Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Porter/stout

Great Divide Belgian Style Yeti Imperial Stout

Varunummer: 11031, Flaska 650ml, 84.90kr, Alkoholhalt: 9.5%

Ölhundbetyg

8

Sedan Great Divides underbart kaxiga imperial stout “Yeti” hamnade på systembolagets hyllor har allt fler fallit för dess spretiga charm. Vi har även haft ett gäng varianter av ölet på besök som “Oak Aged“, “Espresso Oak Aged” och “Chocolate Oak Aged” och nu är det då dags för den senaste varianten där man tillsatt belgisk jäst.

Utseende: På klassiskt Yeti-maner så är vätskan kolsvart och oljig med ett inbjudande tjockt och kletigt mockabrunt skum som klibbar bra på glaset. Än så länge är det “som vanligt”.

Doft: Här händer det lite mer. Förutom den vanliga hårt rostade och köttigt salta maltigheten som Yetin har med bränt kaffe, soya och mörk choklad så har den fått en rätt karamelligt söt och fruktig ton av den belgiska jästen och även en lite sötlakritsaktig anis-ton. Det luktar väldigt sött faktiskt och när ölet fått vila en stund dyker även en lite sval ton av mint upp.

Smak: Även här kämpar den klassiska gamla salta, köttiga och hårdrostade Yetin, med sin kaffe och mörka choklad mot en fruktig och karamellig sötma av belgisk jäst med lite toner av småkakor samt lite sötlakrits. Eftersmaken är mer klassiskt Yeti med espresso och mörk choklad. Det blir ett lite lustigt skifte mellan ljus söt choklad och mörk bitter.

Mun: Större kropp med en mjukt stickande kolsyra som mest smeker tungan lätt. Vätskan känns något tjock och klibbig.

Yetins höga barriga beska finns där också men den “fluffiga” sötman tar udden av ölet en aning och resultatet blir en av de mer lättdruckna varianterna av Yetin. Personligen kan jag tycka att originalet, hur bra det än är, har sina dagar för mig då det faktiskt är ett väldigt mastigt öl. Så i det anseendet är den här varianten något snällare med lite mer sötma som motpol. Problemet är väl dock att Yetin är en så pass mastig och tung stout från början så det nästan blir lite för mycket med även en söt belgisk dimension i det hela. Trots detta är det ännu ett mycket gott och spännande öl från Yetiserien.

Mer info om Great Divide Belgian Style Yeti Imperial Stout:

Porter/stout

Goose Island Bourbon County Vanilla Stout

Varunummer: 11148, Flaska 650ml, 149.90kr, Alkoholhalt: 13%

Ölhundbetyg

9

Goose Islands hyllade stout som bryggts med mängder av malt (2-Row, Munich, Chocolate, Caramel, Roast Barley, Debittered Black) och Williamettehumle och sedan lagrats på bourbonfat i 150 dagar, har här även fått ett tillskott av färska vaniljbönor.

Utseende: Kolsvart och oljigt ogenomtränglig. Vill du ha skum får du hälla hårt, men endast för att få till ett kort glänsande brunt bubbligt skum som fräser bort ögonblickligen utan att lämna minsta spår. Vätskan klibbar likt sirap på glasets insida. Här finns det sötma misstänker jag.

Doft: Sött och rejält bränt och maltigt med massa melass och fattoner. Köttig soja, trä, vanilj, bränt svart översockrat kaffe, aningens choklad, sirap. Vaniljen är definitivt inte övertydlig tycker jag. Det känns lite som att man tar både den köttiga salta varmrätten och den rika söta efterrätten på samma gång. Lite alkoholhetta också.

Smak: Väldigt söt med massa kaffe och melass, soja, trä/fat, lakrits, bourbon och bränt socker. Sötman blir ändå aldrig för mycket utan gifter sig väl med de kraftiga rostade smakerna. I eftersmaken kommer rätt mycket mörk choklad och bara en aning av vanilj. Jag har dock ofta svårt att uppfatta vaniljtoner.

Mun: Väldigt klibbig med stor kropp och endast en lätt förnimmelse av något som kan kallas kolsyra och sticker endast lite på tungan. Alkoholen värmer lite i halsen.

En väldigt kraftig, köttig och söt stout för den som är ute efter mycket kraftig smak och volym. Ölet är ungefär 1,5 år gammalt och den stora frågan är ju (om du har en flaska hemma) om man ska spara den ett tag till? Det är väldigt sött (men inte sådär sockrigt och för mycket), det osar lite alkohol och bränner lite i munnen, men det är ju väldigt smakrikt och fylligt även nu så det är bara för den tålige att se.

Mer info om Goose Island Bourbon County Vanilla Stout:

Porter/stout

BrewDog Tokyo*

Varunummer: 1558, Flaska 330ml, 98kr, Alkoholhalt: 18.2%

Ölhundbetyg

7

BrewDogs alkoholmonster till stout har förutom en hel del malt även fått jasmin och tranbär i sig, torrhumlats rejält, samt legat med franska ekkuber för att ge fatkaraktär.

Utseende: Svart men klar med röda strimmor och ett två fingrar högt och tjockt men kortlivat brunt skum som lämnar lite småfläckar.

Doft: Bränd och träig doft med lakrits, mörk choklad, bär, karamell, översockrat kaffe, melass, vanilj, portvin och alkoholhetta.

Smak: Väldigt söt och lite vinös med översockrat kaffe, mörk choklad, mörk frukt, lite vanilj, karamell, melass, lakrits, portvin och en stor alkoholvärme som bränner i halsen.

Mun: Medium till större kropp med väldigt mjuk kolsyra och en len munkänsla.

Man förstår att svenskarna har ett speciellt förhållande till skotska BrewDog när dom lyckas kvala ett såhär extremt öl från beställningssortimentet ut till hyllorna på Systembolaget. Även om den extrema alkoholhalten hettar bra i halsen så är den ändå förvånansvärt “mjukare” än man först kanske förväntar sig. Smakerna är goda och komplexa, doften är djup och lockande, men i slutändan tycker jag ändå att det här ölet är alldeles för sött och brännande för att konsumeras på stadig basis som ungt. Jag kan tänka mig att dela en flaska på tre eller fyra i små provglas bara för att få sig något sött, rikt och värmande. Kanske till en dessert som glass eller något chokladbaserat? Annars ställer jag nog mina flaskor i källaren och försöker glömma dom ett bra tag för att se om den värsta sötman och alkoholbrännan kan lägga sig en aning.

Mer info om BrewDog Tokyo*:

Porter/stout

Emelisse Imperial Russian Stout Laphroaig BA (White Label)

Varunummer: -, Flaska 330ml, 129kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

7

Holländska Emelisse tar sin “Russian Imperial Stout” och lägger den på Laphroighwhiskyfat och föder ett svart monster.

Utseende: Ogenomträngligt svart med ett väldigt kort brunt skum som lämnar lite rester. Jag fick hälla ölet väldigt hårt för att ens få till en antydan till skumbildning.

Doft: Bränd doft med påtaglig whiskydoft av den torviga och rökiga Laphroighen samt massa bränt socker med kaffe. Tjära, trä, torv och alkohol.

Smak: Söt och hårdrostad med en lätt surhet av bränt blött trä doppat i rökig whisky. Kallt starkt kaffe med karamelliserat socker och aningens mörk och väldigt bitter choklad tillsammans med rökig torvig Laphroaigh, soja, citrus och beska örter. Alkoholen värmer och sticker rätt bra i eftersmaken tills ölet knådat munnen i rätt läge.

Mun: Stor kropp med väldigt låg och mjuk kolsyra. Konsistensen är ändå inte så tjock och klibbig som väntat och vätskan känns len.

Ja vad säger man?! Det är ett extremt öl med sötma och en kärv karaktär som kräver mycket av den som dricker det. Och du bör gilla Laphroighwhisky. Lugn och ro, små sippar, reflektion, brasa och kanske en cigarr är vad som dyker upp i mitt inre. Tyvärr råkade mina bargrannar för tillfället vara ett stort gapigt gäng som skulle på Ålandskryssning, vilket kanske inte tillförde den optimala atmosfären.

Mer info om Emelisse Imperial Russian Stout Laphroaig BA (White Label):

Porter/stout

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel

Varunummer: -, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 10.9%

Ölhundbetyg

9

Mikkel “Mikkeller” Borg Bjergsø måste vara en av de flitigaste ölbryggarna i världen då han spottar ur sig experimentell och mastig men kvalitativ öl som på löpande band. Hans Beer Geek-serie finns i flera upplagor och fatvarianter och är i grunden en imperial stout bryggd med havre. Här har den även fått Kopi Luwak/Cà Phê Chòn/Civet Coffee från Vietnam tillsatt, ett av världens dyraste kaffesorter som tas fram genom att indiska palmmårdar äter de bästa kaffefrukterna för att sedan bajsa ut kaffebönorna som rengörs och rostas. Ölet är bryggt hos Nøgne Ø i Norge.

Ogenomträngligt svart som natten med ett två fingrar högt kompakt brunt skum som sakta pyser ihop till ett kortare lock utan att lämna några direkta rester, men jag misstänker att det kan ha berott lite på min upphällning samt att jag inte sköljde glaset.

Doft: Massa kaffeböna i doften med hårdrostad malt som ger ifrån sig köttiga och träiga sojatoner samt lite tjärpastill och mörk bitter choklad.

Smak: Söt och tjock med massa rostad malt och mörkt intensivt kaffe, mörk choklad, köttig sojasälta och tjärpastill. Det blir dock aldrig för köttigt och tungt då det även ligger en lätt citrusbeska med en aning bär mitt i allt det svarta. Eftersmaken är lång med massa kaffe och choklad och en träig beska. Alkoholen är väl gömd och värmer endast en smula.

Mun: Väldigt fyllig och lite klibbigt tjock med mjuk låg kolsyra.

En riktigt tjock, fyllig och intensiv stout med både sötma och bränd beska. Precis som jag vill ha den. Kaffedoften är i början helt fantastisk. Gillar du mörka, hårdrostade stouts med sötma är det här godis på flaska. Det är rikt, mustigt, elegant och gott utan att för den skull vara överdrivet komplext. En lätt varning för bottensatsen dock som är lite som klumpig gelé och inte alls speciellt rolig att få i munnen. Min flaska var från december 2009.

Man kan privatimportera ölet från Brill & Co HÄR.

Mer info om Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel:

Porter/stout

Fullers Past Masters Double Stout

Varunummer: 11018, Flaska 500ml, 34.50kr, Alkoholhalt: 7.4%

Ölhundbetyg

8

Fullers fortsätter gräva i sin gamla receptkista och hittar där till sin andra öl i serien ett gammalt recept från 1893 på en rejäl stout.

Klar och mörkt brun till svart med ett större ljusbrunt skum som inte lämnade några större rester på glaset.

Doft: Stor intensiv bränd doft med underbara toner av nyrostat kaffe och mjölkig mörk choklad. Får mig att tänka på Irish Coffee. Ju mer ölet värms upp så dyker lite lakrits upp. Enkelt men väldigt trevligt.

Smak: Även här bjuds det på en intensivt rostad och nästan lite askigt bränd smak med fylligt kaffe och mörk bitter choklad samt hårdgräddat knäckebröd och en aning av mörk frukt. Bränt beskt och torrt avslut. Lite alkoholkänning som sticker en smula i munnen efter ett tag, men på ett lite trevligt sätt.

Rätt fyllig kropp med något vass men ändå uppfriskande kolsyra.

Mmm… Det här var trevligt! Inte så värst mycket smaker att leta runt efter, men det som bjuds är väldigt trevligt och det är robust på ett härligt rustikt sätt. Som en kaffekask med knäckebröd och en chokladbit till. Nja, ok, fullt så spritigt var det kanske inte.

Mer info om Fullers Past Masters Double Stout:

Porter/stout

Hornbeer The Fundamental Blackhorn

Varunummer: 11008, Flaska 500ml, 58.90kr, Alkoholhalt: 11%

Ölhundbetyg

9

Senast vi såg till Hornbeer var med deras svarta IPA Hophorn om jag inte minns fel, och den var riktigt bra så här är förhoppningarna höga. Ölet ska enligt bryggeriet ha en IBU på mäktiga 120 och det har lagrats på ekfat med valnötter. Låter oerhört spännande!

Oljig och kolsvart med ett stort krämigt pösigt moccabrunt skum. Så här ska det se ut!

Doften är vinös, rostad och något alkoholstickig med lakrits, mörk frukt och bär, kaffe, nötter samt lite fattoner med aningens vanilj.

Smaken är bränd och söt av melass och kraftig espresso, mörk choklad, blött bränt trä, lakrits, nötter, mörk frukt och ett sting av vanilj. Träig rostad beska i avslutet och alkoholen värmer något men är annars mycket väl gömd.

Fyllig smak men munkänslan är ändå rätt lätt och len på ett elegant sätt och kolsyran är mjukt skummande.

Riktigt gott! Något vassare och vinösare än jag normalt vill ha den här sortens öl (speciellt doften i det här fallet), ändå kommer jag på mig själv med att sitta och sniffa och sippa och ständigt hoppa runt på smaklökarna och hitta det ena och det andra. Sötman är hög men ändå lagom och smakerna är eleganta och välbalanserade. Hyfsat pris också!

 

Mer info om Hornbeer The Fundamental Blackhorn:

Porter/stout

Evil Twin Soft Dookie

Varunummer: 11168, Flaska 500ml, 64.90kr, Alkoholhalt: 10.4%

Ölhundbetyg

6

Svart med ett hyfsat kort krämigt ljusbrunt skum som lämnar lite fläckar.

Doften är söt och lite mjölkigt chokladig, rostad, blött bränt trä och sot, vanilj, aningens vinös med mörka frukter och bär.

Bränd lite askig smak med bitter mörk choklad och starkt kaffe, lakrits/salmiak, surt vinös av mörka bär och frukt och bränt blött trä. Alkoholen märks av och hettar i halsen.

Len slick munkänsla, små smulan stickiga mousserande flyktiga bubblor, stor kropp.

Mycket mer vinöst sur och rå i smaken än jag förväntat mig. Alkoholen är smulan för påträngande. Munkänslan är dock rätt trevlig med sin lenhet. 

Mer info om Evil Twin Soft Dookie:

Porter/stout

Great Divide Espresso Oak Aged Yeti Imperial stout

Varunummer: 11151, Flaska 650ml, 94.90kr, Alkoholhalt: 9.5%

Ölhundbetyg

7

Amerikanska Great Divides hypersvarta och galet humliga imperial stout Yeti har mycket trevligt nog funnits i sin originalform i Systembolagets ordinarie sortiment ett tag nu. Mycket bra flaska för dig som gillar lite kraftigare och extremare svarta öl. Det finns dock lite olika varianter på Yetin och dom dyker upp här med vissa mellanrum i 650ml flaskor. Den senaste varianten har fått kaffe tillsatt och sedan lagrats med ekchips.

Kolsvart oljig ogenomtränglig vätska med ett stort kompakt mörkt smutsbrunt skum som lämnar fina rester.

Doften är intensiv med starkt kallt kaffe, soya, lakritsrot, havsvatten, aningens vanilj, rått kött och surt bränt trä.

Även smaken har en stark ton av lite blött bränt trä från ekchipsen tillsammans med espresso, väldigt mörk bitter choklad, lite lakrits, gnuttan vanilj, soja, rått kött samt den typiska skarpa barriga Yetibeskan. Alkoholen värmer.

Medium till större kropp med rätt många små kittlande bubblor.

Jag är uppenbarligen inget fan av ektonen som tillförts här. För mig blir det ett något för surt och köttigt intryck av det hela och jag väntar hela tiden på att något annat ska komma och stötta upp alla de feta och salta smakerna. Jag kanske är lite av en gottegris och vill ha smulan mer sötma. Det är i alla fall ett spännande och komplext öl om man vill få sig en omgång, men personligen väljer jag nog den vanliga Yetin framför den här.

Mer info om Great Divide Espresso Oak Aged Yeti Imperial stout:

Porter/stout

Monk’s Russian Imperial Porter No. 3

Varunummer: 11457, Flaska 250ml, 69.90kr, Alkoholhalt: 11.2%

Ölhundbetyg

8

Stockholmsbaserade Monk’s Porter House kom nyligen med sin, vad jag förstår, första öl på Systembolaget nyligen. Det är en imperial stout i stil (enligt både ratebeer och beeradvocate) och den är enligt flaskan förutom Jäst, Vatten och det något vaga begreppet “Humle” bryggd med Vete, Farinsocker, Maltextrakt, Pale Ale-, Crystal-, Ljus Karamell-, Munich-, Pale Choklad och Chokladmalt. En himla massa malt alltså. Trevligt!

Väldigt mörk färg med aningar av rubinrött mot ljuset. För att få något som går att kalla skum får man hälla ölet rätt kraftigt. Resultatet blir lite ljusbrunt bubbel som snabbt lägger sig till en len liten ring i glaset.

Stor komplex och aningens vinös doft av hårt rostad malt, bränt socker, kaffe, mörk frukt, kakao, trä, vanilj, rökig whisky och lakritsrot. Underbar doft!

Även smaken är vinös, söt och kraftig med kraftiga rostade toner av kaffe, lakrits, kakao, mörk frukt och melass. Alkoholen är väl gömd men värmer rätt bra i mun och hals.

Medium till större kropp med en len lite oljig munkänsla och näst intill obefintlig kolsyra.

En riktigt kraftig smak- och framförallt doftbomb. Gott, krävande och lite lyxigt men som sagt rätt aggressivt, så ett par år i källaren kan göra underverk.

Mer info om Monk’s Russian Imperial Porter No. 3:

Page 4 of 5«12345»