Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Porter/stout

Amager Colocoff (Vintage 2010)

Varunummer: -, Flaska 375ml, 115:90:-kr, Alkoholhalt: 12%

Ölhundbetyg

8

Ännu en gamling som legat och tryckt i källaren länge. 8 år för att vara mer precist tror jag. Amagers Colocoff har allt som en charmig högkvalitetsöl från ett litet hantverksbryggeri kan ge. Robust 375 ml-flaska (grön dock) med grimma och naturkork som kräver korkskruv, prydlig stämpel på korken samt genuin och matnyttig info på etiketten. I och för sig kan man sakna info om vilken humle, malt eller kaffe som använts men när det köp ambien utan recept gäller en sån här öl känns humlen ganska sekundärt. Innehållet är en stor och maffig imperial stout på 12% med kaffe från Kenya och som legat 28 månader på whiskyfat från Stranahan, Denver.

Utseende: Ölet är nattsvart och oljigt och den lilla skumbildning som blir försvinner snabbt utan ett spår.

Doft: Hypnotisk med en fet mix av mogen whisky, mörk choklad, kaffepralin och lagom soja samt lite portvin.

Smak: Söt och lite bränd med mörk bitter choklad, kryddigt kaffe och värmande whisky.

Mun: Kroppen är stor, kolsyran är låg och texturen oljig.

Ett öl som svarat bra på lagringen och säkerligen hade pallat de extra två åren till bäst före-datumet 2020 som Amager satt. Kul lagringsobjekt! Tyvärr tycker jag man ser sådana här öl mer sällan nu för tiden.

Mer info om Amager Colocoff (Vintage 2010):

Porter/stout

HaandBryggeriet Akevitt Porter

Varunummer: 11641, Flaska 330ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

8

En starkare fatlagrad porter från norska HaandBryggeriet som dök upp första gången i början av 2010 och verkar ha varierat i alkoholstyrka med en topp på över 10% för att nu ha landat på mer modesta 7%. Grundölet är en kraftigare porter som, enligt importören AMKA, sedan fått ligga på relativt små inhemska akvavitfat i två månader.

Utseende: Mörkbrun/svart och utan bottensats. 2-3 fingrar högt brunt skum som lämnar vissa rester efter sig.

Doft: Lite kryddig doft med rostade toner av mörk choklad och lakrits med en spännande mix av viol och akvavit. Något känns även lite lätt rökigt. Eller rättare sagt som torv/peat.

Smak: Rostad och söt med betoning på lakrits med bakomliggande choklad, men också en lite druvigt syrlig fruktighet och kryddig alkoholton från akvavitfatet. Även här lite viol.

Mun: Medelstor kropp med lite mjukt kittlande kolsyra och oljig textur.

Till en början känns den lite väl lakritsstinn, vilket är en smak som ofta dyker upp i stouts och porters och som jag fått mer och mer svårt för. Men så växer den till ett riktigt snyggt öl med bra avvägning på fatlagringen. Akvavitfatet är tydligt men ändå lagom och ger en intressant kryddighet med bara lätt känning av alkohol i avslutet.

Mer info om HaandBryggeriet Akevitt Porter:

Porter/stout

Ægir Lynchburg Natt

Varunummer: 11685, Flaska 500ml, 149kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

8

Norska Ægir Bryggeri hamnade nyligen på fjärde plats i den norska ölföreningen NORØLs omröstning om “2011 Års Bästa Norska Bryggeri” och deras Jack Daniels-fatlagrade Imperial Porter Lynchburg Natt vann titeln “2011 Års Bästa Nya Öl”.

Utseende: Mörkt brun/svart med lite röda toner och ett ljusbrunt tjockt skum som har svårigheter med att fastna på glaset.

Doft: Rostad med en söt kvalmig fatkaraktär med sälta och dill som får mig att tänka på dillchips. Även trä, läder, choklad, bourbon och lite övermogen frukt. I skuggan av den kvalmigt köttiga fatkaraktären med dill blir dock allt det andra något subtilt.

Smak: Söt och mjukt rostad med en stor dos choklad, vanilj, karamell, läder, ek och gnuttan whisky. Alkoholen värmer behagligt. Rätt mjuk men rik smak.

Mun: Stor kropp med mjuk kolsyra med små kittlande bubblor. Tjock oljig vätska.

En stor, söt och komplex imperial porter med massa kvalmig fatkaraktär i doften. Jag blir ofta smulan avtänd av öl med så här stark fatkaraktär till en början, och tonerna av dillchips kör verkligen över doften mer än en smula och smaken är möjligtvis en smula för söt. Dock inte i närheten av BrewDogs muskelstouts. Ändå sitter jag där i slutändan och är rätt nöjd med ölet som är riktigt behagligt att sitta och sippa på. Jag tror dock att lite lagring inte skulle skada här, och då tror jag dillen kommer ebba ut och fattonerna kanske bli något mjukare.

Mer info om Ægir Lynchburg Natt:

Porter/stout

Carnegie Special 175th Anniversary Porter

Varunummer: 11033, Flaska 750ml, 99kr, Alkoholhalt: 8.8%

Ölhundbetyg

8

Ingen har väl missat att Carnegie Porter (Carlsberg) firade 175 år förra året? Carnegie Porter är därmed sveriges äldsta aktiva varumärke, och detta firades med att man tillsammans med Brooklyn Brewery, som Carlsberg distribuerar i Sverige, bryggde en specialversion av ölet för att sedan lagra det på bourbonfat från Heaven Hill. En annan sak som skiljer denna version från originalet är att detta öl har bryggts med både under- och överjäst medan originalet endast bryggs med underjäst. Läs mer om ölet och Carnegie här.

Utseende: Svart med klara rödbruna strimmor mot ljuset. Skummet är stort och ljusbrunt/mockafärgat och lite poröst och bubbligt och lämnar lite tunna trådiga rester.

Doft: Först rätt söt med rostade karamelltoner, vanilj och ljus choklad. Men sedan kommer en stor salt ton av fatlagring med soja, bourbon, blött trä, mörk frukt och en gnutta dill. Ibland dyker en ton av Play-Doh upp.

Smak: Söt och rostad med mycket karamell och mjölkig choklad, torkade plommon och lite röda bär. Fatkaraktären kommer mjukt med vanilj, lite soja samt lakrits. Och, som bryggmästare Daniel Eriksson själv säger, så smyger en lite fet ton av kokos runt i eftersmaken.

Mun: Medium till större kropp med mjuka små krämiga bubblor.

En stor söt porter med en distinkt ton av fatlagringen i doften medan den är mer mjuk och balanserad i smaken. Smaken är fyllig men munkänslan är förhållandevis lättsam, kolsyran är närvarande men behaglig och sötman pareras precis lagom av rostad malt och köttig sälta. Ett förvånansvärt smakrikt och lättsamt elegant fatlagrat öl från en av världens stora ölgiganter.

Mer info om Carnegie Special 175th Anniversary Porter:

Porter/stout

Midtfyns/De Molen X Porter

Varunummer: 11026, Flaska 500ml, 49.90kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

8

Holländska De Molen och danska Midtfyns delade monter på en ölfestival, tycke uppstod och man bestämde sig för ett samarbete. Menno från De Molen åkte helt enkelt över till Danmark och denna robusta porter bryggdes med honung, engelsk lakrits och Chinookhumle.

Utseende: Ogenomträngligt kolsvart med ett stort kompakt espressocremabrunt skum som lämnar bruna prickar på glaset när man ger det en liten snurr. Det ser lyxigt ut!

Doft: Något försiktig men med en fin rostad ton som har lakrits, trä eller snarare sagt tobak, knäckebröd, lite mörk bitter choklad och aningens kaffe samt lite syrliga bär och frukttoner. En liten doft av Play-Doh ligger mitt i allt. Rätt lättsamt men trevligt och elegant.

Smak: En medelstor sötma försöker stötta upp den mer dominerande syrligt välrostade och nästan brända maltigheten och lyckas bättre och bättre ju mer ölet värmer upp. Mörka robusta smaker som bränt blött trä, tobak, bitter choklad, lakrits, karamell och beska bär. Bränt bittert beskt maltigt avslut.

Mun: Medium till större kropp med en något lättare munkänsla än förväntat. Kolsyran är till en början något aggressiv för att sedan lugna ner sig nämnvärt.

En riktigt lyxig och bränd porter med en påtaglig tobakskaraktär. Läderfotölj, gamla böcker och cigarrök. Vid första anblicken tyckte jag att det kändes lite tunt och askigt surt, men ge det här ölet den tid det förtjänar så kommer det att växa rejält!

Mer info om Midtfyns/De Molen X Porter:

Porter/stout

SKA Nefarious Ten Pin Imperial Porter

Varunummer: 11649, Flaska 650ml, 79.30kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

7

Den här amerikanska starkportern med den något hysteriska flaskan kom den första mars i år och är bryggd av det dansanta bryggeriet SKA Brewing.

Utseende: Svart färg, men vätskan är klar och mörkt brunröd hållen mot ljuset. Ett medium till kortare gropigt brunbeige skum bygger sakta upp och lämnar hyfsade rester.

Doft: Först lite surt askigt bränd med en saltig havsvattenton, men så dyker en len ton av ljus mjölkig choklad upp och omhuldar det hela och toner av kallt kaffe och bär dyker upp. Längre ner i glaset känns även lite alkohol samt mandel och karamell. Aningens försiktig doft.

Smak: Rätt mjuk med kaffe, mjölkig mörk choklad och lätta torra rostade toner. En del fruktiga och bäriga toner dyker upp med en aning lakrits. Lite syrligt, rätt sött och med ett maltigt beskt avslut. Mjuk mjölkig munkänsla.

Mun: Kroppen är medium med mjuk lite mousserande kolsyra med pyttesmå bubblor. Mjukt spritzig.

Ölet höjer sig ett par snäpp efter en bit in. Först känns det lite spretigt och oraffinerat med en lite märklig munkänsla och kolsyra för att sedan lugna ner sig lite och bli mer fylligt och smakrikt. Jag tänker att det här ölet gör sig bäst att dricka i stora munnar ur ett pintglas. En perfekt osofistikerad men hyfsat smakrik avslutare som med sina 8% hamnar på den något lättare skalan av “imperial”.

Mer info om SKA Nefarious Ten Pin Imperial Porter:

Porter/stout

Flying Dog Gonzo Imperial Porter

Varunummer: 1683, Flaska 355ml, 29.70kr, Alkoholhalt: 9.2%

Ölhundbetyg

7

Efterlängtad favorit som det pratats mycket om då Flying Dogs öl förut ej fått säljas på Systemet på grund av sin slogan “Good people drink good beer” som tydligen var för magstark för Systembolagets censur.

Utseende: Svart med ett relativt kort ljusbrunt gropigt skum som lämnar vissa rester.

Doft: Rostad och syrlig doft med mjölkchoklad, kaffe, en gnutta sötlakrits, askigt blött bränt trä och aningens mörk frukt.

Smak: Rostad och söt med choklad, kaffe, trä, metall och mörk frukt och bär. Rätt hög örtig kakaobeska i avslutet med en del alkoholhetta i alsen.

Större kropp med små och rätt livligt skummande bubblor.

En god, robust och kakaobesk imperial porter med lite alkoholhetta som går rakt på sak utan att bjuda upp till allt för mycket dans. Sött, svart och beskt.

Mer info om Flying Dog Gonzo Imperial Porter:

Porter/stout

Nynäshamns Valsviken Vinterporter

Varunummer: 11118, Flaska 250ml, 40.60kr, Alkoholhalt: 9.1%

Ölhundbetyg

8

En elegant porter i en elegant förpackning från Nynäshamns Ångbryggeri.

Stor doft av söt rostad malt, lakrits, soja, brända mandlar och humle.

Smaken är bränd malt, lakrits, soja, kaffe, trä och mörk frukt. Lite rödvinskaraktär. Mjuk humlebeska i avslutet.

Munkänslan är len och lite klibbig, kroppen medium en aningens tunn med låg kolsyra.

En välbalanserad imperial porter som kommer i en nätt liten flaska på 25cl. som fullkomligt skriker “Jag har klass och bör avnjutas med stil!”

Mer info om Nynäshamns Valsviken Vinterporter:

Porter/stout

Mohawk Blizzard Imperial Porter

Varunummer: 11346, Flaska 330ml, 34,90kr, Alkoholhalt: 9,7%

Ölhundbetyg

8

Grym Imperial Porter/Stout från Stefan Gustavsson/Wicked Wines samarbete med Sigtuna Brygghus. Lite söt imperial med brända toner samt humle, kaffe, choklad, lakrits och lite krydda. Ett riktigt gott fylligt “sipparöl”.

Mer info om Mohawk Blizzard Imperial Porter: