Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ljus lager

Nynäshamns Tjockhult Tjinook

Varunummer: 11096, Flaska 500ml, 33.30kr, Alkoholhalt: 5.1%

Ölhundbetyg

9

1997 bryggde Jämtlands Bryggeri en välhumlad lager vid namn Hell åt syskonkrogarna Akkurat och Oliver Twist i Stockholm. Ölet var initialt ett husöl avsett endast för dessa två pubar men letade sig snart ut till Systembolaget och har sedan dess varit en stadig trotjänare för många. 2011 var det dock dags för ett nytt husöl att se dagens ljus och även denna gång blev det en modern välhumlad lager fast nu bryggd hos Nynäshamns Ångbryggeri. Förutom den mer uppenbara humlesorten Chinook har även Citra och Centennial använts.

Utseende: Klar mörkare guldfärgad/bärnsten med ett stort fint stadigt lite gulnat skum som lämnar spräckliga rester.

Doft: Lite gräddigt karamellig doft med smörkola, halm, gräs, smörblommor och citrus. Visst finns det tropik här, men det är en mycket mer gedigen doft än man först kanske förväntar sig. Mycket trevligt!

Smak: Aningen söt maltbas med toner av både smörkola och halm blandar sig riktigt snyggt med en frisk och fräscht blommig citruston för att sedan avrundas med en precis lagom balanserad gräsig beska som får en att vilja ta en klunk till. Plötsligt känner jag en stark lust till att klippa en gräsmatta. Mmmm…

Mun: Medelstor till lättare kropp med mjuk men något krispig kolsyra och len textur. Perfekt i kombination med smaken.

Riktigt bra humlig modern lager utan att börja likna en västkusts-Pale Ale för det. Modernt, lätt och fräscht med tydliga humletoner fast ändå lyckas den behålla något klassiskt över sig. Vill man ha en ljus lätt öl med lite extra plus så blir det inte så mycket bättre än så här. Så synd att den bara kom i liten upplaga på flaska (slutsåld), för den här skulle man ju verkligen velat ha mer av i sommar.

Mer info om Nynäshamns Tjockhult Tjinook:

Ljus lager

Oppigårds SMÖF Lager 2012

Varunummer: 11772, Flaska 330ml, 18.60kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

8

Till årets upplaga av den lilla ölfestivalen SMÖF i Söderbärke fick Oppigårds det hedervärda uppdraget att brygga festivalölet. Det blev en modern lager som humlats som ett ameriakanskt pale ale. Humlesorterna är Simcoe, Centennial och Columbus, maltsorterna är Pale Ale malt och ljus karamellmalt. Beskan ligger på 40 IBU.

Utseende: Klar och gyllene med ett cremevitt bubbligt och gräddigt skum som lämnar kletiga rester.

Doft: Först kommer gräddigt blommig humle med grapefrukt, mandarin och litchi och påpekar att detta; det är ett amerikanskt pale ale. Men sedan kommer en lite stenig mineralton som vittnar lite om något annat och strax kommer sött brödig malt med lite smör och halm och det börjar likna mer en lager. Fast med massa amerikanahumle då vill säga.

Smak: Sött citrusfruktig med grapefrukt, mandarin och lite smöriga blomtoner, söt brödig malt med lite karamelltoner samt en mjuk men accentuerad småpepprig beska.

Mun: Medelstor kropp med mjuk tillbakadragen kolsyra och aningens oljig textur.

Jättegott! Den här typen av välhumlad lager har varit rätt populär den sista tiden och Oppigårds två senaste varianter tycker jag har hållit riktigt hög klass (den förra var Humlelager). Först känns det mer som ett amerikanskt pale ale för att sakta glida in mer i en mix mellan tjeckisk lager och amerikanskt pale ale. Ett riktigt roligt experiment och helt perfekt att dricka på en solig uteservering. Synd bara att det är höst.

Mer info om Oppigårds SMÖF Lager 2012:

Ljus lager

Sigtuna East River Spring Lager

Varunummer: 1476, Flaska 330ml, 16.90kr, Alkoholhalt: 5.2%

Ölhundbetyg

8

Sigtunas East River Spring Lager ska tydligen vara samma öl som deras äldre East River Lager som enligt Ratebeer (samt Sigtuna själva) är av stilen Vienna och BeerAdvocate säger American Amber/Red Lager.

Utseende: Gyllengul med endast en antydan till disig med små partiklar som flyter runt samt ett kort vitt bubbligt skum som lämnar lite trevliga rester på glaset. Hmm… Ser trevligt ut men inte så mörkt som de angivna stilarna brukar vara. Jaja.

Doft: Söt och förvånansvärt jästig doft med apelsin och aprikos, kakdeg och lite sött bröd, mjuk blommig humle och pomerans. Det doftar belgiskt ta mig tusan och det doftar bra! Längre ner i glaset blir det mer smörigt och blommigt.

Smak: Söt och mjukt brödig med apelsinskal och aprikos, men även här finns lite av den kakiga jästsötman och mjuka blommiga toner som klingar ut i en accentuerad men balanserad lång och fin skalbeska.

Mun: Medelstor till lättare kropp med mjuk kolsyra och den lämnar en lite gräddig känsla i munnen.

En riktigt god välhumlad lager som står med ena foten i genren american pale ale. Men så har den även den där jästiga doften med belgisk touch som jag tycker höjer det hela än mer. Bra beska som är tydlig och lång utan att tappa elegansen för det. Vart stilen Vienna finns i den här har jag svårt att se då den är både ljus, humlig och har en fruktig doft. Men vem bryr sig om stilar när något är bra? Är du en lagerdrickare och vill veta vad lite extra humle kan göra? Pröva den här. Kan bli en sommarfavorit. Bra pris också.

Mer info om Sigtuna East River Spring Lager:

Ljus lager

Jämtlands Hell

Varunummer: 11460, Flaska 500ml, 22.80kr, Alkoholhalt: 5.1%

Ölhundbetyg

7

Ännu en välkänd lager från Jämtlands Bryggeri.

Även Hell har den kraftiga tonen av toffee och brynt smör i doften, fast till skillnad från Bärnsten så doftar det här nästan lite som smöret bränts vid en smula. En aning citrus finns i bakgrunden.

Smaken är rund och fyllig med en lätt söt fruktig citrussmak som går över i en riktigt trevlig gräsig humlebeska.

Kolsyran är rätt vild och masserande. Bra!

Mer info om Jämtlands Hell:

Ljus lager

Jämtlands Bärnsten

Varunummer: 1307, Flaska 500ml, 21.80kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

Snygg bärnstensfärgad (surprise surprise) öl med ett härligt krämigt “off white-färgat” skum.

Doften är väldigt speciell för en lager. Söt och stor med karamelliga/knäckiga toner. Det påminner om brynt smör. En doft som kan återfinnas i andra öl från Jämtlands som exempelvis Jämtlands Hell.

Smaken är även den rätt söt och smörig med ton av karamell och lite citrus. Det här är en fyllig lager med mycket smak och alltsammans är rätt välbalanserat. Söta rostade karamelliga toner stöds upp av en frisk beska som mynnar ut i en välbalanserat eftersmak. Kolsyran är mjuk och masserande. Riktigt bra!

Mer info om Jämtlands Bärnsten:

Ljus lager

Nynäshamns Landsort Lager

Varunummer: 1466, Flaska 500ml, 28.50kr, Alkoholhalt: 5.3%

Ölhundbetyg

6

En hyllad svensk lager som vunnit flera priser.

Doften är lätt maltig med en för stilen rätt humlig ton. Det doftar lite som slaget ogräs med en lätt söt citrusfruktig ton.

Smaken är även den rätt humlig, har en viss sötma med en gräsig beska som först tilltar och sedan mynnar ut i en rätt mjuk maltig torrhet med lätta inslag av citrus. I mitten av smaken finns en lite rund smörig karaktär.

Jag har aldrig riktigt förstått det här ölets storhet. Det är givetvis en fullt duglig och välgjord lager, men jag tycker den ger ett lite trött intryck trots sin humlekaraktär. Och en prislapp på nästan 30kr. halvlitern tar ner betyget en smula också.

Mer info om Nynäshamns Landsort Lager: