Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Thomas Hardy’s Ale 2015

Varunummer: 11430, Flaska 330ml, 69.90kr, Alkoholhalt: 11.7%

Ölhundbetyg

8

Ett av de mest klassiska lagringsölen gör come back efter sju års frånvaro. Thomas Hardy’s Ale är ett brittiskt Barley Wine, eller Old Ale (lite beroende på vem du frågar) som bryggdes första gången så tidigt som 1968. Ölet har sedan dess haft en lite brokig historia med vissa år det varit ur produktion och även bytt producent. Idag är det dock italienska importören Interbrau som köpt rättigheterna till ölet, och fastän Interbrau försökt hålla produktionsplatsen hemlig så verkar det som att det med största sannolikhet är brittiska Meantime Brewing som nu står för bryggningen. Vilket känns troligt då den svenska importören är Wicked Wine AB som även säljer Meantimes öl.

Utseende: Klar skimrande vätska med en snygg orangeaktig bärnstensfärg. 1-2 fingrar smutsvitt/gulnat skum som lägger sig som en ring på ytan utan att lämna spår på glaset. I botten på flaskan ser det ut att vara kvar lite grums, men inga större kvantiteter.

Doft: Stor söt brödig doft med torkad frukt och alkohol. Rågbröd, lönnsirap, torkade fikon, dadlar och aprikoser, läder och starkt lim/alkohol.

Smak: Hög sötma med massa brödig malt och sirap/farin, rågbröd, apelsin, dadlar och fikon, läder och peppriga kryddor i avslutet med hettande alkohol. Lite hett och ungdomligt, men hyfsat balanserat redan.

Mun: Stor kropp, mjuk kolsyra, oljig/klibbig vätska.

Det här är vad man kan kalla en maltbomb. Intensiv brödig och söt maltighet, mycket alkohol och nästan ingen påtaglig aromhumle för tankarna till öl som Schloss Eggenberg Samichlaus Classic och De Molens Bommen & Granaten. Det första jag tänker på när jag luktar på ölet är faktiskt just österrikiska dubbelbocken Samichlaus Classic. Fast om man nu ska jämföra dessa tre öl så känns Thomas Hardy’s Ale som ett mycket mer balanserat och drickbart öl vid så här ung ålder. Och jag som inte druckit lagrade flaskor av Thomas Hardy’s förut kan bara fantisera om hur bra den kommer bli om 5-10 år. Jag hoppas verkligen att produktionen inte kommer bli avbruten igen och att vi kan förvänta oss att återse ölet på Systembolaget årligen. Och gärna i lite större kvantitet.

Mer info om Thomas Hardy’s Ale 2015:

Ale

Founders Curmudgeon Old Ale [2012]

Varunummer: -, Flaska 355ml, -kr, Alkoholhalt: 9.8%

Ölhundbetyg

7

Old Ale (Wikipedialänk) är en lite spretig ölstil som är besläktad med Barley Wine. Curmudgeon Old Ale bryggs till våren och enligt Founders hemsida har man tillsatt melass samt lagrat ölet på ekfat. Beskan ligger på 50 IBU och alkoholhalten på 9.8%.

Utseende: Klar rödaktigt bärnstensfärgad vätska med en hel del grumsiga partiklar. Skummet är nästan två fingrar högt, nikotingult och lämnar en spräcklig krans.

Doft: Sötklibbig karamell, sockervadd, läder/gammalt skärp, torkad aprikos, litchi och grapefrukt och en gnutta vanilj.

Smak: Sötklibbig karamell med torkade aprikoser, litchi, lite fikon och grapefrukt samt lite vanilj, läder och ett mjukt träigt avslut med lite lakritsrot i eftersmaken. Fina och snyggt sammansatta smaker, men kunde kanske bjudit på lite mer djup.

Mun: Medelstor till större kropp med mjuk kolsyra och oljig textur. Väldigt mjuk och lättdrucken.

Sött, lent och lättdrucket. Amerikanskt till karaktären utan att för den sakens skull vara galet beskt och fatlagringen ger ett mjukt intryck. Känns dock som att om det är något jag saknar lite just nu så är det lite humlebeska och lite mer djup i smakerna. Flaskan var ca två år gammal. Var den för gammal, eller var den för ung? Det är frågan.

Flasktappad: 04/13/12
Inköpt  hos: Kihoskh, Köpenhamn

Mer info om Founders Curmudgeon Old Ale [2012]:

Ale

Nynäshamns Mysingen Midvinterbrygd 2012

Varunummer: 11381, Flaska 500ml, 31.40kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

8

Ett av de kryddigare julölen som årligen besöker systembolaget är Nynäshamns mörka ale Mysingen. Enligt bryggeriets hemsida är den kryddad med “muskot, kummin, nejlika, vanilj och färskrivet apelsinskal” och enligt flaskan bryggd med “sex sorters malt” och “fem sorters humle”. Alla Nynäshamns öl är opastöriserade.

Utseende: Mörkt rödbrun med ett puffigt gråbrunt “suffleskum” som lämnar en spräcklig skumgardin efter sig. Rustik och anspråkslös men snygg.

Doft: Det första man känner är en tydlig ton av kryddnejlika, muskot och lite annan diffusa krydda (håller även med Portersteken om att jag kan känna lite ingefära) som sedan backas upp av en mjuk ton av apelsinskal och röda äpplen med bakomliggande maltiga toner av syrligt rågbröd och lite choklad. Nästan lite smårökiga aningar av chark också.

Smak: Maltig sötma av karamell, choklad och sirapslimpa blandar sig fint med apelsin, lite röda sträva bär och kryddiga toner av kryddnejlika och julmust. Det må va kryddigt, men smakerna är mjuka och stöder upp varandra på ett riktigt riktigt snyggt sätt.

Mun: Medelstor kropp med mjuk lättsam kolsyra och en lyxigt len textur. Fylligt och runt intryck.

Ett av julölen med tydligast ton av kryddor. Jag brukade tycka att det blev för mycket, men nu tycker jag att det är ett härligt inslag i ett annars mycket välgjort och snyggt öl. Maltsötma, fruktighet och kryddor ligger sammanlindat på ett mysigt och kolsyran är tillbakalutad på ett sätt som gör att man bara vill dricka mer. Riktigt välgjort och gott öl, men man ska nog tilltalas av tanken på kryddnejlika i sitt öl.

Bäst Före: Juli 2013

Mer info om Nynäshamns Mysingen Midvinterbrygd 2012:

Ale

Robinsons Old Tom

Varunummer: 1624, Flaska 330ml, 24.80kr, Alkoholhalt: 8.5%

Ölhundbetyg

7

Ett robust mörkt urbrittiskt öl som bryggdes första gången 1899 och har vunnit massa priser samt kallats “The Supreme Champion Winter Beer of Britain” av CAMRA.
Filtrerat och pastöriserat och bryggt med  brittisk ljus malt, kristallmalt, en gnutta chokladmalt och karamell för färg. Humlad med Goldings och en smula Northdown.

Utseende: Klar och mörkt bärnstensröd med ett fint kort gräddigt ljusbrunt skum som lämnar lite finmaskiga rester på glaset.

Doft: Söt och bränt vinös med mörka frukter och bär (plommon, svartvinbär, enbär), bränd karamell, lite choklad och lakrits samt tobak och alkohol.

Smak: Söt och lite bränd med karamell, torkad frukt (plommon, apelsin, enbär), choklad, tobak, även här en gnutta örtig lakrits, sirap och alkohol. Jag såg någon nämna Sherry i samma mening med denna, och jag kan vara beredd att hålla med. Det är vinöst, sött och pepprigt.

Mun: Större kropp med något stora bubblor till en början som sedan lugnar sig och mjuknar. Konsistensen är något oljig .

Ett rätt robust och rivigt öl med en bränd, vinöst fruktig och tobakspepprig karaktär. Dock inte utan en viss elegans, så även om jag till en början tycker jag får kämpa lite för att ta till mig ölets lite kärva karaktär och undrar om ölet ändå inte är smulan för tunt så växer ölet ikapp med tempereringen och luftningen och i slutändan önskar jag att det funnits lite kvar i flaskan. Sådana här rejäla och lite riviga öl med all bränd frukt och tobak dricker jag gärna till en bit mögelost eller robustare kötträtter.

Mer info om Robinsons Old Tom:

Ale

Great Divide Hibernation Ale

Varunummer: 11332, Flaska 355ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 8.7%

Ölhundbetyg

7

Great Divides populära och prisbelönta vintervärmare är ett maltrobust öl med tydliga humletoner som lagras i hela tre månader för att komma till ro innan försäljning. Förra året var den lite av en favorit och jag måste säga att jag tycker att Great Divide gör några av de snyggaste etiketterna jag känner till.
Maris Otter-, Vienna-, Karamell-, Choklad-, Biscuit-, Havre- och Brunmalt har hamnat i byttan tillsammans med humlesorterna Williamette, Citra och East Kent Goldings. IBU ca. 37.

Utseende: Klar och mörkt rödaktigt bärnsten/läderfärgad med ett snyggt medium gräddigt cremevitt/lätt gulnat skum som lämnar snygga nätmaskiga mönster på glaset.

Doft: Murrigt maltig doft med toppiga blommiga humletoner. Det luktar sött men det har också en lite köttig sälta i doften. Knäck, pomerans, aprikos, mango, passionsfrukt, tobak, mynta, stekspad och granbarr. Även en ton av målarfärg dyker upp. Det må låta lite illa men det är mer intressant än avskräckande.

Smak: Söt med knäck, choklad, sirap, stekspad, pomerans och kvalmig tropisk frukt som aprikos och mango. Doften går igen rätt bra i smaken och det blir en märklig mix av övermogen tropisk fruktighet och köttig sälta med en tobakspepprig beska.

Mun: Större kropp med mjuk kolsyra och en lite krämig munkänsla.

Ett stort, spännande, hyfsat komplext och smakrikt öl som trots allt blir lite för mycket för mig med sina schizofrena smaker. Den fruktiga kvalmigheten från Titan IPA känns igen och blandas med en hårdstekt fläskkotletts sälta. Går säkert mycket bra ihop med stinkande ostar. Ändå kan jag inte låta bli att bli lite trollbunden av det då det är väldigt balanserat väl sammansatt och jag tror det kan bli ännu intressantare med lagring.

Mer info om Great Divide Hibernation Ale:

Ale

St Peter’s Winter Ale

Varunummer: 11331, Flaska 500ml, 26.90kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

8

St Peter’s med sin karaktärsfulla “medicinflaska” har varit med ett bra tag nu på Systembolagets hyllor. Deras Cream Stout samt den glutenfria G-Free har vissa kanske sett, och den här Old Alen dyker taktfast upp i julölssläppet.

Utseende: Klar men väldigt mörkt brunröd med ett större kompakt ljusbrunt/beige skum som lämnar lite rester.

Doft: Lite rostat maltig och aningens vinös med mörk frukt och bär samt lite lakrits, men även en del choklad och en hint av kaffe samt lite nötig och en ton av klister.

Smak: Söt karamellig och rostad, nästan lite bränt maltig med en lite surt fruktig karaktär med röda torra bär som lingon eller enbär. Men den syrliga tonen planar ut för att ge plats åt en fyllig chokladton med kaffe. Aningar av tobak och örter i avslutet.

Mun: Större kropp med något friska bubblor och en aning vass och stickig munkänsla.

Ett förvånansvärt robust och komplext öl som balanserar den lite råa spretiga tobakskaraktären bra med spännande choklad- och kaffetoner. En halvspretig liten pärla att mysa med till julgodiset efter all julmat tänker jag. Tycker man den är för vass kan jag tänka mig att den lugnar ner sig bra till nästa jul.

Mer info om St Peter’s Winter Ale: