Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Grebbestad East Kent Golding Ale

Varunummer: 89059, Flaska 330ml, 17.90kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

5

Det lilla bryggeriet Grebbestad på västkusten en bit från norska gränsen har utmärkt sig från de andra Svenska mikrobryggerierna med att envist koncentrera sig på att brygga underjäst öl. Här bryter dom dock den traditionen i form av en ljus ale av brittiskt snitt som enbart humlats med East Kent Golding. Kan beställas styckvis i beställningssortimentet.

Utseende: Gyllene bärnstensfärgad och helt klar. Kort lite cremefärgat skum som knappt lämnar några rester. Grebbestads etikettdesign är som vanligt lite klassisk och stilren men också ganska tråkig.

Doft: Rätt så murrig doft med söta toner av bröd, smörkola, mycket svag fruktighet med aprikos och apelsin, läder och jord.

Smak: Till en början har smaken en lite vaxig karaktär med inslag av smörade popcorn och kola som även får ackompanjemang av syrlig apelsin och lite torkad aprikos samt gräs. Den vaxiga karaktären lugnar ner sig lite efter en stund. Ölet ger ett rätt så torrt intryck.

Mun: Rätt så tunn kropp med kolsyra som frasar lite på tungan. Len och lätt textur. Lite för lätt kanske.

Grebbestad är väl inga storproducenter av ale precis och när det väl händer så faller det här ganska platt. Nog för att ett bryggeri som Grebbestads och ett öl som East Kent Golding är hopplöst ohippt i dagens klimat (och då menar jag inte att det är grått och slaskigt ute) men ölet i sig känns också alldeles för tunt, fladdrigt och karaktärslöst med lite för stram botten och bleka övertoner.

Bäst Före: Augusti 2013

Mer info om Grebbestad East Kent Golding Ale:

Ale

Strömsholms Postkari

Varunummer: Dagligvaruhandel, Flaska 500ml, 24.90kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

4

Ett annat öl från Strömsholms Brygghus som går att hitta på den exklusiva mataffären Cajsa Warg i Stockholm just nu är detta ale i brittisk tappning som går under namnet Postkari. Enligt Ratebeer är den bryggd med engelsk pale alemalt, karamellmalt och münchnermalt samt humlen Bravo och engelsk jäst, men enligt Strömsholms hemsida är humlesorten Galena? Ratebeer har stilsatt den som ett Mild Ale. Hmm, jag säger English Pale Ale.

Utseende: Bärnstensfärgad med ett lätt dis av jästfällning och ett aggressivt växande poröst smutsvitt skum som lämnar fläckiga rester.

Doft: Apelsinskal, jäst, kryddnejlika, knäck och lite sött rågbröd samt en stickig fenolisk ton av gasbinda.

Smak: Sött halvmörkt bröd, apelsin, lite aprikos, kryddnejlika och lite knäck. Vass och lite syrlig med en skarp kryddig beska. Även här lite gasbinda.

Mun: Lättare kropp med en brusig kolsyra och aningens vattnig textur.

Nej här har något gått fel. Det börjar som en lite citrustorr och brödkryddig brittisk pale ale men i slutet av glaset undrar jag plötsligt om det är en blaskig hefeweizen jag dricker. Total obalans av fenoler som tyvärr inte nöjer sig med att bara ge ifrån sig kryddiga toner utan även en lite vass ton av gasbinda. Sträv, syrlig och hårt kryddig. Inte så bra tyvärr.

Mer info om Strömsholms Postkari:

Ale

Ocean Västkust

Varunummer: 89509, Flaska 500ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 4.8%

Ölhundbetyg

7

När det här ölet dök upp första gången 2010 var det tydligen en starkare variant på 5,6% och bitterhumlad med Nugget och aromhumlad med Ny Zeeländsk Cascade till skillnad mot den för i år nya varianten på 4,8% som bryggts  med Maris Otter-, Kristall, Karamell- och lite Svartmalt samt humlesorterna Perle, Pilgrim, Southern Cross samt Pacific Jade. Allt enligt bryggare Bing och Magnus Bark på Ofiltrerat.

Utseende: Klar med snygg djup och lite rödskimrande bärnstensfärg och ett kort cremevitt gräddigt skum som lämnar en jämn krans. Det ser trevligt ut!

Doft: Knäck och brynt smör med trä, lite småbränt bröd samt apelsinskal, lite aprikos, svartvinbärsblad och mynta.

Smak: Smörkola, knäck och knäckebröd blandar sig fint med apelsinskal och aprikos och allt avslutas med en medelhög och strävt uttorkande men snygg beska.

Mun: Medelstor kropp med mjuk och precis lagom fyllig kolsyra.

I mina ögon ett väldigt brittisk ale med diacetyl, torkad frukt och lite småkryddig skalbeska. Välgjort,  snyggt och ett bra matöl kan jag tänka mig. På Ratebeer och BeerAdvocate går den dock under benämningen American Pale Ale men bryggare Bing verkar tycka att drickaren får avgöra själv och denna drickare säger att det är ett öl mer i brittisk stil. Och ett välgjort och lättdrucket sådant.

Mer info om Ocean Västkust:

Ale

Sigtuna Harvest Ale

Varunummer: 11173, Flaska 500ml, 24.90kr, Alkoholhalt: 4.9%

Ölhundbetyg

7

Sigtunas senaste öl på Systembolaget är ett trevligt maltigt skördeöl i brittisk stil fast med ett något vassare humlesting.

Klar mörkare bärnsten med ett medelstort kompakt smutsvitt skum.

Söt doft av knäck och kola med torkad persika, lite apelsin och en frisk fläkt av blommig och gräsig humle.

Smaken är söt och knäckig med apelsinskal, persika, lite choklad och kaffe plus örter och en markerad barrig beska. Beskan sätter sig bak på tungan i eftersmaken och blir en smula parfymig.

Medium kropp med en mjuk masserande kolsyra.

Ett stabilt enkelt öl med en bra söt knäckig maltighet, lite frukt och en hyfsat lättsam men påtaglig beska. Ett mer lyxigt vardagsöl från Sigtuna som levererar. Möjligtvis skulle jag önska att beskans karaktär kunnat vara en smula mindre aggressiv för att balansen och drickbarheten skulle bli perfekt.

Mer info om Sigtuna Harvest Ale:

Ale

Skebo Solsting

Varunummer: -, Fat 400ml, 75kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

6

Klar bärnstensfärgad vätska med ett kort krämigt cremevitt skum.

Maltig söt knäckig doft med lätta blommiga och gräsiga humletoner, persika, apelsinskal och fruktkola.

Söt knäckig smak med en lätt mjuk beska. Knäckebröd, persika, apelsinskal, blommor och gräs.

Lätt kropp med låg mjuk kolsyra.

Skebo kan verkligen göra trevliga, lättdruckna och goda öl som är perfekta att avnjuta i solen. Solsting är inget undantag även om det inte är det bästa jag druckit från bryggeriet. Lätt och trevligt. Inget för den äventyrslystne.

Mer info om Skebo Solsting:

Ale

S:t Eriks Sommar Ale

Varunummer: 11472, Flaska 330ml, 18.90kr, Alkoholhalt: 4.7%

Ölhundbetyg

5

Klart och gyllene med ett kort lätt gulnat skum.

Ljust maltig, lite kornig och lite unken doft med lite citrus och frukt. En lite jästigt degig ton blandar sig med övermogna äpplen, persika, apelsinskal, småkakor och lite lätta gräsiga humletoner. Något känns aningens kemiskt.

Smaken är aningens söt och ljust maltig med citrusskal, apelsin, persika, bröd, lite svart te och en medelstor torr gräsig beska. Aningens karamell dyker upp i eftersmaken.

Medium till lättare kropp med låg mjuk kolsyra.

Ännu ett dugligt öl från S:t Eriks som precis klarar sig undan. Doften är inte speciellt trevlig men smaken är i alla fall bättre.

Mer info om S:t Eriks Sommar Ale:

Ale

Mohawk vs Goldings

Varunummer: 1407, Flaska 500ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Mohawkseriens “Europeiska/Brittiska” single hop-version i temat goldingshumle.

Klart mörkare bärnsten med ett fint orangegult/smutsvitt skum som lämnar vissa rester.

Doften är kornigt maltig med vissa parfymigt blommiga toner. Lite smör och även en del jord.

Smaken har en del citrus, blommighet och fruktighet samt lite kakdeg i eftersmaken. Maltbasen är stadig och karamelligt söt med en stadig beska som håller i i eftersmaken.

Kroppen är medium och kolsyran påtaglig men hyfsat len.

Inte min favoritdoft, men det smakar bättre. Jag väljer amarillon framför den här, mest för doften. Smaken är som sagt hyfsat trevlig och det är ett rätt stadigt bruksöl.

Mer info om Mohawk vs Goldings: