Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Ørbæk Barley Wine [Vintage Beer 2008]

Varunummer: 11637, Flaska 500ml, 85kr, Alkoholhalt: 12%

Ölhundbetyg

4

Det danska lilla bryggeriet Ørbæk firade beundransvärda hundra år 2006 och bestämde sig då att brygga ett jubileumsöl i form av ett barley wine på hela 12%, vilket är det starkaste ölet i bryggeriets historia. Bryggeriet övertogs av Niels och Nicolai Rømer 1996 och producerade först läsk och juice och återupptog ölbryggningen först 2002 med en brown ale. Alla produkter är ekologiska.

Utseende: Klar mörk läderaktig bärnsten/kopparfärg med kort krämigt ljusbeige skum som inte lämnar några direkta rester. Förvånansvärt mycket bubblor i glaset. :-1

Doft: Stor och lite kvalmigt salt maltig doft med buljong, läder, karamell, torkad frukt och lite vanilj samt alkohol. Hmm… Det är något som är bekant med doften och jag inser att den får mig att tänka på BrewDogs Abstrakt AB:08. Svårt. Efter en lååång stunds luftning blir dock doften något mer harmonisk och släpper fram lite mer sötma. :-(

Smak: Ölet är sött, men sältan är tyvärr ännu större och överskuggar all finess med kvalmiga toner av läder, buljong, sirap och övermogen frukt. Jag sneglar lite på Systembolagets anmärkningar om ölet och ser att dom nämner hallon vilket jag även kan hålla med om vilket även för in mina tankar på ännu ett öl ur BrewDogs Abstraktserie, nämligen AB:03. :-#

Mun: Stor spritig kropp med lite småbrusig kolsyra (med tanke på att den är fyra år gammal) och oljig textur. :-(

Nej det här var inte ett lyckat barley wine enligt mig. Ingen harmoni, ingen balans, inget gött. Ett stort öl som det här ska vara som en rejäl bakelse som man hittar fler och fler godbitar i, inte en skål med buljong och sirap som man måste tvinga i sig. Den påminner mig faktiskt väldigt mycket om mitt första möte med BrewDogs Abstrakt AB:08. både till utseende som i doft och smak. De fyra åren av lagring verkar inte ha tillfört någon direkt njutbar komplexitet heller. Hade jag haft en flaska till hade jag nog låtit den stå minst två år till innan jag gav den en ny chans. :-#

Mer info om Ørbæk Barley Wine [Vintage Beer 2008]:

Ale

Slottskällans Blåkulla

Varunummer: 1395, Flaska 500ml, 24.40kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

6

Slottskällans Blåkulla är ett ale som lagrats kallt under längre tid för att få fram en mer lagerliknande karaktär. Ölet är ekologiskt och bryggdes förra året med Münchener-, pilsner-, ljus och mörk karamellmalt samt chokladmalt och humlades med Northern Brewer, Saaz och Hersbrucker. Alkoholstyrkan har dock sänkts från 4.8% till 4.5% i år och jag vet inte om även någon av ingredienserna har ändrats.

Utseende: Klar och rödaktigt brun/mahognyfärgad med ett smutsvitt skum som lämnar nån fläck här och där.

Doft: Rostat maltig med knäck, karamell och lite smör, mörkt rågbröd och sirapslimpa, en gnutta apelsinskal och lågmäld jordig gräsig humle. Det ligger även något surt och stör men sniffar man förbi det och är vaksam så blir man belönad med en svag men småmysig kaffeton.

Smak: Lite rostat maltig med en lättsam sötma som balanseras upp bra av de rostade tonerna och en gräsig beska. Karamell, nötter, mörkt bröd, knäck och apelsinskal. Riktigt trevlig rostat knäckig eftersmak med en påtaglig skalbeska. I mittpartiet ligger det dock en lite frän mineral-/metallton som stör mig.

Mun: Lättare kropp med mjukt kittlande kolsyra.

Ett maltigt öl som drar åt mörkare tysk lager med lite rostade toner och en gräsig men lättsam beska. Det är inte för sött och rosttonerna är trevliga men jag stör mig på mineral- och metalltonen och ju mer man dricker desto mer uppenbart blir det att smaken är rätt kort och mest lämnar en vattnig känsla kvar. Nja, det finns definitivt bättre alternativ än det här.

 

Mer info om Slottskällans Blåkulla:

Porter/stout

Slottskällans Svart

Varunummer: 11348, Flaska 330ml, 20.40kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Slottskällans Bryggeri återupplivar sin gamla porter Svart som inte varit i produktion sedan 2005, fast nu i ekologisk tappning. Maltsorterna Pilsner, Ljus karamell, Mörk Karamell och Rostmalt har använts samt humlesorterna Sovereign och First Gold.

Utseende: Svart med ett två fingrar högt kompakt och krämigt mockabrunt skum som lämnar en del rester.

Doft: Rostad och lite syrligt/surt askig med lite kallt kaffe och choklad i bakgrunden. Först är det mest askigt och lite gräsigt surt, men luktar man lite extra länge så kommer den lenare kaffe och chokladtonen fram mer och det gömmer sig en ton som känns lite som vanilj i det hela.

Smak: Hårt rostad med en hyfsat låg sötma som trycks ner ännu mer av den syrliga brända malten och en rätt hög gräsig beska. Kaffe, choklad, lite tjärpastill och lakrits och även här en lätt ton av vanilj. Den långa eftersmaken har en rejält bränd träig smak med choklad och bittert kaffe.

Mun: Medium till något lättare kropp som blir lite vattnig i mitten med en rätt frisk kolsyra.

En klassisk enkel och torr porter på en lättsam alkoholnivå som gör den trevligt vardaglig i positiv bemärkelse. Torr och bränd med en härligt lång eftersmak. Lite för tunn för att jag ska bli jätteglad dock och den lite sura askiga kvalitén släpper inte riktigt ut de andra trevliga smakerna som mest trycker i bakgrunden och kommer mer i eftersmaken.

Mer info om Slottskällans Svart:

Ale

Black Isle Organic Yellowhammer Summer Ale

Varunummer: 11545, Flaska 500ml, 23.90kr, Alkoholhalt: 4%

Ölhundbetyg

6

Klar bärnsten med ett hyfsat stort poröst vitt skum som lämnar rätt fina rester.

Svag maltig och lite fruktig doft med grapefrukt, bröd, torra löv, våt sten och jordiga humletoner. Ju mer tempererat ölet blir så kommer lite mer sötma med blommor och karamell fram och doften blir trevligare.

Smaken är lätt bränt knäckig och söt med en gräsig beska som accentueras av kolsyran och skapar en lite stickig munkänsla. Lite odistinkta frukttoner med en mer distinkt citruston avlöses av lite mjukare toner av karamell och småkakor för att sedan sluta med en sträv torr beska.

Medium kropp med mjuk kolsyra.

Ett bra brittiskt ale med förvånansvärt fyllig smak med tanke på alkoholhalten.

Mer info om Black Isle Organic Yellowhammer Summer Ale:

Mörk Lager

BrewDog Zeitgeist

Varunummer: 1578, Flaska 330ml, 15.90kr, Alkoholhalt: 4.9%

Ölhundbetyg

6

BrewDogs tolkning av den tyska schwarzbieren bryggs med de fem maltsorter Pale malt, Cara malt, Roasted malt, Pale Chocolate malt och Munich Malt samt de tre humlesorterna Cascade, Chinook och Saaz.

Svart med ett rätt kort gråbrunt skum som faller snabbt och lämnar lite klibbiga fläckar på insidan av glaset.

Doften är rostad med kallt kaffe, lite choklad, lite mörka bär, aska, lite mörkt bröd och en lite vissen gräsighet. Ju mer rumstempererat ölet blir så blir doften lenare och behagligare.

Smaken är rostad men ölet känns ändå rätt krämigt i munnen. Kaffe, karamell och lite len choklad. Sött, men en medelstor gräsig beska kommer och balanserar upp för att sedan mynna ut i en len eftersmak med mjuka kaffe och chokladtoner. Smaken blir intressantare och behagligare ju varmare ölet blir.

Medelstor kropp med låg mjuk kolsyra.

Ett öl som verkligen mår bäst av att få stå och värma sig lite i rumstemperatur innan det dricks. För kallt känns det lite fränt och tråkigt, men med lite mer temperatur får det en mycket angenämare komplexitet.

Mer info om BrewDog Zeitgeist:

Veteöl

Schneider Weisse Tap 4 – Mein Grünes

Varunummer: 1507, Flaska 500ml, 21.90kr, Alkoholhalt: 6.2%

Ölhundbetyg

6

Grumligt brunorange öl med ett kort smuttsvitt skum som faller rätt snabbt och lämnar vissa rester.

En påtaglig doft av vete i doften med friska syrliga apelsiner och apelsinskal samt kryddnejlika, bröd och jäst.

Smaken är inte farligt söt utan mer friskt syrlig av apelsin med lite grapefrukt, lite aprikos, jäst, kryddnejlika, fruktkaramell och endast aningen banan.

Medium till lätt kropp, friska porlande bubblor.

En frisk, syrlig och lättdrucken hefeweizen. För mig lagom söt och utan allt för mycket banan, tuggummi och kvalmig jäst. Mycket trevlig och välbalanserad eftersmak. Som sagt så är weissbier inte min favoritstil, men måste jag så går det här ner utan problem.

Mer info om Schneider Weisse Tap 4 – Mein Grünes:

Ale

Black Isle Goldeneye Pale Ale

Varunummer: 1524, Flaska 330ml, 16.50kr, Alkoholhalt: 5.6%

Ölhundbetyg

7

Det första ölet från det helt ekologiska skotska bryggeriet Black Isle Brewery att ta sig till Systembolaget. Det har skrivits kontrakt med Galatea på ca. 100.000 flaskor per år så vi kan nog vänta oss fler.

Klart bärnstensfärgat öl med ett stort fint Såpigt cremevitt skum som lämnar vissa rester.

Fruktigt & bärigt humlig doft med karamell, litchi, aprikos, grapefrukt, honung och lite melonen samt lite vax och rågbröd.

Smaken är bärigt fruktig och läskande med en mjuk gräsig beska. Karamell, apelsin, aprikos, röda bär, vattenmelon, rågbröd, lite honung och aningens beska örter. Gräsig beska samt lite mineral i eftersmaken.

Medelfyllig till lättare kropp med en finbubblig kolsyra som skummar lite i munnen.

Det här var över förväntan. En läskande pale ale med bäriga inslag och en mjuk gräsig jordig beska. Bra matöl eller bara som en svalkare i solen.

Mer info om Black Isle Goldeneye Pale Ale:

Ale

BrewDog Trashy Blonde 3,4%

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 330ml, 19.90kr, Alkoholhalt: 3.4%

Ölhundbetyg

7

Skotska microöl i dagligvaruhandeln? Gärna för mig! Skotska bryggeriet BrewDog släppte sina “Trashy Blonde” och “77 Lager” som svagare folkölsvarianter för ett tag sedan nu. Låtom oss smaka…

Gyllene guldorange med en lätt suddig klarhet och ett snyggt bubbligt vitt skum som lämnar fina rester.

Samma härligt blommiga och fruktiga humledoft som den starkare varianten på Systembolaget. Tropisk frukt, lite brynt smör, citrus, blommor och aningens granbarr.

Smaken är fruktig, har en stadig humlebeska och är full av citrus, granbarr men även lite söta karamelltoner. De fruktiga och lätt söta tonerna leder dock snabbt till ett bra beskt och torrt avslut.

Kolsyran är lättsam och kroppen mycket hyfsad med tanke på alkoholhalten.

Det här är nog det bästa folkölsalternativet jag druckit hittills. Mer smak i en folköl får du leta efter länge.

Mer info om BrewDog Trashy Blonde 3,4%:

Ljus lager

BrewDog 77 Lager

Varunummer: 1500, Flaska 330ml, 14.40kr, Alkoholhalt: 4.9%

Ölhundbetyg

6

Aningens disigt orange/guldfärgat öl med ett hyfsat äggvitt skum.

Doften är tjock och lite söt, nästan gräddig, och jordigt humlig med toner av citrus och frukt.

Smaken är också den rund och krämig med massa beska fruktiga citrustoner. Lång sträv beska i eftersmaken. Först rund och krämig, sedan bitter och torr som kartong. Det här är ett gott öl men det är rätt annorlunda för att vara en pilsner.

Mer info om BrewDog 77 Lager:

Ljus lager

Kaltenberg Organic

Varunummer: 1270, Flaska 330ml, 11.90kr, Alkoholhalt: 4.7%

Ölhundbetyg

4

Svensk ekologisk och kravmärkt pils som är bryggd enligt de tyska renhetslagarna som gäller i Tyskland sedan 1516 och licensbryggs på uppdrag av HKH Prins Luitpold av Bayern. Det ni! Hur smakar det då? Tja… Som en rätt standard lager.

Ljus maltig doft med inslag av halm och en viss fruktig sötma.

Smaken är även den maltig och lite brödig med en lätt lätt citrus och gräsig beska som är väldigt kort i eftersmaken. En viss metallisk ton är där också.

En rätt lättsam och len lager som klarar sig undan att bli för blaskig samt att sticka ut åt något särskilt håll över huvudtaget för den delen.

Mer info om Kaltenberg Organic:

Page 1 of 212»