Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ljus lager

Reissdorf Kölsch

Varunummer: -, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 4.8%

Ölhundbetyg

6

Ännu en variant av den tyska ölstilen Kölsch som kommer från Köln och är en ljus överjäst lager. Bryggeriet Reissdorf grundades 1894, har 83 anställda, har en kapacitet på 635000 liter och är om jag förstår det den näst största producenten i Köln.

Utseende: Klar gyllene lagergul färg med ett kort vitt skum som dör bort rätt snabbt utan några spår. Ett par pelare av små bubblor porlar från botten på glaset.

Doft: En lite småsur doft av unket vatten med visset ogräs, lite citrus samt lite halm. Längre ner i glaset blir doften mer söt med en lite…artificiell söt humleton plus lite svavel. Inte så fruktansvärt upphetsande.

Smak: Sött vitt bröd och lite fruktig med citrus och aprikos, halm, sött gräsig/ogräsig och lite mineralisk med en lättsam beska. En smak som växer på en. Ett uppsving från doften.

Mun: Lättare kropp med mjuk kolsyra som frasar lite på tungan.

Ett öl som gav mig ett lite tråkigt första intryck för att sedan rycka upp sig med en rätt uppfriskande fruktig smak. Trist på den lite småunkna doften bara samt den där lite söta ogrästonen som får mig, helt utan belägg, att tänka att humlen är från koncentrat. Varför tänker jag så?

Mer info om Reissdorf Kölsch:

Ljus lager

Mühlen Kölsch

Varunummer: -, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 4.8%

Ölhundbetyg

6

Brauerei zur Malzmühle är med sina 150 år på nacken det äldsta bryggeriet i centrala Köln. Kölsch är ett lageröl som bryggs i Köln fast med alejäst (överjäst) i stället för lagerjäst (underjäst).

Utseende: Klar och ljust gyllene med ett vitt skummigt gropigt skum som lämnar få rester. Det ser ut som ungefär vilken ljus lager som helst fast med möjligtvis ett något bättre skum.

Doft: Halm, lite spannmål, en gnutta citrus och något sött som påminner mig om vanillin samt lite smör. Kanske lite visset gräs och mineral också, men överlag är det halm och spannmål med lite sötma.

Smak: Ljust maltig med en märkbar men godtagbar sötma. Halm och lite sött vitt bröd, lite citrusfruktig, lite spannmål mot slutet med en rätt trevligt sträv gräsig humlebeska i eftersmak och avslut. Lätt metalliska toner som sitter bra i det hela. En snygg halvsöt lager med ett fint torrt avslut. Prydligt, som Bark skulle sagt.

Mun: Medium till lättare kropp med mjuk låg kolsyra. Mjuk med torrt avslut.

En trevlig lager utan några direkta bieffekter som gör det den ska. Trevlig maltprofil utan att sticka ut, bra lättsam humleprofil, svag fruktighet. Lättsam. Jag får trevliga uteserveringsassociationer och jag blir sugen på schweinshaxe. Synd bara att jag inte är i Köln.

Mer info om Mühlen Kölsch:

Ale

Sierra Nevada Kölsch Style Ale

Varunummer: -, Cask 400ml, 98kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

6

Sierra Nevada, ett av USAs mer kända hantverksbryggerier, gör sin tolkning på den tyska stilen Kölsch. Kölsch är en ljus lagerliknande öl med en hyfsat påtaglig humlekaraktär fast som är överjäst som en ale.

Utseende: Ljust gyllene med en antydan till dis och ett kort kompakt kritvitt skum som lämnar rester.

Doft: Citrusfruktig med lite halm och blommor. Mandariner, apelsiner och persika samt något som kryper lite i bakgrunden som påminner om plast eller klister.

Smak: Citrus, halm, lite karamell och bröd med lite blommiga och gräsiga humletoner som ger en eftersmak som känns lite parfymig.

Mun: Medium till något lättare kropp som känns stabil och aningens krämig med en mjukt skummande och kittlande kolsyra. Mycket trevlig och uppfriskande.

En bra törstsläckare som känns hyfsat stabil med tanke på alkoholhalten. Tyvärr smyger en lite artificiell och plastig ton runt och drar ner betyget en aning. Första intrycket var dock riktigt stabilt och mitt gnäll är lite av ett i-landsproblem.

Mer info om Sierra Nevada Kölsch Style Ale: