Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Specialöl

Hantverksbryggeriet Alkemisten 2013

Varunummer: 11920, Flaska 330ml, 69kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

Hantverksbryggeriets sura blåbärsöl Alkemisten gör come back. Stack onekligen ut på den Svenska ölscenen när den kom 2007 då det knappast fanns speciellt många liknande exempel från svenska producenter. Och läget har väl inte ändrats allt för mycket idag*. Trots att Alkemisten har de karaktäristiska dragen av en lambic är den ingen äkta lambic per se då den inte är spontanjäst utan är ett ale som fått, förutom blåbär, en speciell “jästmix” tillsatt med brett och lactobacillus.

Utseende: Vackert disig djup rubinröd färg med ett stort svampigt och småporöst ljusrosa skum som pyser ihop och lämnar en krater efter sig.

Doft: Vinäger och brett som ger toner av både mögel, urinoar, lagård och gödsel dominerar doften, men där finns också en bärig/fruktig ton som påminner mer om svartvinbär med krusbär och citron än blåbär.

Smak: Torr bärigt fruktig smak med toner av svartvinbär, citron, vinäger och lite blåbär som letar sig fram mer i eftersmaken.

Mun: Medelstor till lättare kropp med mjuk lite kittlande kolsyra och torr textur.

Ett torrt, surt och fruktigt/bärigt öl med rejält tilltagna toner av syra och brett i doften. Smaken är dock mer fruktigt syrligt och saknar den aggressiva komplexiteten som vissa av de belgiska lambicölen har. Blåbären tycker jag mig inte känna av allt för väl dock. Trots allt detta, ett gott och uppfriskande öl med tillräckligt mycket bett för att inte kännas som en halvmesyr.

Bäst före: Oktober 2018

*Edit: Alkemisten är det enda svenska fruktölet av lambicstil som registrerats på Ratebeer.com.

Mer info om Hantverksbryggeriet Alkemisten 2013:

Specialöl

Shipyard Smashed Blueberry

Varunummer: 11740, Flaska 650ml, 69kr, Alkoholhalt: 9%

Ölhundbetyg

7

Ska enligt etiketten vara en hybrid mellan Scotch Ale och Porter med blåbär. Om blåbären är färska eller från extrakt framgår inte.

Klar och mörkt rubinröd som drar mot svart med ett stort ljusbrunt bubbligt skum som pyser ihop till ett gropigt lock och lämnar rester.

Doft: När man öppnar flaskan pyser det till ordentligt och en intensiv doft av, ja, mosade blåbär slår emot en. När man sedan häller upp ölet så lugnar sig doften lite och blir lite syrligt vinös med blåbär, vanilj, fudge och sötlakrits. Det doftar nog ändå mer som ett starkt skotskt ale än porter dock.

Smak: Först söt med sötlakrits, blåbär med rostad nästan bränd knäck och karamell, kaffe och lite mörk choklad. Men smaken torkar snart ur och koncentrerar sig mot slutet mer på de torra rostade och lite surare tonerna med en spritig lite frän munkänsla och parfymig beska med blåbär i eftersmaken.

Mun: Något tunnare i kroppen med spritzig kolsyra.

Ett rätt intressant men rivigt öl som känns mer rivigt skotskt än porter och helt klart gör sig bättre i lite mindre mängder än en hel 650-flaska. Temperera väl.

Mer info om Shipyard Smashed Blueberry:

Ale

Ocean Raspberry Summer Wheaten Ale

Varunummer: -, Fat 40ml, 75kr, Alkoholhalt: 4.8%

Ölhundbetyg

8

En säsongsöl från Göteborgsbryggeriet Ocean som är en ale som fått ett stänk vetemalt samt hallon i sig.

Klart gyllene bärnstensfärgat öl med ett kort flyktigt vitt skum som lämnar vissa rester på glasets insida.

Söt maltig doft av knäck, smörkola, lite persika och apelsinskal samt hallon. Endast en hint av vete och lite gräsigt och blommig humle.

Smaken är söt och knäckig med citrus och hallon och en mjuk, lätt, och rätt torr gräsig beska. I eftersmaken kommer karamell, knäck och aningens syrliga hallon.

Medium till lättare kropp med en mjuk kolsyra.

En riktigt trevligt knäckig men frisk törstsläckare med en tydlig hallonton som gifter sig riktigt med alla smakerna. Något av det bästa jag druckit från Ocean.

Mer info om Ocean Raspberry Summer Wheaten Ale:

Ale

BrewDog Abstrakt AB:03

Varunummer: 11120, Flaska 375ml, 125.60kr, Alkoholhalt: 10.5%

Ölhundbetyg

7

Tredje ölet i BrewDogs experimentella Abstraktserie är en tidig version av Hardcore IPA som legat i whiskeyfat i två år tillsammans med jordgubbar, och de sista tre månaderna har man även tillsatt hallon.

Utseende: Dimmigt djupröd med lite bärnsten och ett kort smutsvitt skum.

Doft: fullkomligt gapar jordgubb och hallon i näsan på en.

Smak: I munnen händer samma sak, med betoning på jordgubbe. Det är sött, men klarar sig precis från att bli sliskigt. Malt, jäst och trä kämpar bakom den kraftiga bärsmaken och en viss syrlighet i avslutet lättar upp.

Mun: Stor och spritigt bitter, nästan överväldigande, kropp med lätt stickig kolsyra.

Mer info om BrewDog Abstrakt AB:03: