Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Strömsholms Kleen

Varunummer: Dagligvaruhandel, Flaska 500ml, 24.90kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

6

Hos den exklusiva mataffären Cajsa Warg i Stockholm kan man oftast räkna med att hitta några folköl från svenska hantverksbryggerier. Vid ett nyligt besök sprang jag t.ex. på ett par från Strömsholms Brygghus och en av dom var denna Mild Ale på 3,5%. Bryggd med “ljus malt, mörk karamellmalt och lite svartmalt. Humlen är East Kent Golding och vi har även tillsatt lite av samma sorts humle i lagringstanken, så kallad torrhumling.

Utseende: Disig mörkt rödbrun med stort poröst gropigt gråbeige skum som lämnar tunna fläckiga rester på glaset.

Doft: Choklad och lite Hemkola samt lite mörkt bröd med “brödkryddor”, nötter och typ…bark.

Smak: Maltig smak med lätt sötma av choklad, nötter och lite kaffesump samt en syrlig citruskaraktär med lite gräs och trä. Trevlig eftersmak av nötter och choklad.

Mun: Medelstor till lättare kropp med lite brusig kolsyra och lätt något vattnig textur.

Ett gott och rätt så välgjort folköl om vi ska bedöma den som så. Jag tror dock att den här skulle göra sig allra bäst som handpumpad på äkta brittiskt vis då kolsyran här känns lite aggressiv och den känns lite för torr och kantig. Och kanske lite väl mycket citrus. Trots detta, ett trevligt och gott hantverk i den annars så blaskigt kommersiella folkölsdjungeln.

Bryggdatum: 22/3-12

Mer info om Strömsholms Kleen:

Ale

Brains Dark

Varunummer: -, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 4.1%

Ölhundbetyg

6

Brains är ett Walesiskt bryggeri som grundades 1882 och äger idag runt 250 pubar i Wales samt huserar märkena Brain’sBuckley’s och Hancock’s. Dark är av den smått utrotningshotade stilen Mild Ale och då den förut låg på 3.5% så har man här uppdaterat ölet med lite extra alkohol till 4.1%.

Utseende: Klar och mörkt rödbrun som gränsar mot svart. Skummet är lite gråbrunt och skrovligt och lämnar ett tunt spräckligt mönster efter sig en bit ner i glaset.

Doft: Doften är trevligt rostad med mycket choklad och kola samt en hint av aska och lite bär.

Smak: Rostad och rätt torr med trevliga fylliga toner av choklad, karamel och kola med lite nötter. Tyvärr tappar smaken lite fotfäste och blir snabbt lite vattnig och avslutar mer askigt och lite metalliskt för att sedan göra en hyfsad come back i eftersmaken med en trevlig smak av bröd, choklad och kola. Beskan är mer bränt maltig än humlig.

Mun: Medelstor till tunnare kropp med mjuk och något skummande kolsyra. Något vattnig textur.

Ett trevligt maltbetonat öl med en härlig doft av söt choklad och nötig kola som tyvärr blir lite väl tunn och askig i smaken. Goda smaker som tyvärr störs av det lite askigt vattniga avslutet i kombination med den lite skummande kolsyran.

Mer info om Brains Dark:

Ale

Nynäshamns Pumpviken Påsköl 2012

Varunummer: 1330, Flaska 500ml, 29.80kr, Alkoholhalt: 5.8%

Ölhundbetyg

7

Nynäshamns kallar Pumpviken Påsköl för Strong Mild Ale vilket kanske låter lite som en motsägelse. Men med Mild menas att ölet ska vara maltbetonat med lite till ingen humleaccent. Så i det här fallet är det alkoholstyrkan på 5.8% som ordet “Strong” syftar på då alkoholstyrkan ofta är lägre. Bryggt med Maris Ottermalt samt fyra olika sorters karamellmalt och humlat med Nugget, Challanger och East Kent Golding. Som alla Nynäshamns öl är den opastöriserad.

Utseende: Klar och mahognyfärgad med ett gulnat skum som lämnar en lite ojämn tjock kant på glasets insida.

Doft: Maltig med knäckig karamell och sirapslimpa samt lite småsyrliga bärtoner. Apelsin, röda äpplen, läder och lite kryddhylla dyker även upp och de strävt syrliga bärtonerna skapar tillsammans med den lite lädersalta kryddigheten en lite vinös underton. Även en gnutta brynt smör finns i det hela. En doft som växer.

Smak: Rostat maltig och söt med massa knäck, karamell och sirapslimpa samt apelsinskal, sträva bär, lite läder och en medelstor sträv träig beska.

Mun: Tunnare kropp med mjuk kolsyra.

Ett lite kärvt maltigt öl med en något jordig sträv karaktär. Munkänslan är dock förvånansvärt lätt med tanke på alkoholstyrkan och ibland blir den t.o.m. lite vattnig. Maltigt med spännande smaker annars och inte helt utan beska. Lite goda rökta korvar och nån bit ost till det här tror jag skulle sitta bra.

 

Mer info om Nynäshamns Pumpviken Påsköl 2012: