Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Slottskällans Blåkulla

Varunummer: 1395, Flaska 500ml, 24.40kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

6

Slottskällans Blåkulla är ett ale som lagrats kallt under längre tid för att få fram en mer lagerliknande karaktär. Ölet är ekologiskt och bryggdes förra året med Münchener-, pilsner-, ljus och mörk karamellmalt samt chokladmalt och humlades med Northern Brewer, Saaz och Hersbrucker. Alkoholstyrkan har dock sänkts från 4.8% till 4.5% i år och jag vet inte om även någon av ingredienserna har ändrats.

Utseende: Klar och rödaktigt brun/mahognyfärgad med ett smutsvitt skum som lämnar nån fläck här och där.

Doft: Rostat maltig med knäck, karamell och lite smör, mörkt rågbröd och sirapslimpa, en gnutta apelsinskal och lågmäld jordig gräsig humle. Det ligger även något surt och stör men sniffar man förbi det och är vaksam så blir man belönad med en svag men småmysig kaffeton.

Smak: Lite rostat maltig med en lättsam sötma som balanseras upp bra av de rostade tonerna och en gräsig beska. Karamell, nötter, mörkt bröd, knäck och apelsinskal. Riktigt trevlig rostat knäckig eftersmak med en påtaglig skalbeska. I mittpartiet ligger det dock en lite frän mineral-/metallton som stör mig.

Mun: Lättare kropp med mjukt kittlande kolsyra.

Ett maltigt öl som drar åt mörkare tysk lager med lite rostade toner och en gräsig men lättsam beska. Det är inte för sött och rosttonerna är trevliga men jag stör mig på mineral- och metalltonen och ju mer man dricker desto mer uppenbart blir det att smaken är rätt kort och mest lämnar en vattnig känsla kvar. Nja, det finns definitivt bättre alternativ än det här.

 

Mer info om Slottskällans Blåkulla:

Ale

Nynäshamns Pumpviken Påsköl 2012

Varunummer: 1330, Flaska 500ml, 29.80kr, Alkoholhalt: 5.8%

Ölhundbetyg

7

Nynäshamns kallar Pumpviken Påsköl för Strong Mild Ale vilket kanske låter lite som en motsägelse. Men med Mild menas att ölet ska vara maltbetonat med lite till ingen humleaccent. Så i det här fallet är det alkoholstyrkan på 5.8% som ordet “Strong” syftar på då alkoholstyrkan ofta är lägre. Bryggt med Maris Ottermalt samt fyra olika sorters karamellmalt och humlat med Nugget, Challanger och East Kent Golding. Som alla Nynäshamns öl är den opastöriserad.

Utseende: Klar och mahognyfärgad med ett gulnat skum som lämnar en lite ojämn tjock kant på glasets insida.

Doft: Maltig med knäckig karamell och sirapslimpa samt lite småsyrliga bärtoner. Apelsin, röda äpplen, läder och lite kryddhylla dyker även upp och de strävt syrliga bärtonerna skapar tillsammans med den lite lädersalta kryddigheten en lite vinös underton. Även en gnutta brynt smör finns i det hela. En doft som växer.

Smak: Rostat maltig och söt med massa knäck, karamell och sirapslimpa samt apelsinskal, sträva bär, lite läder och en medelstor sträv träig beska.

Mun: Tunnare kropp med mjuk kolsyra.

Ett lite kärvt maltigt öl med en något jordig sträv karaktär. Munkänslan är dock förvånansvärt lätt med tanke på alkoholstyrkan och ibland blir den t.o.m. lite vattnig. Maltigt med spännande smaker annars och inte helt utan beska. Lite goda rökta korvar och nån bit ost till det här tror jag skulle sitta bra.

 

Mer info om Nynäshamns Pumpviken Påsköl 2012:

Ale

Sigtuna Easter India Pale Ale

Varunummer: 1306, Flaska 500ml, 31.50kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

5

Det råder lite förvirring runt Sigtunas senaste tre india pale ales Summer IPA, East Coast IPA och denna. De två första ska tydligen vara samma öl men denna ska även innehålla humlesorten Chinook. Alkoholstyrkorna är hur som de samma och humlesorterna ska vara amerikanska.

Utseende: Klart bärnstensfärgad med ett smutsvitt tjockt skum som lämnar lite rester.

Doft: Den humliga fruktiga arom som brukar komma med stilen India Pale Ale, speciellt när det rör sig om amerikansk humle, är märkligt frånvarande. Istället känner jag en lite svag söt maltig doft med toner av sirapslimpa med lite smör. Så snurrar jag på ölet lite och en lite diffus godissöt fruktig ton av apelsin, ananas, päron, aprikos och kanske litchi tittar fram med smöret som tydlig back up. Märkligt.

Smak: Söt med fruktkarameller, sött kornigt bröd, lite diffusa frukttoner med grapefrukt, apelsin och litchi bl.a. Blommor och parfym i beskan. lite smör även här.

Mun: Medium kropp med mjuk låg kolsyra.

Jag har två alternativ framför mig här.
1: Det är något fel på ölet och det är inte såhär den ska dofta eller smaka. Sigtuna har byggt ut bryggeriet och detta kan ha skapat en del problem.
2: Sigtuna har försökt göra något “lättsammare” för att få in en fot hos den bredare massan. Detta känns dock inte som en tillräcklig förklaring.
Hur som helst så förväntade jag mig mycket tropik och citrus med en bra beska. Vad jag fick var ett maltsött öl med låg kolsyra, diffusa frukttoner, bröd och en hel del smör (diacetyl) samt låg beska. Det är drickbart men känns fel rent stilmässigt sett.

Mer info om Sigtuna Easter India Pale Ale:

Ale

Jämtlands Påsköl 2012

Varunummer: 1399, Flaska 500ml, 25.30kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

7

Jämtlands Bryggeri är verkligen ett av de svenska mikrobryggerier som nog flest svenskar känner till gissar jag. Denna påsköl är en stadig trotjänare vid påskölssläppen och även om Jämtlands etiketter kan vara hiskeligt fula, och den här är verkligen en av de fulaste, så brukar innehållet vara trevligt maltigt med en bra dos humle.

Utseende: Klar med en färg av koppar/bärnsten och ett stort lätt gulnat/cremevitt skum som blir poröst och gropigt och lämnar tjocka kletiga mönster på glaset. Snyggt!

Doft: Som ofta med Jämtlands öl så är det rejält med brynt smör i doften, men när du gräver dig djupare hittar du torkad aprikos med lite pomerans, smörkola och karamell samt blommig och lite jordig humle med något kryddigt. Det doftar mustigt brittiskt.

Smak: Smörkola och knäck ger en rund söt maltig bas samt apelsin och aprikos med nötter som stegrar sig upp mot övertoner av brittiskt dammiga, något metalliska och mineraliska humletoner med apelsinskal, blommor och lite tobak.

Mun: Medium till något större kropp med en mjukt skummande kolsyra och lite klibbig munkänsla.

Man kan ha åsikter om Jämtlands övertydligt smöriga diacetyltoner som återfinns i de flesta av deras öl. Personligen så är jag ganska oberörd av dessa och kan inte låta bli att känna mig lite…nostalgisk när jag sniffar på antingen en Postiljon, Bärnsten eller förslagsvis det här Påskölet. Det här är fylligt och rikt brittiskt men jag blir lite besviken på smaken som avslutar med lite för fräna mineral- och metalltoner.

Mer info om Jämtlands Påsköl 2012: