Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Veteöl

Sigtuna Påskweizen

Varunummer: 1325, Flaska 500ml, 24.90kr, Alkoholhalt: 5.2%

Ölhundbetyg

8

Första svenska “påskölet” för i år blev Sigtunas nya weißbier Påskweizen. Så här säger Sigtuna om ölet:
Emil Lindén är känd för sina tolkningar av europeiska klassiska öl och allra helst från gamla Weimarrepubliken. Sigtuna Påskweizen är en modern variant av ett tysk weissbier genom en uppiggande dos humle från både Nya Zeeland och Australien. Som lagarna föreskriver är över hälften av malten vetemalt, resten består av pilsner och karamellmalt som bryggts med tysk veteölsjäst.

Utseende: Klassiskt disig gulorange med ett snyggt gräddigt cremevitt skum som lämnar en trevligt fläckig krans efter sig i glaset. Det ser mycket inbjudande ut.

Doft: Härligt rik doft med massa bubbelgum och tropik över en mjuk och sött jästig vetegrund. Fruktigheten har toner av aprikos, ananas, mandarin och lite banan men det finns även en rejäl dos diacetyl (smör) i doften. Inte mig veterligen ett vanligt inslag i veteöl av det här slaget, men jag får säga att jag personligen tycker att det passar här.

Smak: Söt smak med vete och kakdeg med drag av smörig vanilj i eftersmaken samt småsyrligt tropiska frukter som ananas, persika, mandarin/apelsin och söt rabarber samt gnuttan banan. Inga speciellt kryddiga toner. Väldigt mjuk och godisaktig smak.

Mun: Medelstor munkänsla med mjuk lättsam kolsyra och lent krämig textur.

Weissbier har alltid varit min akilleshäl och det känns ofta som att dom jag gillar mest alltid avviker från stilen en smula. Så även här! Det är väldigt mycket tuggummi likt Hubba Bubba i doften och det finns en tydlig smörton som “stilreglerna” (BJCP) säger inte får finnas där. Jag känner inte heller av speciellt mycket toner av den annars så karaktäristiska kryddnejlikan. Men skit i samma, jag tycker det är jättegott. En riktigt mjuk och len hefeweizen med massa godis och frukt som passar en tvivlare som mig.
Ölet släpps på Systembolaget den 11 mars.

Bäst före: 2013-11-20
Batch (?): 475

Mer info om Sigtuna Påskweizen:

Veteöl

Sigtuna Triple Hop Weizen

Varunummer: 89037, Flaska 500ml, 27kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

Sigtunas bryggmästare Mattias Hammenlind må ha blivit bryggeriets ansikte utåt. Men det senaste tillskottet till systembolaget, signerat bryggare Emil Lindén, är en klassisk hefeweizen som fått ett ansiktslyft med en extra dos av tre lite mer exotiska humlesorter visar att det finns fler än Mattias som kan påta ihop ett recept på bygget.

Utseende: Grumlig gulorange med ett såpigt poröst vitt skum som lämnar spretiga fläckar.

Doft: Den klassiska doften av vete och banan möter en för att sedan låta lite mer udda tropiska toner som persika, grapefrukt och lite lätta toner av krusbär och svartvinbär med ett knippe blommor.

Smak: Smaken avviker från normen än mer och här står bananen ännu mer i bakgrunden och smaken är rätt torr med vete, halm, blommor, grapefrukt, persika, lite mango och svartvinbär samt lite kryddnejlika. Beskan är kanske inte direkt hög men relativt markerad och är sträv och örtig.

Mun: Medelstor till något lättare kropp med mjuka pyttesmå masserande bubblor. Lite torr.

En läskande och lite torr weissbier som har precis lagom tropisk humlekaraktär för att hålla mig som inte är något större fan av stilen intresserad utan att helt omvända mig. En kall sådan här i sommarvärmen tackar man inte nej till och precis som för Darren Packman så får ölet mig att längta efter skaldjur som kräftor och räkor. Om vi nu får nån sommarvärme vill säga, ölet får du hur som helst via beställningssortimentet styckvis för 27kr.

Mer info om Sigtuna Triple Hop Weizen:

Veteöl

Oppigårds Twisted Wheat

Varunummer: -, Fat 400ml, 79kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

7

Oppigårds gör en mer än välhumlad variant av den ofta något kvalmiga tyska weizbieren och slänger i ordentligt av Chinook- och Citrahumle plus Pale Ale- och Vetemalt.

Utseende: Disig och brungul med ett något smutsvitt skum som lämnar bra rester i glaset.

Doft: Vete med en rejäl citrusbeska samt lite jäst, bara lite banan, småkakor, barr och lite tvål. De något tunga dofterna av jäst och kladdig banan som ofta finns i klassiska hefeweizens får ge vika för strävare och friskare humletoner.

Smak: Mjuk och torr vete med massa citrushumle, persika och endast aningens bananskal, lite söt karamell, lättsam jäst och ett rejält torrt beskt avslut.

Mun: Medium till något lättare kropp med en frisk kolsyra med små bubblor.

Ja jag går ju inte under stolen med att just jästig och bananig hefeweizen inte är min starka sida och att jag oftast uppskattar stilen mer när den kommer i sådana här experimentella varianter. Det är rätt obalanserat och beskan ligger kvar länge i gomen. Det är nästan så att det blir aningens för mycket, men det är kul och uppfriskande för den som gillar extra humle i sin weissbier.

Mer info om Oppigårds Twisted Wheat:

Veteöl

Schneider Weisse Tap 4 – Mein Grünes

Varunummer: 1507, Flaska 500ml, 21.90kr, Alkoholhalt: 6.2%

Ölhundbetyg

6

Grumligt brunorange öl med ett kort smuttsvitt skum som faller rätt snabbt och lämnar vissa rester.

En påtaglig doft av vete i doften med friska syrliga apelsiner och apelsinskal samt kryddnejlika, bröd och jäst.

Smaken är inte farligt söt utan mer friskt syrlig av apelsin med lite grapefrukt, lite aprikos, jäst, kryddnejlika, fruktkaramell och endast aningen banan.

Medium till lätt kropp, friska porlande bubblor.

En frisk, syrlig och lättdrucken hefeweizen. För mig lagom söt och utan allt för mycket banan, tuggummi och kvalmig jäst. Mycket trevlig och välbalanserad eftersmak. Som sagt så är weissbier inte min favoritstil, men måste jag så går det här ner utan problem.

Mer info om Schneider Weisse Tap 4 – Mein Grünes:

Veteöl

Amager Citra Weiss

Varunummer: 11138, Flaska 500ml, 55.80kr, Alkoholhalt: 5.2%

Ölhundbetyg

7

Danska bryggeriet Amager experimenterar med det klassiska tyska veteölet hefeweizen och slänger i en rejäl dos av den nya humlesorten Citra.

Ölet är grumligt och gulorange med ett nätt poröst och fluffigt vitt skum. Inte mycket rester på glaset.

Doften är väldigt humlig. Svårt att föreställa sig att det är en weizen. Blommig humle, citrus, massa tropisk frukt och småkakor.

Smaken är söt och len med citrus, tropisk frukt, småkakor, fruktkarameller och en uppfriskande gräsig beska.

Kroppen är rätt lätt och kolsyran mild.

Verkligen inte den kvalmigt jästiga banandrycken som jag så oturligt har kommit på fel fot med. Nästan svårt att kalla den en hefeweizen då den lånar uttryck från amerikanska pale ales och IPAs och blir en egen sak. Kalla det vad man vill, gott är det och med en drickbarhet som får mig att drömma om en varm uteservering. Priset har dock kanske inte samma “hinkabilitetsnivå”.

Mer info om Amager Citra Weiss: