skaldjur, fisk eller krämiga ostar. Jag vet att jag har en tendens att lägga en extra poäng i ren glädjeyra på Omnipollos öl, men här känner jag ändå att beteendet är befogat än en gång. Det får bli ännu en nia till Omnipollos fantastiska öl.

Mer info om Omnipollo / Prairie Artisan Ales Potlatch:

Ale

Brekeriet Saison

Varunummer: 89686, Flaska 330ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

8

Den lilla importfirman Brekeriet från Staffanstorp mellan Malmö och Lund bestämde sig som sagt för att även bli bryggeri, och snart började lovorden hagla. Och kan man klandra folk för att gilla något så charmigt som ett bryggeri som drivs av tre bröder och mer eller mindre uteslutande använder sig av brettanomycesjäst? Bryggeriet hämtar merparten av sin inspiration från ölstilar härstammande från Belgien och norra Frankrike. I detta fall handlar det om en Saison.

Utseende: Grumligt brunorange med ett poröst smutsvitt skum som lämnar lite utspridda streck här och där. Etiketten ger mig vibbar av 90-talsrave. För mig har Brekeriet stuckit ut på ett alldeles eget sätt ända sedan första gången jag stötte på dom på Örebro Öl & Whisky Festival 2011, och jag gillar det.

Doft: En rejäl dos bokna/jästa äpplen samt apelsin, kryddnejlika och en lite syrligt brettig ton av fuktig halm.

Smak: Citrussyrlig jästig smak med citron, apelsin och röda äpplen, kryddor (nejlika och lagerblad) samt en lite söt “baston” av vitt bröd och mandelkaka.

Mun: Medelstor kropp med mjukt mousserande bubblor och lätt textur.

Saison är en stil som det inte görs för många av i Sverige men som sakteligen ploppar upp lite här och där. Att det nu kommit ett bryggeri som mer eller mindre vigt hela sin image åt stilen och ölen runt omkring är ju då oerhört roligt. Och jag tycker nog t.o.m. att den är bättre än den kändes på SB&WF. En fruktig, uppfriskande och smakrik Malmöare av Belgisk karaktär som helt klart ligger i toppskiktet av sina få Svenska gelikar.

Mer info om Brekeriet Saison:

Ale

Brekeriet Brettlehem 2012

Varunummer: 89529, Flaska 330ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 5.7%

Ölhundbetyg

7

Förra årets kanske mest udda men väldigt intressanta nya bryggeri, Brekeriet, petade nog in julölet med det smartaste namnet. Och kanske också det smartaste stilmässigt sätt? Ja åtminstone udda då det rör sig om en mörkare saison kryddad med nejlika och bryggd med brettanomycesjäst som från början är en vildjäst och är känd för sin rätt så udda och lite “unkna” doft.

Utseende: Mörkt rödbrun med jästfällning. Medelstort bubbligt ljusbeige skum som lämnar lite spretiga rester.

Doft: Udda men spännande doft med tydliga kryddtoner som känns som en mix av nejlika, muskot och kanel. Kryddorna understöds av äpplen stekta i socker samt russin, apelsin och syrligt mörkt rågbröd. Över allt ligger ett skimmer av fuktig källare och murket trä. Det blir nästan lite för mycket men det är ändå svårt att sluta sniffa.

Smak: Även smaken är rätt kraftigt kryddig, och aningen torr, med framför allt kryddnejlika och möjligtvis lite muskot, men jämsides med kryddorna går en stadigt syrlig ton av apelsin och syrliga äpplen. Malten ligger rätt lätt med en lite brödig karaktär men ger även ifrån sig en ton av kallt svagt kaffe. Lätt syrlig och kryddig smak med skalbeskt avslut och kaffe och kryddor i eftersmaken.

Mun: Medelstor till lätt kropp med mjuk kolsyra som känns lite mer tillbakadragen än väntat. Lätt vattnig textur.

Julkryddad saison är väl inte något vi sett på systembolaget speciellt mycket direkt. Kan det t.o.m. vara den första? Brekeriet är ett ungt och mycket vågat bryggeri som satsar helhjärtat på öl med jästen brettanomyces. Brettlehem är en rätt så spretig tolkning och definitivt inte för alla, men väldigt roligt för dom som uppskattar sådan öl. Oavsett om man hatar eller älskar det här så är det något jag (och många andra med mig) applåderar.

Mer info om Brekeriet Brettlehem 2012:

Ale

Brooklyn Sorachi Ace

Varunummer: 11147, Flaska 750ml, 109kr, Alkoholhalt: 7.6%

Ölhundbetyg

8

Amerikanska bryggeriet Brooklyn har gett sig på att brygga en single hop-saison med den nya udda japanska humlesorten Sorachi Ace och buteljera den i en snygg 75centilitersflaska med kork.

Matt gyllene med endast en antydan till dis (mot slutet av flaskan blir ölet disigare) och ett stort poröst vitt skum som klänger sig fast rätt bra i glaset.

Degigt jästig och kryddig doft med citronskal, lite diffusa tropiska inslag, aningens tvål eller play-doh och så Sorachihumlens speciella kryddighet som får det att lukta lite som lök & dillchips. Det må låta sisådär men doften är faktiskt ganska trevlig och intressant.

Smaken är frisk, torr och lättsam med citronskal, apelsin, jäst, lite kakdeg och kryddor.

Kroppen är lätt och kolsyran är först frisk och livlig för att sedan lugna ner sig och bli mjukt kittlande. Mjuk syrlig munkänsla.

En väldigt lättdrucken och uppfriskande saison med en tydlig humleprofil som trots sin speciella egenhet aldrig blir påträngande som jag tyckte den blev i BrewDogs IPA is Dead. Det här är ett lättsamt men elegant öl som passar både ölentusiasten och den lättsammare öldrickaren.

Mer info om Brooklyn Sorachi Ace:

Ale

Ommegang Hennepin

Varunummer: 1523, Flaska 750ml, 79.90kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

7

Ommegang är ett amerikanskt bryggeri som koncentrerar sig på att göra belgiskt öl.

Disigt gyllene orange med ett fluffigt och kompakt äggvitt skum som lämnar lite sträck och fläckar här och där.

Doften är fruktig och syrligt jästig av äpplen, apelsin, lite citronskal, aningens banan och lite söta toner av kakdeg och mandelmassa i bakgrunden. Det ligger lite diffusa kryddiga toner av koriander och kryddneljika och myser i det hela.

Citrusfruktig smak med apelsin, lite citron, banan, aningens persika, jäst samt aningen krydda och småkakor. Avslutet är aningens skalbeskt och träigt.

Medium till svagare kropp med små friska och syrliga bubblor.

Ett riktigt uppfriskande och fruktigt öl med med lätta “belgiska drag”, lätt syrlig munkänsla och mjuka citrushumliga toner.

Mer info om Ommegang Hennepin: