Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

BrewDog Abstrakt AB:10

Varunummer: 11796, Flaska 375ml, 129kr, Alkoholhalt: 11.5%

Ölhundbetyg

8

Abstraktserien rullar vidare och är vid det här laget framme vid nummer 11 som nyss släpptes på systemet och var något sorts barley wine med ingefära, chipotle och hallon. Serien har hittills kanske varit mer kul än riktigt bra tycker jag, men ibland har det skramlat till och det har kommit nån variant som varit riktigt trevlig. Så var det med det förra ölet, AB:10, som var ett “imperial brown ale” lagrat på spanska rödvinsfat.

Utseende: Mörkt rödbrun och grumlig med en massa partiklar. Skummet är stort, ljusbrunt, finbubbligt och lämnar rester.

Doft: Intensivt maltig och söt doft med toner av sirap, choklad, kanel/”kryddor”, och trä/nötter. Komplext och lockande.

Smak: Hög sötma med karamel, choklad, nötter, kanel, mörkt bröd och kryddor.

Mun: Stor munkänsla med mjuk låg kolsyra, klibbig textur och lite sprithetta.

Ännu ett spännande öl ur BrewDogs Abstraktserie som faktiskt går att dricka som ungt. Och som vissa av de andra (bättre) ölen i serien tycker jag det blir bäst efter en rejäl stunds luftning. Det här är den totala motsatsen till “en kall stor stark”. Till en början har ölet en mycket spännande doft men kanske lite väl svår smak. Sedan mjuknar det sakta upp när ölet värms och kolsyran försvinner och kvar blir en len maltig vätska med en rik lyxig söt smak av choklad och nötter (om man ska förenkla). Det här kan nog lagras riktigt elegant också.

Mer info om BrewDog Abstrakt AB:10: