Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Nøgne Ø Sunturnbrew Bourbon Barrel

Varunummer: 11787, Flaska 250ml, 65kr, Alkoholhalt: 11%

Ölhundbetyg

4

Den vanliga Sunturnbrew från norska Nøgne Ø är ett lite udda barley wine som bryggs med 30% rökmalt och 20% rågmalt. Här har man tagit det ölet och lagt det på bourbonfat i ett år. Ölet är ofiltrerat och opastöriserat och beskan landar på 50 IBU.

Utseende: Rejält grumlig och mörkt rödbrun med ett kort mjukt beige skum som lämnar några få streck här och där.

Doft: Ekig doft med sura bär, mörk frukt, rök och underliggande toner av bitter choklad och lakritsrot. Var det någon som sa tanniner i samband med den här? Svår doft, men trots allt lite intressant på något sätt.

Smak: Sur och sträv med en ekig mörkt fruktig smak som påminner om rödvin med en lite mustig ton av jästa äpplen samt citronskal och vindruvskärnor med lite rök. Lite karamell i bakgrunden.

Mun: Medelstor till något lättare kropp med mjuk kolsyra och sträv textur.

Ett svårt öl. Eller rätt så äckligt, beroende på hur pass förlåtande och äventyrslysten du är. Återigen är det lite så att man undrar om det dragit på sig en infektion eller om det är fatlagringen som gått för långt? Jag skulle gissa att fatlagringen som sträckte ett helt år var på tok för lång och att ölet torkat ut för mycket och dragit på sig massa tannin från träet. Doften går jag med på då jag tycker den är rätt spännande, men det överförs inget vidare till smaken som mest blir sur och rörig med en relativt tunn munkänsla. Synd.

Bäst Före: 17/07/2017

Mer info om Nøgne Ø Sunturnbrew Bourbon Barrel:

Mörk Lager

Ölvisholt Jólabjór

Varunummer: 11342, Flaska 330ml, 28.90kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

7

Islands enda (?) hantverksbryggeri av vikt dyker upp till den svenska julölslanseringen med en bockbier som bryggts med rökmalt samt fått kryddnejlika tillsatt.

Utseende: Klar och mörkare bärnsten/mörkt rödbrun med ett sprakande gulnat skum som snabbt kollapsar utan spår.

Doft: Rökta charkuterier, sirap, russin, läder, lingon eller vinbärsgelé samt en aning apelsin.

Smak: Söt med sirapsaktig karamell, torkad frukt och citrus, läder och en mjuk ton av rökt trä. Lättsam beska med smaker av barr och kryddnejlika i eftersmaken.

Mun: Fin rund munkänsla utan att bli överdrivet tung. Kolsyran är mjuk och vätskan något oljig.

Härlig charkdoft, men i smaken drar röken rejält till reträtt och ligger mest vagt i bakgrunden. Först blir jag lite besviken över detta men sedan inser jag att ölet i övrigt är riktigt gott och trevligt balanserat. Den läderaktiga tonen ger precis lagom robust karaktär till ölets söta malt, och kryddnejlikan är lättsam och ger eftersmaken lite spänning. Ett lättsamt men gott rököl.

Mer info om Ölvisholt Jólabjór:

Porter/stout

Great Divide Smoked Baltic Porter

Varunummer: 11032, Flaska 650ml, 79.90kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

5

Great Divide är ett av USAs absolut bästa bryggerier som sällan gör en besviken och har gett oss storheter som Yeti, Old Ruffian, Titan IPA och Hercules DIPA för att nämna några. Därför är förväntningarna ofta höga. Den här baltiska portern är bryggd med lagerjäst, rökmalt från Bamberg samt “tysk humle”. Bryggeriet kallar den själva en lager i beskrivningen och även om jag förstår att dom kanske anspelar på lagerjästen blir jag ändå en smula förvirrad.

Utseende: Mörkt brun till svart med klara rubinröda strimmor och ett ljusbrunt skum som lämnar lite rester.

Doft: Syrligt askig och brödig med kokta grönsaker blandat med mandarinklyftor och möjligtvis en gnutta choklad. Vart är rökmalten?

Smak: Söt och lätt rostad och syrligt torr med mörk frukt och torra röda bär, mörkt rågbröd, choklad, karamell och lite rökt/bränt trä och aska.

Mun: Medium till lättare kropp med en lite syrligt fizzig kolsyra.

Som sagt, det blir lite virrigt hoppandes mellan en robustare mörk lager och porter. Så kan den baltiska portern uppfattas, det vet jag, men jag tycker ändå det blir lite väl tunt. Rökmalten har inte fått något vidare utrymme och även om den funkar smakmässigt sätt antingen som en tunn porter eller en mörk lager så tycker jag att det är alldeles för mycket grönsaker i doften. Min första riktiga besvikelse från Great Divide.

Mer info om Great Divide Smoked Baltic Porter:

Ale

Strömsholms Malakias 2011

Varunummer: 11195, Flaska 330ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

6

Strömsholms rököl Malakias som hade premiär på Systembolaget gör en come back i, vad jag förstått det, något modifierad kostym. Bryggd med whiskymalt från ön Islay utanför Skottland samt humlesorterna Amarillo, EKG och Wiliamette. Alkoholstyrkan läser 6% på etiketten men Systembolagets sida säger 5.8%. Fjolårets version låg på 6.6%.

Utseende: Väldigt mörkt rödbrun och i stort sett klar. Fint tjockt ljusbrunt/beige skum som dock faller rätt snabbt och lämnar lite spridda rester.

Doft: Stor doft av brandrök/lägereld och tjära med lite söt karamell och aningen mörk frukt i bakgrunden. När röktonen lagt sig en smula kommer en lite unken karaktär fram.

Smak: Söt med massa rök, bränd malt, bränt trä, enbär, enris och karamell, men även en del citrus och mörk frukt samt bärsyra. Beska örter med lite lakrits i avslutet ger en lite medicinsk känsla.

Mun: Medium kropp med väldigt låg och mjuk kolsyra. Vätskan känns aningen oljig.

Är det möjligtvis ännu mer brandrök i år jämfört med förra årets? Jag gillar det! Jag blir dock en smula förvirrad av mixen av rök, sötma och bärsyra. Det är något med smakerna som inte riktigt samverkar för mig. Jag tycker ändå dom är på rätt väg med en robustare rökighet och en något mjukare munkänsla då jag tyckte den var för sträv förra året. Detta måste väl ändå vara det rökigaste svenska ölet på marknaden, och det applåderar jag Strömsholms för.

Mer info om Strömsholms Malakias 2011:

Porter/stout

Nils Oscar Rökporter

Varunummer: 1473, Flaska 500ml, 25.50kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

7

Mörkt rödskimrande öl med ett ljusbrunt bubbligt skum som faller ner till en liten ring utan att lämna större spår.

Doften är full av rökt kött (jag tänker fårfiol), tjära och några lätta humletoner.

Smaken är bränd och rökig med spår av mörk frukt, kaffe och humle och en aningens sötma.

Kroppen är medium och aningens krämig och kolsyran lättsam.

En mycket trevlig och elegant rökporter. Pröva till grillat eller varför inte en bit ost?

Mer info om Nils Oscar Rökporter:

Specialöl

Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock

Varunummer: 11100, Flaska 500ml, 34.90kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

8

Sött maltigt öl som doftar rökt korv, frukt och lite humle. Smaken är söt av karamell, torkad frukt, rök, krydda och malt. En smula oljig/fet. Värmande alkohol som inte går över gränsen. Riktig god öl för den som inte avskräcks att pröva ett rököl, och jag kan se den här passa riktigt bra med ost.

Mer info om Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock: