Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Omnipollo Astral Merkur

Varunummer: -, Fat 300ml, 85kr, Alkoholhalt: 6.7%

Ölhundbetyg

8

Omnipollos senaste projekt “Astral” går ut på att få ut så färskt öl till krogen som möjligt. Tydligen ska man passa på att pröva på lite udda humlesorter också, och först ut är den tyska högalfahumlen (12%-16.2%) “Merkur” som är korsavlad från “Hallertauer Magnum” och den lite mer anonymt benämnda “81/8/13”. Bryggt hos De Proefbrouwerij den 21 januari, och fattappat den 6e februari. Så när jag nu drack öl på Bishops Arms Folkungagatan den 21 februari var alltså ölet 15 dagar gammalt.

Utseende: Mjukt disig och ljust honungsgyllene med ett kort vitt bubbligt skum som lämnar små vertikala streck efter sig på glaskanten.

Doft: Fräsch tropik med grapefrukt, mango, stjärnfrukt och lite ananas, stenig mineral, kex och gräs. Fräscht och friskt humlig men avslappnat och absolut ingen “doftbomb”.

Smak: Frisk tropik med citrus, stjärnfrukt, mango och aningen litchi samt mjuk kexig malt. Mjuk, medelstor, gräsig och bara aningens barrig beska. Mineral och honung i eftersmaken.

Mun: Medelstor till lättare kropp med mjuk laid back kolsyra och len textur.

Rent, fräscht och välgjort som förväntat. Men kroppen är lättare än jag skulle ha gissat utifrån de 6.7%en. För att vara en tysk humlesort visar sig dock Merkur kunna peta ur sig riktigt fräscha tropiska citrustoner blandat med gräs och mineral, och jag tycker mig se en röd tråd i Omnipollos tre senaste öl Potlatch, Gone och Astral Merkur med mjuk kexig malt, frisk tropik med stjärnfrukt och krispig torrhet. Mer fräsch IPA åt folket! Det är bara synd att det ska behöva krävas ett så stort spektakel för det.

Mer info om Omnipollo Astral Merkur:

Ale

Omnipollo Gone

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

8

Jag nämner ofta att jag imponeras av Omnipollos moderna och smarta öl samt finurliga och snygga etiketter. Men en annan sak som Henok Fentie och Karl Grandin är riktigt bra på är att skapa ett mindre jippo och spänning runt deras ölsläpp. Är det inte “gratisöl” så är det exklusiva öl för “någon” New York-bar eller sammarbetsbrygder med de hetaste nya bryggerierna. Och varje gång får man känslan av att det gäller att “vara där”, få en glimt av det exklusiva. Vissa kallar det “hype” och fnyser åt det, andra tindrar med ögonen och känner sig som Askungen när hon drömmer sig bort mot balen på slottet.

Denna gång drömmer hon om denna ljusa, lätta och fräscha IPA på 6.5% bryggd delvis med vetemalt och humlad med Citra och Simcoe (bryggd hos De Prefbrouwerij i Belgien). Det hela har varit lite hemligt för att nu hastigt köras ut till diverse krogar och firas med en avslutningsfest på Tjoget i Hornstull/Stockholm. “Here today, Gone tomorrow”. Är du sugen på hype?

Läs mer hos Manker Beer eller Omnipollos Facebooksida.

Utseende: Disigt gul med ett två fingrar vitt bubbligt/poröst skum med gräddig topp som lämnar ett finspräckligt mönster efter sig. Etiketten är punkig och smart med en dollarsedel som fått ett “G” påskrivet. Roligt och coolt.

Doft: Fräscha tropiska humletoner med lite “kakig” malt i botten och gräs och barr i toppen. Grapefrukt, ananas, stjärnfrukt, mango, passionsfrukt, lite kattpiss, ogräs, halm och vetekaka. Härligt!

Smak: Tropisk citrus med aningens sötma av småkakor och lite honung, ananas, stjärnfrukt och litchi, för att sedan bli mer syrligt torr med grapefrukt, gräs, barr och citrusskal. Beskan är medelstor och mjuk och det hela avslutar rätt torrt med en rätt kort eftersmak som mest domineras av citrus och gräsig/barrig beska.

Mun: Medelstor till lättare kropp med mjuk lättsam kolsyra och len lätt textur.

En riktigt fräsch och tropisk törstsläckare med lagom beska. Som gjord för dricka bredvid grillen en varm sommareftermiddag. Den får mig att tänka på deras senaste öl Potlatch och känns nästan som en nedbantad IPA-version av den utan brett. Ännu ett klockrent öl från Omnipollo. Det lär bli fest ikväll!

Mer info om Omnipollo Gone:

Ale

Sierra Nevada Harvest Southern Hemisphere 2012

Varunummer: 11634, Flaska 710ml, 89kr, Alkoholhalt: 6.7%

Ölhundbetyg

8

Bryggd med den första plockade humlen för våren från den södra hemisfären (Nya Zeeland) samt Nordamerikansk malt (Pale malt & Caramel malt). Humlen (Pacific Hallertau, New Zealand Motueka och New Zealand Southern Cross) torkas direkt efter att den skördats och transporteras sedan till bryggeriet i Chico, Kalifornien, för att bryggas veckan efter. Allt för att försäkra ölet dess fräschör. Därför får öl som det här ofta kritik när det inte lyckas ta sig hit först efter en 4-5 månader. Beskan landar på 66 IBU.

Utseende: Bärnstensfärgad med ett lätt dis och ett stort skummigt gulnat huvud som lämnar massa tjocka klumpiga rester. Snyggt!

Doft: Söt och humlig med citrusskal, aprikos och aningens mango, karamell och småkakor, örter och barr.

Smak: Lättsam sötma av knäckig karamell spelar snyggt mot grapefrukt och aprikos som går mot en snygg örtig beska som startar mjukt och växer sig starkare i den långa eftersmaken som har en lite vaniljig karamellton.

Mun: Medelstor till större kropp, mjuk kolsyra, oljig textur.

Det här är ett typiskt öl som får kritik för att ha tappat humlekraft efter resan till Sverige. Det kan mycket väl vara så, men jag tycker att ölet är så väl sammansatt att det lyckas lysa trots detta. Det mår allra bäst av att inte drickas för kallt, då växer maltens samspel med humlen som definitivt ger tillräckligt med bett. Ett öl som visar på ett högklassigt hantverk som, enligt mig, står lite över diskussionen om “färskvara”.

Mer info om Sierra Nevada Harvest Southern Hemisphere 2012:

Ale

Cigar City Jai Alai

Varunummer: 1596, Flaska 750ml, 109kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

8

Jai Alai är en klassiskt välhumlad amerikansk IPA som är precis på steget att bli en DIPA och är döpt efter en spansk bollsport.

Klar bärnsten till en början för att längre ner i flaskan bli grumlig av jästfällning. Ett trevligt kompakt lite pösigt cremevitt skum som lämnar en del rester i glaset.

En härlig fräscht humlig och tropisk doft slår emot en när man häller upp ölet för att tyvärr snabbt tonas ner. Grapefrukt, aprikos, mandarin och söta karamell och marsipantoner trycker med något mineraliska toner av våt sten och fuktigt gräs.

Smaken är sött karamellig och godisfruktig med en mjuk barrig beska som stegrar sig långsamt. Söt grapefrukt, mango och aprikos. Alkoholen märks av med en lätt brännande och behagligt stickande känsla.

Munkänslan är aningens oljig och kroppen är medium med en mjuk skummande kolsyra.

Ett sött india pale ale som inte bjuder på några större utsvävningar än att vara just det, ett sött gott karamelligt amerikanskt välhumlat öl. Det är det här man vill ha ibland. En stor söt godispåse med mjuka goda smaker så man bara kan trycka i sig långsamt och sedan ligga där framför TVn och undra varför folk söker till Idol. Det gäller att sätta guldkant på tillvaron.

Mer info om Cigar City Jai Alai:

Ale

Black Rooster The Hoptimizer

Varunummer: 11021, Flaska 500ml, 49.90kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

8

Grumligt mörkt karamellbrunt/hasselnötsfärgat öl med ett stort pösigt smutscremefärgat skum som lämnar rester.

Doft: Söt och knäckig karamell med aprikos, svart vinbärssylt, lite grapefrukt och örter.

Smak: Intensiv knäckig karamell med en hög örtig beska. Den hyfsat höga sötman trycks ner av beskan som ändå nästan välter skutan. Aprikos och grapefrukt finns där definitivt men den tunga maltigheten och den örtiga beskan ger det hela även nästan en lite kaffeaktig ton.

Medium till något större kropp som vattnar sig en aning i mellanregistret, om vi får låta på det sättet. Mjuk kolsyra.

En riktigt god humlebomb med en rejäl knäckig maltstomme och hög örtig beska. Tankarna far till Mikkellers Green Gold eller samma bryggeris kaffe-IPAs. Priset är lite väl satt för att man ska vilja köpa hem ett större antal, men har man råd kan man väl ta sig för.

Mer info om Black Rooster The Hoptimizer:

Ale

Mikkeller Å Pale Ale

Varunummer: -, Fat 300ml, 85kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

7

Grumlig rödaktigt orangebrun med ett finger högt tjockt cremevitt skum som lämnar rester på glaset.

Tropisk humledoft med grapefrukt och mango, aningens kattlådesyra och massa träiga kådiga och barriga toner. Det ligger lite lätt rostad karamellig malt i det hela som mer går ihop med den torra kådigheten.

Smaken har en bra balanserad sötma med lite knäckig karamell, grapefrukt, torkad aprikos och möjligtvis lite passionsfrukt och en hög kådig och träig, nästan örtig torr beska.

Medium till större kropp med mjuk kolsyra och en aning oljig munkänsla.

Ett riktigt gott öl, men om man är ute efter en läskande törstsläckare så blir den nästan lite väl rivig och stabbig. Hög kådig beska med rätt hård maltighet gör att det här faktiskt känns mer som en rejäl IPA mer än en APA.

Mer info om Mikkeller Å Pale Ale:

Ale

Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest Fresh Hop Ale 2011

Varunummer: 11005, Flaska 710ml, 79kr, Alkoholhalt: 6.7%

Ölhundbetyg

9

Den något billigare av Sierra Nevadas senaste två säsongsöl som hamnade på Systembolagets hyllor den 1a februari är en amerikansk india pale ale och är bryggd med purfärsk humle från Nya Zeeland. De tre sorterna Pacific Hallertau, New Zealand Motueka och New Zealand Southern Cross närmare bestämt.

Klar och koppar/bärnstensfärgad med ett stort snyggt gräddigt, tjockt och lätt gulnat skum som lämnar vackra skumrester i glaset.

Söt mjuk karamellsötma i doften med fräscha humletoner som bjuder på grapefrukt, blodapelsin, aprikos, litchi och lite söta röda bär samt småkakor, blommor och aningens barr.

Smaken är först söt av karamell som följs av söt apelsin och persika som i sin tur följs av sockrad grapefrukt som sedan får en väldigt distinkt ton av grapefrukten efter att man sugit bort sockret för att sedan avsluta med en rätt mjuk barrig beska som slutar lite örtigt.

Medium kropp med mjuk kolsyra och aningens oljig munkänsla.

Ett välbalanserat litet mästerverk. Allt handlar om balans och kvalité. Inga stora penseldrag må hända, men det man får är så gott och välgjort att man bara vill hälla i sig flaskan och öppna en ny. En till tack!

Mer info om Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest Fresh Hop Ale 2011:

Ale

Flying Dog Snake Dog IPA

Varunummer: 89214, Flaska 355ml, 12x29.90kr, Alkoholhalt: 7.1%

Ölhundbetyg

7

Amerikanskt India Pale Ale på 60 IBU bryggt med Crystal Malt samt Warrior- och Columbushumle. Torrhumlad med Columbus.

Klart öl med en bärnstensorange färg och ett tre fingrar stort cremevitt gräddigt poröst skum som lämnar trevliga rester i glaset.

Söt doft av karamell, grapefrukt, apelsin, mango, passionsfrukt lite aprikos och tallbarr. En lite sövande ton av alkohol eller spritpenna ligger och tittar fram.

Söt karamellig smak med grapefrukt, apelsinskal mango och en hint av persika samt en rätt hög barrig beska.

Medium kropp med mjuk kolsyra och en lite oljig munkänsla.

En riktigt god amerikansk IPA som koncentrerar sig på karamellsötma med citrus och kraftig men balanserad beska. Enkelt och gott! Då den här kom från samma mixpack från Wicked Wine så hade även denna ett alldeles för närliggande utgångsdatum (07-09-11). Detta var dock inte ett påtagligt problem som i Doggie Style Classic Pale Ales fall, däremot kan jag ju bara tänka vad jag missat.

Mer info om Flying Dog Snake Dog IPA:

Ale

Flying Dog Raging Bitch

Varunummer: http://www.wickedwine.se/Flying-Dog-Mixpack.htm, Flaska 330ml, 349kr, Alkoholhalt: 8.3%

Ölhundbetyg

7

Klar bärnsten med ett medelstort gulnat bubbligt och poröst skum som lämnar vissa rester när det snabbt sjunker ner till lite bubbliga rester på ytan.

Stor söt doft av torkad frukt, kakdeg, karamell och brända mandelrutor. Lite belgiska jästtoner. De söta maltiga tonerna tonas dock ner efter en stund och lämnar plats för apelsinskal (nästan pommerans), lite persika och kryddiga blommiga och lätt barriga humletoner. Alkoholen hettar en aning i det hela.

Smaken är aningens söt av karamell som följs av syrliga citrustoner med apelsinskal, grapefrukt och persika för att sedan torkas ut rätt rejält av en hög kryddig och barrig beska. Alkoholen sticker lite i munnen.

Medium kropp med syrlig munkänsla och massa små livliga och lite vassa bubblor.

En spännande hybrid som blandar amerikansk india pale ale med belgiska inslag. Doften är tyvärr mer spännande än smaken som blir en aning rå och stickigt burdus. Bör inte få bli för tempererad.

Flaskan kom från Flying Dogs Mixpack som för tillfället går att beställa från Wicked Wine.

Mer info om Flying Dog Raging Bitch:

Ale

BrewDog IPA is Dead

Varunummer: 11174, Mixpack 4x330ml, 99.20kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

7

Single hop-öl (ett öl bryggt med endast en sorts humle) har varit lite på modet den senaste tiden. Danska Mikkeller släppte hela 19 st. nyligen och svenska Mohawk kom även med en Amarillo samt en Goldings i våras. Nu har skotska BrewDog även hakat på och i och med den här lanseringen så ser vi det första mixpacket på Systembolagets hyllor. Bara det fenomenet i sig är trevligt och värt att uppmuntra. Det är även tänkt att man själv ska kunna experimentera med ölen och blanda till sin egen lilla favoritmix av sorterna.

De fyra ölen i det här paketet är alltså IPA (India Pale Ale) och alla har samma bas och alkoholhalt förutom humlen. Humlesorterna är Nelson Sauvin, Bramling Cross, Citra och Sorachi Ace.
Nelson Sauvin är en relativt ny humlesort från Nya Zeeland som ska kunna ge toner av passionsfrukt och krusbär. Bramling Cross är brittisk och har drag av svarta vinbär. Citra är också en ny sort från USA och ska gå hand i hand med namnet och ge mycket citrustoner. Sorachi Ace är även den ny och kommer ursprungligen från Japan och ska vara väldigt speciell och ha kryddiga drag med toner av dill.
Med risk för att vara krånglig har jag gjort fyra korta enkla recensioner av varje öl som jag länkar till här nedan för att sedan göra en resumé av hela paketet efteråt.

Nelson Sauvin

Bramling X

Citra

Sorachi Ace

Mitt omdöme blir i slutändan att upplevelsen av att få bekanta sig med humle på ett så här tydligt och smulan extremt sätt är spännande och att det är kul att kunna blanda sin egen lilla ipa-grogg med flaskorna. Ett litet problem med just det är dock att ölen ligger på relativt kraftiga 7.5% och vill man pröva alla samtidigt för att kunna blanda kan det vara bra att ha en kompis till hands. Detta är dock bara ett plus då det är ett perfekt tillfälle för diskussion kring doft- och smakskillnaderna. På egen hand får jag tyvärr säga att jag inte var så värst förtjust i något av ölen. Nelson Sauvin och Citra var de som var godast utan att lida av för mycket kvalmiga inslag som jag tyvärr uppfattade i Bramling Cross och Sorachi Ace är ju lite kul men…nej.
För upplevelsen att få nörda ner sig en stund är det definitivt värt att prova.

Mer info om BrewDog IPA is Dead:

Page 1 of 3123»