Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Mörk Lager

FrEQuency No Sleep In October

Varunummer: 11286, Flaska 330ml, 19.80kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

6

Anders Fridéns (Sångare i In Flames) och David Mortimer-Hawkins (A&R och whiskeyskribent) ölserie under namnet FrEQuency tuffar stadigt vidare och har nu hunnit lägga hela åtta öl bakom sig (om man räknar de båda fatlagringarna av (St)out of the Cellar). Flertalet av ölen bryggs hos Nils Oscar av Patrick Holmqvist och så även denna oktoberfestlager som är den fjärde i serien. Ölet släpptes på Systembolaget i Oktoberöllanseringen i år nästan lite symboliskt i och med att Nils Oscars klassiska märzen Kalasöl åker ur sortimentet.
Saxat från flaskans baksida: “En rik karaktär av münchener- och karamellmalt med en balanserad beska från tre olika humlesorter, Magnum (Tyskland) för grundbeskan och Motueka (Nya Zeeland) samt Tettnang (Tyskland) för aromen.”

Utseende: Klar och mörkt, lite brunare bärnstensfärgad med ett medelstort såpigt smutsvitt/ljusbeige skum som lämnar spräckliga snygga rester.

Doft: Maltig doft med lite småsöta toner av rågbröd och knäck men även halm och torkad frukt som apelsin, äpplen och söta vindruvor. Längre ner i glaset blir tonen av sötsyrligt rött vildäpple ännu tydligare.

Smak: Knäckigt maltig smak med balanserad sötma och toner av sirapslimpa, nötter, apelsin, halm och lite örter samt en knivsudd smör.

Mun: Medelstor kropp med lite mjukt masserande kolsyra.

Ett gott och okomplicerat öl som gör det den ska utan att ställa till några större problem. Den fruktiga delen av doften sticker ut lite småkul men annars är det inte så mycket mer att säga om ett öl som det här när det är välgjort, och det är det här. En lagom mustig maltig lager att dricka till robustare husmanskost. Om man dock ska jämföra den med Nils Oscar Kalasöl som också är en mörk lager av oktoberfeststil så saknar den den eleganta humlingen som Kalasölet har.

Bäst Före: Februari 2013

Mer info om FrEQuency No Sleep In October:

Mörk Lager

Nils Oscar Kalasöl

Varunummer: 1310, Flaska 330ml, 19.30kr, Alkoholhalt: 5.2%

Ölhundbetyg

8

Bryggt första gången till en Oktoberfest 1997 för att sedan bli så omtyckt att den höll sig kvar. Kalasöl är en mörk lager av stilen Vienna/Märzen/Festbier som man ofta förknippar med Oktoberfestöl. De huvudsakliga humlesorterna är Fuggles, Cascade och Saaz och i maltväg är det Münchenermalt, mörk Karamellmalt och rostad Chokladmalt.
Lite av en svensk modern klassiker som nu sorgligt nog föll ur Systembolagets fasta sortiment i slutet av September i år.

Utseende: Klar kastanjefärgat rödbrun med ett medelstort smutsvitt/ljusbeige såpigt svampigt skum som lämnar en spräcklig krans.

Doft: Knäck och kola med ton av vanilj, nötter och gräsig nästan blommig humle. Inga direkt fruktiga toner. Snyggt!

Smak: Balanserad maltig sötma med något rostade toner av knäck och kola, mörkt bröd, läder, apelsin och friskt småsyrliga röda bär samt ett sting gräsig aromatisk humle. Mjuk men understruken beska. Mycket gott.

Mun: Medelstor kropp, kittlande kolsyra, lätt vätska.

En personlig gammal favorit bland de svenska hantverksölen. Med en maltig elegans och bra humlenärvaro har Nils Oscars Kalasöl varit ett stadigt alternativ både som fest- och måltidsdryck under åren och det skär lite i hjärtat när den nu försvinner från hyllorna. Trender kommer och går och ett öl som Kalasöl är uppenbarligen för omodernt för dagens ölkonsument. Vi får hoppas att den inte glöms  bort helt och kan få ett andra liv i beställningssortimentet.

Mer info om Nils Oscar Kalasöl: