Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Porter/stout

HaandBryggeriet Akevitt Porter

Varunummer: 11641, Flaska 330ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

8

En starkare fatlagrad porter från norska HaandBryggeriet som dök upp första gången i början av 2010 och verkar ha varierat i alkoholstyrka med en topp på över 10% för att nu ha landat på mer modesta 7%. Grundölet är en kraftigare porter som, enligt importören AMKA, sedan fått ligga på relativt små inhemska akvavitfat i två månader.

Utseende: Mörkbrun/svart och utan bottensats. 2-3 fingrar högt brunt skum som lämnar vissa rester efter sig.

Doft: Lite kryddig doft med rostade toner av mörk choklad och lakrits med en spännande mix av viol och akvavit. Något känns även lite lätt rökigt. Eller rättare sagt som torv/peat.

Smak: Rostad och söt med betoning på lakrits med bakomliggande choklad, men också en lite druvigt syrlig fruktighet och kryddig alkoholton från akvavitfatet. Även här lite viol.

Mun: Medelstor kropp med lite mjukt kittlande kolsyra och oljig textur.

Till en början känns den lite väl lakritsstinn, vilket är en smak som ofta dyker upp i stouts och porters och som jag fått mer och mer svårt för. Men så växer den till ett riktigt snyggt öl med bra avvägning på fatlagringen. Akvavitfatet är tydligt men ändå lagom och ger en intressant kryddighet med bara lätt känning av alkohol i avslutet.

Mer info om HaandBryggeriet Akevitt Porter:

Porter/stout

Malmö Cacao-Porter

Varunummer: 89959, Flaska 750ml, 89.30kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

7

Malmö Brygghus har bytt bryggmästare och tagit en ny positiv riktning. Denna starkporter som bryggs med Criollokakao från Malmö Chokladfabrik var inte vad jag hade hoppats på senast jag drack den, men ska enligt ryktet vara klart bättre nu när den släpps i ny tappning i Systembolagets beställningssortiment. Bryggeriet säger: “Criollo är en kakaosort med runda och lätt färgade bönor. I stället för chokladsötma och vanilj, framhävs kakao-smaken i criollo-bönan och maltigheten i portern.”

Utseende: Svart med stort ljusbrunt svampigt skum som inte lämnar så mycket rester efter sig. Klara brunröda strimmor syns i ölet när man håller det mot ljuset. Flaskan är snyggt gedigen med ett stilrent tryck. Snygg!

Doft: En mycket tydlig och söt ton av mjölkchoklad blandar sig med mjuka lätta rostade malttoner. Inte så mycket mer att orda om. Det är en sammetslen och söt doft av mjölkchoklad helt enkelt. Ok, lite längre ner i glaset dyker även lite sötlakrits upp och sötman börjar dra lite åt sötningsmedel.

Smak: Även smaken är rejält söt och innehåller mycket choklad samt sötlakrits. Den mjukt rostade malten plus sötman skapar ett lite sötsyrligt intryck med aningens bittersträvt träigt avslut. Men överlag är det inte speciellt mycket beska att tala om. Sötman och den snälla rostade maltkroppen ger ett svagt drag av avslagen Coca Cola.

Mun: Medelstor till lite lättare i kroppen med mjuk, låg och len kolsyra. Slick och len textur.

Vilken uppryckning det här ölet har gjort! Riktigt kul att se ett bryggeri som vacklat ta sig upp på benen på det här sättet. Jag tycker dock att ölet är lite för blygsamt i tonen och hade gärna sett lite mindre sötma, lite mer kropp och kanske en skvätt mer komplexitet. Det eller en lägre alkoholhalt. Men annars är ölet rent och välgjort och väl värt ett besök för den som är nyfiken och sugen på en chokladstinn porter.

Mer info om Malmö Cacao-Porter:

Porter/stout

Mohawk Blizzard Imperial Porter 2012

Varunummer: 11346, Flaska 330ml, 29.70kr, Alkoholhalt: 9.7%

Ölhundbetyg

7

För två år sedan släppte Stefan Gustavsson aka Mohawk en Imperial Porter vid namn Blizzard bryggd med tio maltsorter, åtta humlesorter samt mörkt rörsocker och honung. Då var den en klar favorit så det var kul att höra att den i år skulle komma tillbaka fast med ny fräsig etikett, och om jag inte minns fel så har Stefan ändrat lite på humleschemat också, men det är inget jag ska svära på då minnet från provningen på SB&WF är lite suddigt just nu. Nåväl…

Utseende: Grumligt mörkbrun/svart med ett jättestort ljusbrunt bubbligt och poröst skum som lämnar fläckiga mönster på glaset. Snyggt!

Doft: Söt humlig doft med grapefrukt, barr, sockervadd, lakritsrot och choklad. Det är en härligt söt och humlig doft, men den är så humlig att den inte riktigt släpper igenom malttonerna så som man kanske väntar sig fån en porter och det känns nästan mer som en så kallad “svart ipa”.

Smak: Söta toner av karamell, sötlakrits, lite choklad och en lite småsyrlig ton av plommon och grapefrukt får snabbt mothugg av en rejäl beska av barr och örter (malört). Lite alkoholkänning efter en stund.

Mun: Medelstor till något större munkänsla med en mjuk kolsyra som sticker på tungan, oljig till sträv textur.

Väldigt mysigt humlig och godissöt doft men jag tycker det blir lite för humligt citrusfruktigt och bittert i smaken för att släppa fram de mer lyxiga malttonerna. Men gillar man sin porter/stout humlad som en amerikansk IPA så har man kanske en favorit här. Personligen låter jag nog den stå i källaren i minst två år.

Mer info om Mohawk Blizzard Imperial Porter 2012:

Porter/stout

Sigtuna Midvinterblot 2012

Varunummer: 11304, Flaska 330ml, 22.90kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

7

Förra julen släppte Sigtuna denna imperial porter signerad Emil Lindén för första gången. Då var det dock på halvlitersflaska och med en betydligt kraftigare procenthalt på 10.1%. I år kommer den dock med den lite mer drickbara procenthalten 8% och i 33cl. flaska. Bryggd med pilsner-, choklad-, karamell- och havremalt samt muskovadosocker.

Utseende: Ogenomträngligt mörkbrun/svart med ett kort brunt skum som lämnar få rester. Vätskan klibbar på glaset och skvallrar om mycket restsocker.

Doft: Det första jag känner är rätt vinösa toner av mörk frukt, men dessa tonas snart ner och doften blir söt och rostad med melass, sirap, lakrits och lite mörk choklad och kallt kaffe. Även lite oljiga barr och en aning av alkohol som känns lite som nagellack. Längre ner tilltar en mer salt lakritston.

Smak: Hyfsat hög sötma med rostat maltiga toner av kallt starkt kaffe, melass, mörk kakao/choklad och en stadig barrig beska i avslutet. Även här kryper en lakritston sakta fram ju mer man dricker.

Mun: Medelstor till större kropp med låg mjuk kolsyra och oljig textur.

En väl tilltagen imperial stout/porter med bra intensitet i de klassiska inslagen av kaffe och choklad och samtidigt en stadig beska. Även vissa vinösa tendenser kikar fram. Intrycket blir ändå lite mer åt det lakritsbetonade med en rätt rejäl barrig beska och jag tror ölet kan må bra av att ligga till nästa jul.

Mer info om Sigtuna Midvinterblot 2012:

Porter/stout

Mikkeller Fra Til 2011

Varunummer: 11028, Flaska 375ml, 42.90kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

8

Mikkeller behöver väl knappast presenteras längre och hans öl håller oftast hög klass och är värda att uppmärksammas. Så när hans robusta vinterporter med den smarta “ge bort-etiketten” dyker upp på hyllorna håller man sig framme. Förra året bryggdes den med Maris Otter-, Rök-, Cara-Crystal-, Brun- och chokladmalt, rostat korn, mörkt rörsocker, humlesorterna Tomahawk, Palisade, Centennial och Cascade samt stjärnanis, kanel och korianderfrön.

Utseende: Ogenomträngligt svart med ett stort gropigt brunt skum som lämnar tjocka rester på glaset.

Doft: Stor rostad karamellig kaffedoft med surt bränt trä som med nöd och näppe släpper igenom toner av choklad, knäckebröd, gnuttan vanilj och lakritsrot.

Smak: Karamelligt söt och rostad med massa kaffe, hårdgräddat knäckebröd och bitter choklad men också en aning syrlig med sträva röda bär och trä. Sträv träig efterbeska.

Mun: Större kropp med stora och snabba men något klumpiga bubblor. Aningens klibbig konsistens.

Ett riktigt kaffe/chokladkraftpaket till en början som sedan tunnar ut något och blir lite syrligt bränt. Väldigt gott och fylligt men också rätt mastigt. Ta din gamla mor i handen och led henne till brasan för att dela den här med några härliga chokladpraliner så är julen gjord. Äh, förresten…bjud med resten av sällskapet, för de här smakerna räcker långt.

Mer info om Mikkeller Fra Til 2011: