Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Porter/stout

Nynäshamns Sotholmen Extra Stout

Varunummer: 1470, Flaska 250ml, 23.70kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

8

Nynäshamns Ångbryggeri är ett av Sveriges stabilaste hantverksbryggerier och nyligen vann dom guld i World Beer Awards med sin stout Sotholmen Extra Stout.

Utseende: Ogenomträngligt nattsvart med ett stort svampigt brunt skum som lämnar tjocka skumrester på glaset.

Doft: Bränd och något syrligt askig doft med kaffepulver, bränt socker och lite kakao. Där finns även en lite salt ton av rökta charkuterier.

Smak: Rejält rostad med surt bränt trä, choklad, gammalt kaffe, röda sträva bär, aska, karamell och efter ett tag kommer aningens salmiak i eftersmaken. Hyfsat låg sötma med bränd beska.

Mun: Medium kropp med märkbara skummande och lite syrliga bubblor.

En rätt bränd, askig och lite sur stout med en lätt rökighet samt en ganska, i sammanhanget, lätt kropp. Den lilla flaskan förvirrar mig något då den ger en signal till hjärnan att innehållet skall vara stort och komplext och kräva tid. Istället tycker jag att det är en rätt lättsam stout som mest gör sig “svårdrucken” med sin brända askighet. Känns gediget, även om jag personligen tycker att den brända askigheten kunde fått lite mer fyllig motpol.

Mer info om Nynäshamns Sotholmen Extra Stout:

Porter/stout

Dragon Stout

Varunummer: -, Flaska 284ml, -kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

5

Det jamaicanska bryggeriet Desnoes and Geddes (Diageo PLC) är mest känt för den något blaskiga “reggaelagern” Red Stripe. Trots min något pessimistiska inställning till just det ölet så kändes det ju ändå en aning spännande att få prova en starkare stout från samma bryggeri.

Ölet häller upp svart men är klart vinrött mot ljuset och pryds av ett poröst bubbligt och kortlivat brungrått skum som inte lämnar några rester.

Doft: Tunn och lite askigt vattnig doft med en sockrig ton som tillsammans med den rostade malten ger det hela en ton som påminner om Coka Cola. Letar man lite längre kan man tycka sig känna en aning russin och kaffe och längre ner i glaset kommer en lite oljig alkoholton.

Smak: Sockrigt söt med en vattnig ton och lite rostad malt. Karamelliserat socker, kanske lite choklad med en skvätt kaffe som kommer mer i eftersmaken, lite russin. Jag tänker julmust med en skvätt punsch.

Mun: Lättare kropp med en, till en början, lite väl friskt porlande kolsyra som sedan lägger sig. Munkänslan är lite slick.

Nja, det här var inte den roligaste stouten jag prövat. Alldeles för sliskigt söt, tunn och enkel. Endast för “beer tickern” eller julmustfantasten…eller kanske inte.

Mer info om Dragon Stout:

Porter/stout

Nils Oscar Imperial Stout

Varunummer: 89473, Flaska 330ml, 25.70kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

7

Svart med kort ljusbrunt skum. Mot ljuset är dock vätskan klar och rubinröd.

Doften är rostad men söt och har en lite mjölkig/gräddig karaktär. Mörk choklad, aningen kaffe, soja och lite mörk frukt.

Smaken har en lätt sötma med toner av lakrits, kaffe, aningens bitter mörk choklad, mörk frukt och soja. Börjar sött och lite bränt och rökigt för att sedan avsluta med en rätt balanserad men salt beska.

Kroppen är medium och vätskan len och lite klibbig. Väldigt låg kolsyra med små kittlande bubblor.

En rätt speciell stout med sin mjölkiga doft, salta smak och lena munkänsla. Det kändes som att munnen fått en spa-behandling efteråt och kändes helt mjuk och len. Elegant och lättsamt komplex.

OBS! Ölet finns än så länge i beställningssortimentet och har ett smidigt kollikrav på 1 flaska.

Mer info om Nils Oscar Imperial Stout: