Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Porter/stout

Yo-Ho Tokyo Black Porter

Varunummer: 11509, Burk 350ml, 35.90*kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

Japansk porter på burk som dök upp i augustisläppet på Systembolaget. Jag vet inte mycket om vare sig bryggeri eller öl, men bryggeriet säger själva så här:
The complex chocolate and roast flavours of dark specialty malts are combined with a floral and slightly spiciness from Perle hops.

Utseende: Ogenomträngligt mörkbrun/svart med en aning grums i botten samt ett två fingrar högt finbubbligt ljusbrunt skum som lämnar lite spridda rester.

Doft: Rostad och lite söt och “köttig” doft med choklad, mörkt rågbröd, charkuteri, lakritsrot och en lite störig ton av vax/stearin.

Smak: Söt och rostad med kaffe, choklad, mörkt bröd, sötlakritslakrits och lite syrlighet av mörka bär och citrus. Avslutet är lite pepprigt bränt kaffebittert och eftersmaken är en smula platt och har en lite dov ton av plast.

Mun: Medelstor kropp med mjuk kolsyra och oljig textur.

En ganska bra porter som har fina rika maltiga smaker men samtidigt håller sig rätt mjuk och len. Om det bara inte var för den störiga tonen av vax och plast som ökar med temperering och stör helhetsintrycket så hade jag nog kunnat bli riktigt förtjust i den, men nu stannar betyget på en positiv men lite försiktig sjua. Rätt så gott, fast med anmärkelser.

FLER OM :
Torrhumlat.se
Portersteken.se 

 

* Pant tillkommer

Mer info om Yo-Ho Tokyo Black Porter:

Porter/stout

3 Fonteinen Zwet.be

Varunummer: 11510, Flaska 330ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

7

3 Fonteinen är, som de flesta kanske vet, mer kända för sina fantastiska lambiks. Därför är det med ett höjt ögonbryn och ett öppet sinne jag närmar mig denna belgiska porter. Bryggd hos De Proef med Vete-, Maris Otter- och Karamellmalt och sedan fermenterad med både alejäst och “lambikjäst” för att ge den en syrlig twist.

Utseende: Ogenomträngligt grumlig mörkbrun/svart vätska, toppad av ett två fingrar högt fluffigt kompakt ljusbrunt skum som lämnar rester.

Doft: Lite surt bränt murket trä med lite mer runda rostade toner av mörkt bröd, nybryggt kaffe och bara en gnutta choklad. Bretten ger en udda twist till de annars rätt så bekanta rostade malttonerna, men det blir en ganska så intressant mix.

Smak: Innan ölet fått luftas och tempereras är det en rätt så svårt sur och rostad smak man får med blött trä, aska, sträva tranbär, citron och nybruten kvist. Men efter en stund så mjuknar smaken och släpper fram choklad, kaffe och lite karamell, men den smått syrliga/sura tonen av citron släpper aldrig taget. Torrt strävt avslut. Schizofrent, men intressant och ganska gott. Om man nu är en sån som är öppen för dessa smaker från början och kan tänka sig att de får mötas.

Mun: Medelstor till något lättare kropp med mjuk kolsyra och krämig textur som avslutar strävt och torrt.

Det här är svårt. Men samtidigt väldigt spännande och välgjort. Personligen brukar jag inte gilla sådan här typ av sträv syra i mörka öl av något slag, men här går det inte riktigt att bortse från vilka det är som gjort just det här ölet och det blir verkligen två världar som möts med någorlunda jämt skägg. Jag rekommenderar dock starkt att man låter ölet få tempereras innan man dricker det. Först var det bara en sur och jobbig porter, sedan blev det plötsligt en väldigt spännande porter, för att till sist mer kännas lite som en lambik som mixats med en porter. Pluspoäng för kvalitet i kombination med experimentlusta.

Bäst före: 21/11-16

FLER OM Zwet.be:
Mankerbeer.com
Beer-naise.se
Skrubbe.com
Beerwithus.se

Mer info om 3 Fonteinen Zwet.be:

Porter/stout

Electric Nurse Underbar Jul Vinterporter

Varunummer: 11325, Flaska 500ml, 27.40kr, Alkoholhalt: 4.2%

Ölhundbetyg

7

Den ölbryggande Elektrikern och Sjuksköterskan är tillbaka, och denna gång med två “julöl”. Den första av de två som jag recenserar blir denna porter i mer brittisk stil på 4,2%. Etiketten säger:

Bryggd med pilsnermalt, karamellmalt och en massa chokladmalt. Sparsamt humlad med Centennial. Vi har valt att låta ölen vara ofiltrerade för att bibehålla så mycket smak som möjligt. Förvaras bäst mörkt och svalt fram till servering.

Och så är ölet i sedvanlig ordning bryggt hos Dugges.

Utseende: Mörkt brun som drar åt svart med klar vätska. Skummet är ljusbrunt och kompakt med små bubblor.

Doft: Mulligt rostad doft med mörk choklad, mörkt bröd, nybryggt kaffe och lite bränt trä och aska. En aning av syrliga röda bär letar sig igenom allt det svarta också.

Smak: Rostad och rätt så torr med svart kaffe, kakao och en lite bärig syrlighet med drag av lingon och tranbär. Träigt och lite askigt beskt avslut och lite grynigt kaffe och kakao i eftersmaken.

Mun: Lättare kropp med mjuk kolsyra. Len och lite vattnig textur.

En rätt så torr och lätt porter fast med en mycket trevlig “rostning”, framförallt i doften, med drag av kaffe och mörk choklad samt en gnutta sträva bär. Okomplicerad och lite tunn, utan att det stör för mycket. Ett snyggt och bra vardagsöl som jag gärna dricker igen.

Bäst före: 2015-04-14
T: 222

Mer info om Electric Nurse Underbar Jul Vinterporter:

Porter/stout

Thornbridge/Mountain Goat Thorny Goat

Varunummer: 11086, Flaska 500ml, 49.50kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

6

Australiensiska Mountain Goat samarbetar med Brittiska Thornbridge och brygger en porter med kakaobönor, vanilj och kaffebönor.

Utseende: Svart med lite mörkbrunt i kanterna. Lite jästfällning på botten. Stort puffigt ljusbrunt skum som lämnar spräckliga rester. Charmigt.

Doft: Rätt så hård och intensiv doft med starkt kaffe/kaffepulver, jord, piptobak och röda bär typ tranbär. En bit ner i glaset kommer en lite tung ton av spritpenna fram. Spännande, men lite för tung doft för mig.

Smak: Även smaken är till en början rätt bränd och bitter med starkt kaffe, barr, tobak och röda sträva bär. Ölet mjuknar dock efter en stunds luftning och blir mer följsamt med en lättsam syltig sötma. Mogna skarpa toner av kaffe, tobak och brända barr möter lätt sötad tranbärssylt med mörk choklad. Vaniljen nådde mig vare sig i doft eller smak speciellt mycket.

Mun: Medelstor kropp med mjukt frasande kolsyra. Något len och lätt textur.

Det här känns som en mjuk “syltig” brittisk porter som fått en rejäl vitamininjektion. Den snälla lilla “real ale portern” Jekyll på 3.8% ligger därinne och skakar någonstans, men Mr. Hyde Porter har tagit över och ställer till en scen genom att spilla kaffe över efterrätten och fimpa på bordsduken. Den påminner mig lite om Thornbridges rökporter Beadeca’s Well (fast utan rök). Men även den, som den här, kan jag inte låta bli att tycka är en smula för bränt bitter och skarp för min smak. Undrar om den skulle funka till en cigarr?
I skrivande stund finns det ca 200st kvar i Systembolagets websaldo samt ett fåtal i några butiker här och där.

Bäst Före: 22 Nov 2013

Mer info om Thornbridge/Mountain Goat Thorny Goat:

Porter/stout

Nynäshamns Smörpundet Porter 2012

Varunummer: 11041, Flaska 250ml, 25.80kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

7

SMAKPROV

Nynäshamns klassiska porter av brittiskt snitt som dyker upp en gång om året på liten nätt 25cl-flaska.

Utseende: Svart med klara röda strimmor hållen mot starkt ljus Gråbrunt gräddigt skum som lämnar få rester.

Doft: Rågbröd med lite soja, choklad och barr. Överlag en rätt så brödig doft men riktigt snygg och välgjord.

Smak: Hyfsat torr med lite bränd brödig maltighet, lite lakrits, kallt kaffe, aningens sirapstoner i eftersmaken och gnuuuuttan röda sträva bär. Lite askig.

Mun: Medelstor med mjuk låg kolsyra, lätt vattnig textur.

Stämmer rätt bra med mina anteckningar från förra årets version. Bara doften i sig visar att gammal är äldst. Nynäs kan svarva sitt öl och även om jag personligen tycker att det smakmässigt blir lite tunt och askigt så går det inte att se förbi hantverket. Ett välgjort “pintöl” med klass. Tycker inte den här gör sig på 25cl.

Mer info om Nynäshamns Smörpundet Porter 2012:

Porter/stout

Amiata Caronte

Varunummer: 11710, Flaska 750ml, 86kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

-

Det Italienska hantverksölet är uppenbarligen på frammarsch och vi har på sista tiden börjat se lite tecken på det här hemma i Sverige. den 1:a Juni i år såg vi tre öl från Birra Almond (importör; Fondberg Group) på hyllorna och nu i Augusti tog Galatea hit tre flaskor från Birra Amiata. Jag slökollade Ratebeer för betyg och bestämde mig för att ge portern Caronte från Amiata ett försök.
Bryggd med “10 sorters malt och engelsk humle (Nugget & East Kent Golding)”. Opastöriserad och flaskjäst. IBU: 25. Korken har ett plastmembran på insidan som ska motverka eventuell rostbildning vid lång lagring.

Utseende: Det poppar till rejält när kapsylen åker av och jag får snabbt börja hälla upp. Vätskan är kolsvart och skummet är brunt med millimeterstora bubblor och reser sig högt i glaset för att sedan rätt snabbt falla utan att lämna allt för mycket rester efter sig.

Doft: En rätt murrigt rostad doft av kaffepulver och multna löv blandar sig med en syrligt bärig ton och blött bränt surt trä. Jag är svag för den torra tonen av kaffepulver men den surt bäriga askiga tonen tilltar och stör.

Smak: Oj… Surt! Sura bittra bär med citronkärnor, äppelskal, aska, ginseng och bakom smyger lite mer rostade toner med en vag ton av choklad i eftersmaken. Inte bra alls.

Mun: Tunn med låg lite syrlig kolsyra. Sträv.

Nej usch, fy och blä! Det här är inte min idé om en porter då den är alldeles för sur och bitter. Först tänker jag att den måste vara kraftigt infekterad men så ser jag på Ratebeer att dom nämner koffein och ginseng som ingredienser och börjar tänka att det helt enkelt är ett dåligt experiment. Detta dementerar dock importören som informerar att Amiata har slutat att använda dessa ingredienser och menar att det är mer rimligt att det är något fel på min flaska. Jag får dock intrycket att det är fler som uppfattat ölet på liknande sätt som jag. Hur som helst så blir det en retur på flaskan för min del. Jag dömer den som defekt.

Då är frågan: Varför recensera ett (förmodat) infekterat öl? Johan Lenner, som driver bloggen Portersteken, tog nämligen upp den här frågan nyligen och åsikterna var många och blandade (se diskussionen på bloggen samt facebook). Min ståndpunkt blir att jag vill skriva om så mycket öl som möjligt, både bra och dålig, då jag hela tiden velat erbjuda “konsumentupplysning” som någon så elegant kallade det.

Edit: Importören har gjort stickprover och dragit tillbaka ölen från Systembolaget då infektion har fastslagits.

Mer info om Amiata Caronte:

Porter/stout

Det Lille Bryggeri Lakridsporter

Varunummer: 89641, Flaska 500ml, 52.30kr, Alkoholhalt: 5.7%

Ölhundbetyg

7

Det finns vissa smaker som ofta dyker upp i just mörkare öl som porter och stouts. Choklad och kaffe är två klassiska smakpreferenser för stilarna men så även lakrits. Därför tänker vissa att det vore en god idé att förstärka dessa toner genom att tillföra just någon av dessa råvaror. I det här fallet har det lilla danska mikrobryggeriet Det Lille Bryggeri (inte att förväxla med det norska Det Lille Bryggeriet) tyckt att det var en god idé att tillsätta rålakrits.

Utseende: Grumligt svart med ett stort ljusbrunt poröst såpigt skum som vägrar fastna på glaset. :-1

Doft: Som förväntat så luktar det lakrits, men tyvärr så är den mest dominanta doften vaxduk och lite gummi/cykelslang. Det blir visst inte så mycket mer än det. :-(

Smak: Hög men rätt rund och behaglig sötma av sötlakrits och underliggande choklad. Mjuk träig beska i avslutet och i eftersmaken kommer lite kaffe också, men överlag ligger koncentrationen på lakrits. Söt brittisk färsklakrits och lakritsrot. :-D

Mun: Medelstor kropp med mjuk och krämigt fyllig kolsyra, oljig len textur. Krämig! :-D

Gillar man lakrits så borde man gilla det här. Det må vara linjärt men så blir det ofta med lakritsporters/stouts tycker jag och det är mer en fråga om balans. Vad gäller just denna så får man verkligen en rejäl dos söt brittisk konfektliknande lakritston och en härligt krämig munkänsla. Doften är inget att hänga i granen kanske men det känns på något sätt mindre viktigt i just det här fallet. Ölet går att beställa styckvis via Systembolaget. :-)

Mer info om Det Lille Bryggeri Lakridsporter:

Porter/stout

Nynäshamns Smörpundet Porter

Varunummer: 11647, Flaska 250ml, 25.20kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

6

Smörpundet är en porter av engelsk stil som precis som Sotholmen Extra Stout, Bötet Barley Wine och Dragets Kanal Dubbel IPA kommer på 25cl-flaska. Nynäshamns säger -“Detta är en överjäst porter med bl.a två sorters chokladmalt som vinner på lagring. Som alla våra öl är den opastöriserad.

Utseende: Mörkbrun/svart med klara rubinröda strimmor mot ljuset. kort brunt bubbligt skum som försvinner hyfsat snabbt utan att lämna större spår.

Doft: Fint rostat maltig doft med en härlig söt kaffe och chokladton plus en hint av vanilj. Riktigt trevlig doft!

Smak: Sötman är relativt tillbakahållen till en början och det första som slår en är lite småsyrligt bränt trä med lite tunt kaffe och mörk choklad som sedan avslutar med lite mörk frukt och bär. Inte för askigt dock och sötman tar sig lite samtidigt som temperaturen höjs och eftersmaken bjuder på en fin rostad maltighet med choklad och aska.

Mun: Medium till lättare kropp med mjuk låg kolsyra och faktiskt en lite vattnig textur.

Nu visade det sig att min flaska hade läckt lite vid kapsylen. Kan det ha påverkat intrycket? Möjligtvis att kolsyran var lite lägre än vanligt, men det fanns helt klart kvar tillräckligt. Men ölet känns ändå lite för klent i kroppen för att fylla ut ordentligt med smaken. Annars är det en god “rakt på sak-porter” i klassisk brittisk pub-stil. Tyvärr tillåter inte flaskstorleken några djupare klunkar och i “smuttformatet” är den lite otillfredsställande.

Mer info om Nynäshamns Smörpundet Porter:

Porter/stout

Ocean Göteborgsporter

Varunummer: 89920, Flaskal 500ml, 29.80kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

En porter av “londonstil” enligt de käcka göteborgarna hos Oceanbryggeriet. Bryggd med Marris Otter Pale Ale-, Choklad-, Vete-, Cara-, Crystal- och Svartmalt samt humlad med Galena och Bramling Cross. 35 IBU.

Utseende: Mörkbrun/svart och grumligare än Mississippi med ett ljusbrunt svampigt skum som lämnar ifrån sig lite fläckar.

Doft: Härligt rostad doft med en hel del choklad och kakao samt en hint av kaffe bakom med lite karamell och syrlig aska.

Smak: Söt och rostad med len choklad och en del kaffe men sötman får bra motstånd av en askig syrlighet och en lite träigt sträv beska med aningar av sträva bär. Jag brukar ha svårt för sådan här typ av askig surhet men här tycker jag det väger upp fint och ger karaktär. Eftersmaken är något kort och får efter ett tag en lite vattnig karaktär.

Mun: Medium kropp med mjukt skummande kolsyra.

En mycket trevlig porter i klassisk brittisk stil. Fina rostade toner med en hel del choklad i doften får motstånd av en askig syrlighet. Enkelt men trevligt. Tyvärr upplever jag smaken som lite kort och mot slutet känns eftersmaken lite otillfredsställande med vattniga inslag. Lite tråkigt, för annars är det fenomenalt! Bra standardporter som jag definitivt ska köpa fler av.

Mer info om Ocean Göteborgsporter:

Ale Porter/stout

Strömsholms Gråskägg

Varunummer: 88808, Flaska 500ml, 31.60kr, Alkoholhalt: 5.8%

Ölhundbetyg

7

Ett säsongsöl för vintertiden från Strömsholms som tog guldmedalj i klassen “Porter/Stout max 5,9%” vid Stockholm Beer & Whisky Festival 2011. Bryggd med karamellmalt och chokladmalt samt vete- havre- och rågmalt (samt rökmalt?). Enligt ratebeer är den endast humlad med Bravo, men på Strömsholms hemsida står det Galena. Jag gissar att det senare är det aktuella. Bryggeriet beskriver den som en “rökig porter”.

Utseende: Till synes svart men disigt rubinröd motljuset. Svårrest beige skum som pyser ihop rätt snabbt för att lämna lite smårester.

Doft: Stor fin rökig ton av lägereld och tjärmila med underliggande tjock karamellsötma med lite köttig sälta och mogen frukt samt honung. Lite hysteriskt men spännande.

Smak: Söt med mycket karamell och rostade rökiga toner med en del frukt och choklad. Lite syrlig med trä och något vagt kryddigt. Fin mjukt rostat karamellig eftersmak med röda bär och mjuk träig beska.

Mun: Medium kropp med mjukt kittlande pyttebubblor, något oljig.

Ett väldigt smakrikt men även rätt så rörigt öl. Sött, rostat, fruktigt, lite kryddor, rök, ja det händer en hel del här och antingen gillar man det eller inte. Jag gillar smakerna och dom håller hyfsat hela vägen utan att man tröttnar. Ratebeer säger porter, Beer Advocate säger winter warmer och Strömshols säger både och. Jag säger nog att det drar mer åt en vintervärmare än porter men i slutändan spelar det kanske inte så farligt mycket roll?


Mer info om Strömsholms Gråskägg:

Page 1 of 212»