Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Brooklyn 1/2 Ale – Session Saison

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 355ml, 15.90kr, Alkoholhalt: 3.4%

Ölhundbetyg

7

Det är roligt att öltrenden äntligen börjar visa sig även på den kära “folkölshyllan” i matbutikerna. Den senaste stora nyheten i det segmentet är Brooklyns 3.4% starka saison “1/2 Ale”. Ölet är bryggt specifikt för den svenska marknaden och är alltså en saison till stilen. Humlesorterna som använts ska vara Sorachi Ace, Perle, Amarillo och Simcoe.

Utseende: Vackert gul och disig med ett stort bubbligt såpigt vitt skum som lämnar spräckliga rester efter sig.

Doft: Klassisk saisondoft med den lite örtigt degiga doften av vetebulle/kex och syrligt örtig citrusfrukt samt lite grön banan och stjärnfrukt. I det kryddiga så tycker jag mig känna igen den karaktäristiska Sorachi Ace-humlen med sin originella ton av dill, men absolut inte på det kvalmiga sätt som det ibland kan bli. På Ratebeer så liknar den ökände “tickern” Per “omhper” Forsgren doften vid ”citronyoghurt” vilket är ganska så träffande. Väldigt trevlig doft faktiskt.

Smak: Citrus, deg och kex, lite persika, stjärnfrukt och mjuk örtiga och kryddiga toner. Torrt avslut med en mjukt uttorkande örtig beska.

Mun: Lättare kropp med mjuk och lite låg kolsyra. Lite vattnig textur. Det är lätt, men det är absolut inte dåligt. Tvärtom.

Ett friskt fruktigt, torrt och småkryddigt ”folköl” med balanserade men tydliga inslag av jäst och humle. Visst blir det lätt lite tunt i kroppen för ett sådant här öl och det känns nästan alltid som att det är något som fattas i smaken. Men det tycker jag man får ta med i beräkningarna och ett sexpack såna här är ju som gjort för en dag på stranden. Ett av de absolut bästa folkölsalternativen som Sverige har att erbjuda just nu. Farligt nära en 8a.

Mer info om Brooklyn 1/2 Ale – Session Saison:

Ale

Dugges Spotlight

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 330ml, 25kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

7

Göteborgska Dugges har visat förut att dom kan göra bra lågalkoholhaltiga öl (Brandmästare Andréns Törstsläckare). Här handlar det om en pale ale på 3.5% i amerikansk stil. Bryggd med Pilsner- och Caramalt, bitterhumlats med Hallertau Brewers Gold och torrhumlats med Simcoe, Amarillo och Citra. En krona av varje såld öl går till ett “kulturstipendium” för lokala förmågor som Dugges ska dela ut årligen.

Utseende: Gyllene med en aning till disighet. Skummet är medelstort och vitt och lämnar trevliga rester. Trevligt!

Doft: Mjuk maltighet med drag av söta kex blandar sig med en väldigt försiktig fruktighet av mandarin och aprikos, halm, gräs och en mycket svag gasighet som knappt är värd att nämna.

Smak: Lätt och frisk smak av kex och vitt bröd, grapefrukt, vattenmelon och persika samt nyslaget gräs och gnuttan metall i avslutet.

Mun: Lätt kropp med mjuka små kittlande bubblor och lätt vattnig textur.

Ett mycket friskt och krispigt öl med lätt munkänsla och lätt munkänsla. Perfekt att släcka törsten med en varm dag men ska du ha den till mat så är nog något lika lätt som t.ex. en sallad att föreslå då den annars kan bli lite väl tam. Jag gillar den trevligt kexiga tonen i doften men hade kanske gärna sett lite mer fruktighet, men med tanke på Bäst Före-datumet så misstänker jag även att min flaska kan ha tappat lite humletoner på vägen. Trots det tycker jag ölets kvalité kom fram bra, men drick den inte för kall då om du vill få ut så mycket av smakerna som möjligt. Mycket kompetent folköl.

Bäst Före: 2013-06-06
T: 49

Mer info om Dugges Spotlight:

Ale

Fuller’s Chiswick Bitter

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

6

De senaste årens växande öltrend fortsätter sakta men säkert smitta av sig på livsmedelsaffärernas folkölshyllor. Man kan ju tycka att brittisk ale borde vara perfekta kandidater då de ofta har en lättsammare alkoholstyrka redan från början. Och en sådan var precis vad jag sprang på på Coop. En bitter från Fuller’s, humlad med Northdown och Challenger och slutligen torrhumlad med Goldings.

Utseende: Klar ljust bärnsten med ett smutsvitt bubbligt skum som lämnar tunna spräckliga rester.

Doft: Något söt doft med toffee, persika, blommig vanilj lite apelsin samt hö och sötsyrliga röda äpplen. Trevlig doft.

Smak: Lite smörigt knäckig malt med drag av kola och rostbröd och lite aprikos men dock rätt torr med en lite fränt syrlig citrussmak. Citronskal och te i avslutet. Lite järn i eftersmaken.

Mun: Tunnare kropp med rätt tydliga men skapligt mjuka bubblor. Vattnig textur.

Ett dugligt “folköl” av brittisk art som jag tyvärr tycker spretar ut lite för mycket i humlingen med skarp citrus och bittert te. Malten lyckas inte riktigt bära upp det. Och metalltonen i eftersmaken stör en aning också. Annars är det ett dugligt folkölsalternativ.

Bäst före: 1 juli 2013

Mer info om Fuller’s Chiswick Bitter:

Ale

Strömsholms Postkari

Varunummer: Dagligvaruhandel, Flaska 500ml, 24.90kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

4

Ett annat öl från Strömsholms Brygghus som går att hitta på den exklusiva mataffären Cajsa Warg i Stockholm just nu är detta ale i brittisk tappning som går under namnet Postkari. Enligt Ratebeer är den bryggd med engelsk pale alemalt, karamellmalt och münchnermalt samt humlen Bravo och engelsk jäst, men enligt Strömsholms hemsida är humlesorten Galena? Ratebeer har stilsatt den som ett Mild Ale. Hmm, jag säger English Pale Ale.

Utseende: Bärnstensfärgad med ett lätt dis av jästfällning och ett aggressivt växande poröst smutsvitt skum som lämnar fläckiga rester.

Doft: Apelsinskal, jäst, kryddnejlika, knäck och lite sött rågbröd samt en stickig fenolisk ton av gasbinda.

Smak: Sött halvmörkt bröd, apelsin, lite aprikos, kryddnejlika och lite knäck. Vass och lite syrlig med en skarp kryddig beska. Även här lite gasbinda.

Mun: Lättare kropp med en brusig kolsyra och aningens vattnig textur.

Nej här har något gått fel. Det börjar som en lite citrustorr och brödkryddig brittisk pale ale men i slutet av glaset undrar jag plötsligt om det är en blaskig hefeweizen jag dricker. Total obalans av fenoler som tyvärr inte nöjer sig med att bara ge ifrån sig kryddiga toner utan även en lite vass ton av gasbinda. Sträv, syrlig och hårt kryddig. Inte så bra tyvärr.

Mer info om Strömsholms Postkari:

Ale

Strömsholms Kleen

Varunummer: Dagligvaruhandel, Flaska 500ml, 24.90kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

6

Hos den exklusiva mataffären Cajsa Warg i Stockholm kan man oftast räkna med att hitta några folköl från svenska hantverksbryggerier. Vid ett nyligt besök sprang jag t.ex. på ett par från Strömsholms Brygghus och en av dom var denna Mild Ale på 3,5%. Bryggd med “ljus malt, mörk karamellmalt och lite svartmalt. Humlen är East Kent Golding och vi har även tillsatt lite av samma sorts humle i lagringstanken, så kallad torrhumling.

Utseende: Disig mörkt rödbrun med stort poröst gropigt gråbeige skum som lämnar tunna fläckiga rester på glaset.

Doft: Choklad och lite Hemkola samt lite mörkt bröd med “brödkryddor”, nötter och typ…bark.

Smak: Maltig smak med lätt sötma av choklad, nötter och lite kaffesump samt en syrlig citruskaraktär med lite gräs och trä. Trevlig eftersmak av nötter och choklad.

Mun: Medelstor till lättare kropp med lite brusig kolsyra och lätt något vattnig textur.

Ett gott och rätt så välgjort folköl om vi ska bedöma den som så. Jag tror dock att den här skulle göra sig allra bäst som handpumpad på äkta brittiskt vis då kolsyran här känns lite aggressiv och den känns lite för torr och kantig. Och kanske lite väl mycket citrus. Trots detta, ett trevligt och gott hantverk i den annars så blaskigt kommersiella folkölsdjungeln.

Bryggdatum: 22/3-12

Mer info om Strömsholms Kleen:

Ale

Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 500ml, 26.90kr, Alkoholhalt: 2.8%

Ölhundbetyg

7

Välhumlad pale ale/english bitter i folkölsformat från Dugges utmanar i en annars så urvattnad och blek genre.

Klar vätska med en orange bärnstensfärg och ett fantastiskt stort såpigt vitt skum som lämnar massa fina rester. Full pott på utseende!

Doften är friskt humlig med citrus, barr, blommor, lite karamell samt halm och sågspån.

Frisk och lättdrucken smak med rejält med humle och en mjuk men hyfsat kompetent maltighet. Barr, citrusskal, grapefrukt, persika och en lätt karamellsötma som smyger på i eftersmaken med en trevlig beska.

Kroppen är lätt utan att bli vattnig och kolsyran är mjuk och lättsam.

Helt klart ett av de bästa folkölen jag druckit. Dugges bevisar verkligen att alkoholstyrka inte alltid går hand i hand med smak och balans. Självklart skulle en något kraftigare kropp vara att önska men med tanke på de 2.8% så är det här riktigt riktigt bra.

Här kan du hitta ölet:
Gudagott, Göteborg
ICA Focus, Göteborg
ICA Kvantum, Hovås
ICA Lyan, Mölndal
ICA MAXI, Grafiska Vägen, Göteborg
ICA Åkeredshallen, Göteborg
Cajsa Warg, Stockholm
NK, Stockholm
Spjutsbygds Gård, Karlskrona

Mer info om Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare:

Ljus lager

Pilsner Urquell 3.5%

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 330ml, ?kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

5

Folkölsvarianten av den klassiska tjeckiska pilsnern. Något att ha?

Färgen är typiskt lagergul, vätskan transparent och över det hela tornar sig ett kritvitt skum som faller rätt snabbt för att endast lämna några skumstreck här och där på glasets insida samt en liten ring på ytan.

Doften är maltig med toner av halm, smutsvatten, lite ogräsaktiga humletoner, en svag ton av citrus samt lite kartong.

Smaken är maltig och rätt söt med toner av citrus, sur ogräsig blommig humle samt kartong. Milt beskt avslut.

Kroppen är vattnig och rätt tunn, kolsyran medium men lättsam.

Nej det här var inte så bra. Beskan och sötman spelar hyfsat mot varandra, men det är för blaskigt och tonen av kartong och ogräs ger det hela en lite ofräsch inramning. Duger dock i krig och är bättre än mycket annat av de billigare folkölsalternativen.

Mer info om Pilsner Urquell 3.5%:

Ljus lager

BrewDog 77 Lager 3.4%

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flas 330ml, 19.90kr, Alkoholhalt: 3.4%

Ölhundbetyg

5

Den andra av Skotska BrewDogs öl som lanserats i Sverige som folköl.

Ölet är transparant och gyllene med ett instabilt kritvitt skum som lämnar aningens rester.

Doften är ljust maltig med en viss söt och lite jästig ton av kakdeg. Smulan humle tittar fram som ett fång ogräs och vissna blommor. Aningens tropisk frukt och citrus. Rätt lågmäld doft.

Smaken är ljust maltig och aningens söt med en hyfsad beska. Citrus, gräsig humle, lite blommor, lite tropisk frukt samt lite rostat bröd med smör.

Kroppen är rätt tunn och vattnig. Kolsyran lättsam.

Nej det här var inte alls lika roligt som det andra folkölsalternativet Trashy Blonde 3.4%. Det är förvisso bättre än de flesta massproducerade folkölen, men om man ska jämföra med den starkare Systembolagetvarianten så blev den här varianten ett nerköp.

Mer info om BrewDog 77 Lager 3.4%:

Ale

BrewDog Trashy Blonde 3,4%

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 330ml, 19.90kr, Alkoholhalt: 3.4%

Ölhundbetyg

7

Skotska microöl i dagligvaruhandeln? Gärna för mig! Skotska bryggeriet BrewDog släppte sina “Trashy Blonde” och “77 Lager” som svagare folkölsvarianter för ett tag sedan nu. Låtom oss smaka…

Gyllene guldorange med en lätt suddig klarhet och ett snyggt bubbligt vitt skum som lämnar fina rester.

Samma härligt blommiga och fruktiga humledoft som den starkare varianten på Systembolaget. Tropisk frukt, lite brynt smör, citrus, blommor och aningens granbarr.

Smaken är fruktig, har en stadig humlebeska och är full av citrus, granbarr men även lite söta karamelltoner. De fruktiga och lätt söta tonerna leder dock snabbt till ett bra beskt och torrt avslut.

Kolsyran är lättsam och kroppen mycket hyfsad med tanke på alkoholhalten.

Det här är nog det bästa folkölsalternativet jag druckit hittills. Mer smak i en folköl får du leta efter länge.

Mer info om BrewDog Trashy Blonde 3,4%: