Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Spontanjäst Öl

Tilquin Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne

Varunummer: 11799, Flaska 375ml, 54.50kr, Alkoholhalt: 6.4%

Ölhundbetyg

9

Pierre Tilquin, 38 år, är mannen bakom det nyaste lambicblenderiet i Belgien på ca. 15 år. Hans Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne kom till Systembolaget redan förra året och gör nu come back i både 375ml- samt 750ml-format. Tilquin har fått ett fantastiskt bemötande och kallats för “lambichimlens nya stjärnskott”.

Utseende: Grumlig (om man som jag föredrar att ha i jästfällningen) orange med ett stort bubbligt vitt skum som inte lämnar så mycket mer än några spridda småfläckar på glaset.

Doft: Grapefrukt/grapefruktskal, bokna äpplen, hästfilt, fuktig källare och vinäger plus en lätt ton av karamell. Förutom möjligtvis den lite småsöta tonen av karamell är det klassiska doftpreferenser för stilen. Det som man reagerar på är hur oerhört snygg och balanserad den är.

Smak: Smaken är sur med grapefrukt/citron, äppelskal, trä, jäst och lite rund maltsötma. Enkelt men även här snyggt sammansatt och balanserad! Sur och len på samma gång.

Mun: Medelstor till lättare kropp med mjukt mousserande kolsyra och lätt sträv vätska.

Lambic kan verkligen vara en av de svåraste ölstilarna att ta till sig då den till en början mest kan likna citronjuice blandat med vinäger. Men det är även en av de mest givande stilarna när man väl förstått den. Vi är tyvärr inte bortskämda med öl som de här på Systembolaget så vill man fördjupa sig får man oftast vända sig till importörerna för privatimport eller göra en resa till t.ex. Köpenhamn eller Akkurat i Stockholm. Därför är det extra kul när så här pass bra lambic kommer till Sverige. Redan i ung ålder är ölet oerhört balanserat, elegant sammansatt och uppfriskande “lättdrucket” och jag ser verkligen fram emot att följa Pierre Tilquins öl framöver.

Mer info om Tilquin Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne:

Spontanjäst Öl

Drie Fonteinen Doesjel 2006

Varunummer: 14000, Flaska 750ml, 149kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

8

Doesjel är en geuze blandad på 1-,2- & 3-årig lambic som lagras i ekfat. Man “söver” (ingedoesjeld) sedan jästen för bibehålla de mer rena lambicsmakerna, därav namnet. Ölet är bryggt med 60% kornmalt och 40% vete.

Disigt gyllene orange och helt utan skum. Häller du ölet hårt skapas det endast lite bubblor på ytan.

Härligt syrlig doft med jästa äpplen, jästig deg, citronskal, grapefrukt, träfat och mustig vinäger.

Mjuk torr vinägersyra i smaken med fruktiga toner av grapefrukt, citronskal, syrliga mogna äpplen, jäst och ett torrt träigt avslut.

Medium till antingen lättare eller fylligare kropp beroende på om du har med jästfällningen eller inte. Väldigt låg till obefintlig kolsyra.

En mjuk och elegant geuze som kan få en något annorlunda karaktär beroende på om du väljer att hälla i bottensatsen eller inte. Utan bottensats får du ett något klarare öl med en något aggressivare syra och el lättare kropp. Med jästen blir syran mjukare men du får istället ett lite komplexare och fylligare öl. Personligen föredrog jag det sista alternativet.

Mer info om Drie Fonteinen Doesjel 2006:

Spontanjäst Öl

Oud Beersel Oude Geuze Vieille

Varunummer: 1694, Flaska 375ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

8

Mycket trevlig gueuze för ett överkomligt pris. Speciell stil för den oinvigde, men tänk mousserande vin och cider så är du en liten bit på vägen.

Disig och orange vätska med ett stort och lite smutsvitt skum som rätt snabbt sjunker ner till en tunn vit hinna utan att lämna rester.

Syrlig doft med vinägersyra, trä och den karaktäristiska jästigt unkna doften som påminner om hästfilt, blöt hund eller kanske mer i det här fallet mögelost. Men det är även fruktigt med citron och bokna äpplen och bakom syran ligger en lite lenare och söt ton av mandelmassa.

Smaken är sur med inslag av syrliga äpplen, grapefrukt, trä och mustig vinäger.

Kroppen är medium och kolsyran är livlig men uppfriskande.

Ett mycket bra och stabilt exempel på stilen. Det är surt utan att direkt gå till Cantillons extrema nivåer, och när man vant sig vid syran så är Oude Geuze Vieille ett riktigt balanserat och smakrikt öl.

Mer info om Oud Beersel Oude Geuze Vieille: