Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Celt Experience Celt La Téne

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

5

Craftbeertrenden fortsätter att påverka utbudet av “folköl” i dagligvaruhandeln, och senast på ett ICA på Folkungagatan hittade jag den här från The Celt Experience. En del känner kanske igen dom från deras andra “trefemma” Iron Age som också funnits i dagligvaruhandeln ett tag. Flaskan kallar ölet för en “dry-hopped pale bitter”, men det goda folket på Ratebeer vågar sig på att lägga det i facket “Golden Ale/Blond Ale”.

Utseende: Grumlig med en brunaktigt orange färg och en rätt så avtändande bottensats som grumlar runt. Jag borde nog hällt upp den lite mer varsamt. Skummet är smutsvitt och medelstort.

Doft: Aggressivt humlig doft med juicig citrus, persika, mango, kakor, blomsav, mint och svartvinbärsblad. Doften biter sig fast och jag känner den starkt även fast jag ställer ifrån mig glaset.

Smak: Smaken ger vad doften lovar, och toppar det. Tropisk citrus, aprikos och lite småkaka simmar runt i en bläckig beska med drag av mint och malört.

Mun: Medelstor till lättare kropp med mjuk kolsyra och aningens oljig textur.

En rejäl humlesoppa som påminner om hur humlegalna öl kunde vara för en fem-sex år sedan. Den får mig faktiskt lite att tänka på första gångerna jag drack BrewDogs Nanny State. 43 IBU? Känns mer än så. Det blev i slutändan lite för mycket för mig den här gången, men jag känner ändå att det finns något här som jag inte helt vill slå ifrån mig. Den kan nog få sig ännu ett försök och med en mer varsam upphällning en dag, men som det känns nu så är den något för rivig för att tilltala någon mer än den allra stryktåligaste humleknarkaren.

Fler som provat:
Fajan och Jöns

Mer info om Celt Experience Celt La Téne:

Ale

Fuller’s London Summer Ale

Varunummer: 11657, Flaska 500ml, 22.30kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

5

I den senaste “sommarölslanseringen” kunde man hitta den här “lilla” britten från klassiskt engelska Fuller’s. Bryggd med Pale ale- och Cara Goldmalt, samt humlesorten Sovereign.

Utseende: Klar och gyllene ljus bärnsten med ett smutsvitt ojämt skum som fastnar längs med kanten på ett spräckligt vis. Det ser rätt alldagligt ut.

Doft: Söt och lite kryddig med sirapsbröd och lite karamell, marmeladig apelsin, aningens aprikos, ingefära och starkt svart te.

Smak: Apelsinmarmelad, knäckebröd, sirapslimpa, örter, starkt svart te och lite aprikos. Rätt sträv och torr.

Mun: Medelstor kropp med lite småsträv kolsyra och aningens oljig textur.

Ett väldigt strävt öl med en beska samt smak som påminner om att dricka te som glömts kvar med tepåsen i. En rätt trist historia från annars rätt stabila Fuller’s. Duger i krig men jag köper den inte igen tror jag.

Mer info om Fuller’s London Summer Ale:

Ale

Black Isle Organic Yellowhammer Summer Ale

Varunummer: 11545, Flaska 500ml, 23.90kr, Alkoholhalt: 4%

Ölhundbetyg

6

Klar bärnsten med ett hyfsat stort poröst vitt skum som lämnar rätt fina rester.

Svag maltig och lite fruktig doft med grapefrukt, bröd, torra löv, våt sten och jordiga humletoner. Ju mer tempererat ölet blir så kommer lite mer sötma med blommor och karamell fram och doften blir trevligare.

Smaken är lätt bränt knäckig och söt med en gräsig beska som accentueras av kolsyran och skapar en lite stickig munkänsla. Lite odistinkta frukttoner med en mer distinkt citruston avlöses av lite mjukare toner av karamell och småkakor för att sedan sluta med en sträv torr beska.

Medium kropp med mjuk kolsyra.

Ett bra brittiskt ale med förvånansvärt fyllig smak med tanke på alkoholhalten.

Mer info om Black Isle Organic Yellowhammer Summer Ale:

Ale

Brooklyn Summer Ale

Varunummer: 11448, Flaska 355ml, 16.90kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

3

Ett av årets sommarsäsongssläpp kommer från välkända Brooklyn och är en blond ale på lättsamma 4,5%.

Klar gyllene vätska med ett kort bubbligt skum som lämnar vissa rester.

En lite kemisk/artificiell doft av citrus, persika, Play-Doh, blommig humle och en väldigt svag ton av karamell och småkaka.

Även smaken känns konstgjord med en tvålig citruston och en väldigt torr maltighet med halm och kartong. Frän konstig beska. Väldigt vattnig och tunn. Jag tänker på fasansfulla lågkaloriöl och annat vars namn jag ej ens vill ta i min mun.

Tunn kropp med små stickiga bubblor.

Nej tvi, vad var det här!? Det här var nog något av det värsta jag druckit på väldigt länge. Ska det verkligen smaka så här? Jag gjorde ett smärre stickprov och smakade lite på min flickväns öl och inbillade mig att den kanske var lite bättre. Om det är så här den ska smaka tänker jag hålla mig långt borta från denna framöver.

Mer info om Brooklyn Summer Ale:

Ale

BrewDog Trashy Blonde 3,4%

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 330ml, 19.90kr, Alkoholhalt: 3.4%

Ölhundbetyg

7

Skotska microöl i dagligvaruhandeln? Gärna för mig! Skotska bryggeriet BrewDog släppte sina “Trashy Blonde” och “77 Lager” som svagare folkölsvarianter för ett tag sedan nu. Låtom oss smaka…

Gyllene guldorange med en lätt suddig klarhet och ett snyggt bubbligt vitt skum som lämnar fina rester.

Samma härligt blommiga och fruktiga humledoft som den starkare varianten på Systembolaget. Tropisk frukt, lite brynt smör, citrus, blommor och aningens granbarr.

Smaken är fruktig, har en stadig humlebeska och är full av citrus, granbarr men även lite söta karamelltoner. De fruktiga och lätt söta tonerna leder dock snabbt till ett bra beskt och torrt avslut.

Kolsyran är lättsam och kroppen mycket hyfsad med tanke på alkoholhalten.

Det här är nog det bästa folkölsalternativet jag druckit hittills. Mer smak i en folköl får du leta efter länge.

Mer info om BrewDog Trashy Blonde 3,4%:

Ale

BrewDog Trashy Blonde

Varunummer: 11581, Flaska 330ml, 15.90kr, Alkoholhalt: 4.1%

Ölhundbetyg

7

Lättsamt organiskt golden ale från skotska BrewDog.
Malt: Maris Otter Pale Ale Malt, Caramalt, Munich Malt. Humle: Amarillo, Simcoe, Motueka. 40 IBU.

Utseende: Klar gyllene med ett såpigt vitt skum.

Doft:Blommig och lite gräsig citrushumle med aprikos och lite mandarin. Brödig malt med lite karamell. Lite gräddig med mineral. Friskt.

Smak: Karamell och citrus och aprikos, blommig samt med mineral och en gräsig beska. Lite gräddig. Trevlig frisk smak men något kort och slutar aningens vattnigt.

Mun: Lättare kropp, mjuk kolsyra.

Ett lättsamt somrigt öl med aromatiska, blommiga och fruktiga humletoner och en markerad beska. Tappar lite i smaken och blir smulan vattnig, men överlag ett bra läskande öl.

Mer info om BrewDog Trashy Blonde: