Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Skebo Lantöl

Varunummer: 89866, Flaska 500ml, 27.50kr, Alkoholhalt: 5.4%

Ölhundbetyg

6

Rätt ur hästens mun (eller rättare sagt, kopierat från Ratebeer): “Kopparfärgat, maltigt och mustigt öl med kryddig Challengerhumle för beskan och med Fuggle, East Kent Golding och amerikansk Cascade i smak- och aromgivande humlegivor. Som sällskapsdryck eller till den rejäla husmanskosten.” Aha, aha, ahmm, hmm… Leverantören TOMP säger att det finns Crystal och Amber malt i soppan också.

Utseende: Klar och lite brunaktigt bärnstens/kopparfärgad med ett smutsvitt gropigt skum som lämnar lite rester. Jovars.

Doft: Lite småsyrligt hembakat bröd, spannmål, jäst och en hint av något som känns lite som lakritsrot.

Smak: Maltig och rätt söt med bröd, sirap, endast en vag aning av apelsin och lite aprikos samt den där tonen av lakritsrot som är tydligare här. Spannmål i eftersmaken med en väldigt lättsam och låg läderaktig beska.

Mun: Medelstor kropp med mjuk kolsyra och en lite oljig textur.

Malt, sa Bill. Malt var ordet, sa Bull. Ett lite kornigt maltbetonat och rätt sött ale. Välgjort, rent och rätt så gott och passar nog bra som ett bordsöl till något rustikare rätter. Men som sällskapsdryck känner jag att den kunde behövt ett något starkare humlebett för att hålla intresset uppe. Ölet går att beställa styckvis i beställningssortimentet.

Mer info om Skebo Lantöl:

Ale

Eskilstuna Nyfors ISB (Innesittarbärs)

Varunummer: 89149, Flaska 500ml, 31.90kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Nyfors är en av de äldsta stadsdelarna av Eskilstuna. Det är även en ale av “stilen” extra special bitter. Så här säger bryggeriet om den: “Fyra olika maltsorter har använts och smaken har en tydlig maltighet som kommer från generösa givor av mörk
karamellmalt och en liten touch av chokladmalt. Northern Brewer har använts som bitterhumle och sedan fyller vi på med Fuggle för hela slanten. Beskan är på 40 IBU.”

Utseende: Disig och mörkt karamelligt brunröd/bärnstensfärgad med ett cremefärgat/gulnat gropigt skum som lämnar vissa rester.

Doft: Maltig och lite småsur med syrligt halvjäst bröd och en bra dos svartvinbär plus lite apelsin och under allt trycker lite träig karamell. En ton av plast smyger omkring.

Smak: Något söt och fruktig med apelsin och svartvinbär, té, lite “sträv” karamell samt en gnutta lakrits i den örtigt beska eftersmaken.

Mun: Medium till något lättare kropp med mjuk kolsyra.

Något sträv med en distinkt ton av svartvinbär samt en lite smått instabil munkänsla. Doften är inte riktigt harmonisk med lite jästiga och sura inslag. Som med vissa av de andra öl jag druckit från Eskilstuna så växer ölet till sig en smula efter en stund. Ett dugligt öl som kunde behövt något som mjukade upp i bottenregistret.

Mer info om Eskilstuna Nyfors ISB (Innesittarbärs):

Ale

Dugges Gustafs Finger Strong Bitter

Varunummer: 1313, Flaska 330ml, 18.90kr, Alkoholhalt: 5.8%

Ölhundbetyg

7

Dugges visade senast med sin Höstbrygd att dom hanterar den brittiska stilen mer än väl. Här gör dom ännu en klassiker stilmässigt, men istället för att hålla sig helt på mattan så slänger dom i de två amerikanska humlesorterna Chinook och Cascade utöver den lite mer brittiskt typiska Brewers Gold.

Utseende: Klar och rödaktigt kastanjefärgad med ett två fingrar högt lite gulnat skum som lämnar ett fintrådigt mönster i glaset.

Doft: Maltigt med smörig gräddig knäck, karamel, aprikos, apelsin och en hel del skogsbär. Mjuka blommiga humletoner med lite mineral.

Smak: Karamellsötma med knäck, apelsinskal och lite bärsyra, mörkt bröd och en balanserad men märkbar gräsig beska.

Mun: Medium till något lättare kropp, lättsam kolsyra med små kittlande bubblor.

Ännu ett välgjort och gott öl från Dugges. Stilmässigt sett är det rätt klockrent och autentiskt. Trots sina 5,8% balanserar dock ölet på gränsen till att bli en smula tunt och med tanke på stilen och hur den bäst gör sig (i pintglas och gärna ett par stycken i trevligt sällskap) så tycker jag att först flaskformatet på 33cl. känns lite fel. Men jag ser fram emot att stöta på den här på fat på krogen.

Mer info om Dugges Gustafs Finger Strong Bitter:

Ale

Dugges Höstbrygd

Varunummer: 11703, Flaska 500ml, 27.50kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

8

Göteborgska Dugges med sina kitschigt färgglada etiketter gör en mörk brown ale i engelsk tappning till hösten och vips börjar vissa tänka på svamp och gryta. Personligen tänker jag på nött trä, hårt regn och Tom Waits.

Disig och mörkt mahognyfärgad med ett rätt kort men riktigt snyggt smutsvitt gräddigt skum som lämnar en fantastisk tjock och heltäckande skumgardin i glaset.

Doft: Syrligt och något rostad mörkt maltig doft med svarta vinbär, russin, knäck och choklad samt mörkt sött bröd med en gnutta lakritsrot.

Smak: Rostat knäckig och nötig med syrliga toner av apelsinskal, russin/svarta druvor, äpplen och aprikos samt en ton av choklad som stegrar sig snyggt i mitten av smaken och avslutar med en lätt ton av lakrits med beska örter.

Mun: Lättare kropp med en lite vattnig textur och mjuk kolsyra.

Mmmm! När folk pratar om att vissa öl är antingen i “brittisk stil” eller “amerikansk stil” kan det ibland verka lite trevande, men här har vi en riktigt bra klassiskt brittisk mörk öl som är som gjord för att överfylla ett pintglas på en murrigt inredd pubs bardisk medan regnet piskar utanför. Helst handpumpad såklart. Denna är klassad som en brown ale men jag tycker personligen att den drar mycket åt en extra special bitter.

Mer info om Dugges Höstbrygd:

Ale

Nynäshamns Bedarö Bitter

Varunummer: 1410, Flaska 500ml, 27.70kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

7

Klart bärnstensgyllene öl med ett fint äggvitt såpigt skum som lämnar fina rester på glaset.

Doften är härligt blommigt humlig fast med en överraskande ton av rökt charkuteri i bakgrunden.

Smaken är friskt besk med citrus, frukt och bröd och avslutet är uppfriskande beskt och torrt.

Ett riktigt bra och personligt öl. Det enda jag vill klaga på är att jag gärna hade haft smulan mer kropp att backa upp smakerna.

Mer info om Nynäshamns Bedarö Bitter:

Ale

Jämtlands Postiljon

Varunummer: 11361, Flaska 500ml, 23.50kr, Alkoholhalt: 5.8%

Ölhundbetyg

8

Utseende: Klart mörkt mahogny/kastanjefärgat öl med ett stort bubbligt smutsvitt/gråbeige kompakt skum som klänger fast bra på insidan av glaset.

Doft: Maltig och aningens rostad med toner av knäck, mörkt bröd, fruktig med apelsin och lite aprikos men även röd saft samt och lätta brittiskt jordiga humletoner med lite blommor och även en hint av lakrits.

Smak: Knäckig karamell med apelsin, aprikos och söta röda bär, lite choklad samt nötter. De söta bären blir mer sträva mot avslutet som har en lättsam men stadig beska som blir lite tobakslik. Kaffe i eftersmaken.

Mun: Medium till något fylligare kropp med mjuk fyllig kolsyra och en något klibbig textur.

Ett av mina favoritöl från Jämtlands som för en gångs skull inte har den tydliga smörtonen vissa av bryggeriets öl kan ha. Förvånansvärt smakrikt, fylligt och balanserat och man hittar hela tiden något nytt i både doft och smak.

Mer info om Jämtlands Postiljon:

Ale

Morland Old Speckled Hen

Varunummer: 1356, Fl 500ml, 21.90kr, Alkoholhalt: 5.2%

Ölhundbetyg

6

Lätt rostad maltig doft med knäckiga och nötiga toner.

Smaken är lätt sött knäckig och rostad med en nötig, brödig och lite smörig karaktär. Eftersmaken har en lite metallisk beska.

En rätt balanserad och trevlig bitter.

Mer info om Morland Old Speckled Hen: