Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Spontanjäst Öl

Cantillon Fou’ Foune 2011

Varunummer: -, Flaska 750ml, -kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

Många som har druckit lambic har förmodligen stött på fruktvarianterna kriek och framboise som bryggs med körsbär respektive hallon. Det finns dock fler varianter och denna har fått Bergeronaprikoser tillsatt som odlas av en vän till bryggare Jean Van Roy med smeknamnet Foufoune. Den snygga etiketten har gjorts av Jeans dotter syster Julie Van Roy.
Tappdatum: 25 Augusti 2011

Utseende: Gyllene med ett lätt dis och ett kortvarigt fräsande vitt skum som inte lämmnar rester.

Doft: Bakpulversyrlig med massa frän citrussyra, ammoniak och en lite fränare unkenhet av fuktigt mögligt trä och brieost.

Smak: Strävt och aggressivt syrlig med trä och citrus, lite bokna äpplen, gröna äppelskal och skarp ton av skal från brieost. Även här känns syran plus kolsyran lite som bakpulver.

Mun: Lätt med något vattniga toner och en till en början aggressiv batterisyraliknande munkänsla som blir avsevärt mjukare med luftning.

Enormt sur, nästan frän och lite tunn och jag har väldigt svårt att hitta tonen av persika. Det är helt uppenbart Cantillonklass, men trots det så kan jag inte låta bli att känna mig lite besviken. Bryggeriet själva säger att vill du få ut så mycket av fruktigheten som möjligt så bör du dricka ölet inom ett år. Min flaska var bara fem månader gammal så den får väl ändå påstås vara hyfsat färsk, men jag misstänker att jag kunde jobbat upp mer bottensats i flaskan vilket skulle ha kunnat hjälpa upp både balans och de lite vattniga tonerna en aning. Hade hoppats på lite mer elegans och balans.

Mer info om Cantillon Fou’ Foune 2011:

Spontanjäst Öl

Cantillon Iris 2011

Varunummer: -, Flaska 750ml, -kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

8

Cantillon Iris är en lite udda lambic. Först och främst så är det en oblandad lambic, vilket är hyfsat ovanligt att hitta på flaska. För det andra så har det inte använts något vetemalt, vilket oftast är standard, utan Pale Ale-malt och så har man humlat ölet med 50% gammal humle och 50% färsk humle istället för den annars hundraprocentiga användningen av gammal humle. Efter två år i fat så kallhumlar man ölet genom att sänka ner en påse med humle i fatet och låta det dra där i två veckor innan man tappar ölet på flaska. Ölet bryggdes för att fira Bryssels Gueuzemuseums tjugoårsdag 1998.
Min flaskas tappdatum: 26 Januari 2011

Utseende: Grumlig orange bärnsten med ett lite smutsgult skum.

Doft: Sur doft av balsamvinäger, trä, lite grapefrukt, bokna äpplen och den sedvanliga unkna tonen av brett, men det finns även en lite söt ton av malt som inte är så vanlig i stilen. I början finns även en rätt stark doft av syrad gurka samt lite pissoar. Det må låta hemskt, men det är märkligt nog på ett rätt angenämt sätt och i och med att ölet luftas och tempereras så tonas dessa inslag ner och den runda maltigheten sticker ut mer med lite torkade blommor.

Smak: Den härliga Cantillonsyran slår snabbt till med vinäger, trä, äpplen och citrus, men den är här hyfsat nedtonad och balanseras upp fint av en aning fyllig malt som ger ölet en fyllig balanserad rundhet. Skalbeska med trä i avslutet.

Mun: Medium till större kropp med mjuka pyttesmå bubblor.

Ett rätt så komplext, fylligt och balanserat surt öl. Sticker ut i genren med sina lätta toner av malt och humle och doft och smak gör en lättsamt skiftande resa från nyöppnad och sval till luftad och tempererad. Mycket bra!

Mer info om Cantillon Iris 2011: