Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Spontanjäst Öl

Cantillon Fou’ Foune 2011

Varunummer: -, Flaska 750ml, -kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

Många som har druckit lambic har förmodligen stött på fruktvarianterna kriek och framboise som bryggs med körsbär respektive hallon. Det finns dock fler varianter och denna har fått Bergeronaprikoser tillsatt som odlas av en vän till bryggare Jean Van Roy med smeknamnet Foufoune. Den snygga etiketten har gjorts av Jeans dotter syster Julie Van Roy.
Tappdatum: 25 Augusti 2011

Utseende: Gyllene med ett lätt dis och ett kortvarigt fräsande vitt skum som inte lämmnar rester.

Doft: Bakpulversyrlig med massa frän citrussyra, ammoniak och en lite fränare unkenhet av fuktigt mögligt trä och brieost.

Smak: Strävt och aggressivt syrlig med trä och citrus, lite bokna äpplen, gröna äppelskal och skarp ton av skal från brieost. Även här känns syran plus kolsyran lite som bakpulver.

Mun: Lätt med något vattniga toner och en till en början aggressiv batterisyraliknande munkänsla som blir avsevärt mjukare med luftning.

Enormt sur, nästan frän och lite tunn och jag har väldigt svårt att hitta tonen av persika. Det är helt uppenbart Cantillonklass, men trots det så kan jag inte låta bli att känna mig lite besviken. Bryggeriet själva säger att vill du få ut så mycket av fruktigheten som möjligt så bör du dricka ölet inom ett år. Min flaska var bara fem månader gammal så den får väl ändå påstås vara hyfsat färsk, men jag misstänker att jag kunde jobbat upp mer bottensats i flaskan vilket skulle ha kunnat hjälpa upp både balans och de lite vattniga tonerna en aning. Hade hoppats på lite mer elegans och balans.

Mer info om Cantillon Fou’ Foune 2011:

Spontanjäst Öl

Oud Beersel Oude Kriek Vieille

Varunummer: 88001, Flaska 375ml, 12x57.30kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

8

Oud Beersels trevliga Oude Geuze har vi haft på hyllorna ett bra tag nu och i början av sommaren kom deras Framboise (hallon) som tyvärr inte kommer i närheten av geuzens klass. Men i beställningssortimentet ligger den här lilla oude krieken och lurar.

Färgen på det disiga ölet är mörkt vinröd och pryds av ett stort vackert bubbligt rosa skum som faller rätt snabbt utan att lämna rester.

Hyfsat rak men mustig och inte alltför aggressivt sur doft av körsbär, jord och stall.

Smaken är rätt fyllig och sur av stora mogna körsbär, bokna röda äpplen, körsbärskärna och vinägersyra. Torrt beskt avslut.

Medium till fylligare kropp med mjuk syrlig kolsyra.

Ett gott klassiskt välgjort kriek som har allt det jag vill ha i ett sånt här öl utan att bjuda på några större komplexa fyrverkerier. Surt, körsbär, gott!

Mer info om Oud Beersel Oude Kriek Vieille:

Spontanjäst Öl

Boon Framboise 2010

Varunummer: 88206, Flaska 375ml, 41.60kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

5

Framboise betyder hallon och det är alltså det som har fått smaksätta denna lambic. Minst 200 gram hallon per liter som sedan lagrats två år i ekfat.

Klar rubinröd vätska med ett medium ljust rosa skum som faller snabbt utan att lämna några direkta rester.

Söt doft av hallon som hallonsoda/hallonsaft, lite glass samt svaga toner av limstift och endast en aning stall.

Smaken är också åt det något sötare hållet med en lite vattnig surhet med hallon, te och äppelskal. Sötman känns något artificiell och jag tänker på Light-Saft.

Lätt och lite vattnig kropp med mjukt kittlande kolsyra.

Det är hyfsat läskande en varm dag, men det saknar både komplexitet och kropp och är åt det sötare hållet och saknar skarp syra. Alltså helt emot hur jag vill ha min lambic. Några års lagring kan dock förändra karaktären till något helt annat.

OBS. Notera att ölet på systembolaget är årgång 2008.

Mer info om Boon Framboise 2010:

Spontanjäst Öl

Oud Beersel Framboise

Varunummer: 1697, Flaska 375ml, 45.50kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

6

Belgiska Oud Beersels trevliga geuze Oud Beersel Oude Geuze Vieille har funnits på Systembolagets hyllor ett bra tag nu och varit ett väldigt trevligt inslag i det annars väldigt lambicfattiga sortimentet. Därför blir man ju glad när det nu nyligen kom en hallonlambic från samma bryggeri…

Klar och djupröd med ett rosa aningens fizzigt skum som inte lämnar så mycket rester och försvinner rätt snabbt.

Det doftar hallonsoda, lite trä eller kärna, smulan limstift och nyponsoppa. Hmm… Läsk och nyponsoppa?

Smaken är bärigt söt av hallon med torra syrliga toner av körsbärsskal/kärna och citronskal.

Medium till svag kropp med få små lätta bubblor och en torr  munkänsla.

Det här var faktiskt lite av en besvikelse om man annars är förtjust i stilen. Det är rätt gott och läskande men det saknar lite av de annars så trevliga stalltonerna som jag gillar i bra lambics. Kroppen är lite för mesig och smakerna lite för okomplexa och lättsamma. Jag vill ha lite mer elegans och tyngd i min lambic.

Mer info om Oud Beersel Framboise:

Spontanjäst Öl

Drie Fonteinen Oude Kriek

Varunummer: 11791, Flaska 375ml, 78kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

8

Mycket trevlig fruktlambic som till skillnad mot Cantillons Kriek väger upp surheten med en lätt sötma. I aromen finns de klassiska dragen av hästfilt, lada, sura äpplen och körsbär. Smaken är som sagt sur med en lätt sötma. Körsbär och sura äpplen, hästfilt och trä. Uppfriskande och balanserat.

Mer info om Drie Fonteinen Oude Kriek:

Spontanjäst Öl

Cantillon Kriek

Varunummer: 1622, Flaska 375ml, 49kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

8

Spontanjäst belgiskt körsbärslambic. Härligt fizzigt öl som doftar av körsbär, äpplen och jäst. Smaken är väldigt sur och torr med inslag av körsbär, och jag tycker mig kunna känna lite grapefrukt. Riktigt bra!

Mer info om Cantillon Kriek: