Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Mörk Lager

Sigtuna Vinterlager

Varunummer: 11009, Flaska 330ml, 19.90kr, Alkoholhalt: 5.2%

Ölhundbetyg

7

Sigtuna är ett bryggeri som helt klart är på frammarch inte bara utökningsmässigt utan även vad gäller experimentlusta och attityd. Men även om avantgardeöl som Ace of Spades och samarbeten med hårdrockare (FrEQuency) tar mycket plats i rampljuset så verkar det även finnas en sida hos bryggeriet att brygga välgjorda och klassiska öl som  inte vill annat än att vara goda och lättdruckna. Deras två “julöl” detta år speglar detta rätt bra med den massiva 10.1% portern Midvinterblot i den ena hörnan och den här avsevärt lättsammare mörka lagern i den andra. Ölet är enligt Allt Om Öl bryggt med “münchenermalt och humlad med Hallertau Mittelfrü, Herkules och Spalter Select.”

Utseende: klar med en djup rödbrun färg som får mig att tänka på mörk sirap. Man får hälla rätt hårt för att endast få till ett kort men trevligt tjockt ljusbeige skum som tyvärr fort försvinner och lämnar lite rester.

Doft: En söt och tjock doft av knäck och sirap med mörkt rågbröd och en del torkad frukt plus lite choklad och kryddor slår emot en när man häller upp ölet. Apelsinskal, lite russin, nötter och lätta gräsiga humletoner.

Smak: Smaken är också söt men inte fullt så farligt som doften först ville få en att tro utan de söta brödigt maltiga tonerna av choklad, karamell, knäck, torkad frukt, apelsinskal och sirap balanseras snyggt upp av en trevlig lätt rostad torrhet samt en mild nötig beska.

Mun: Trevligt halvstor kropp med en låg mjuk kolsyra skapar en len munkänsla.

En mycket trevlig mörk lager utan krusiduller som säkerligen kommer funka fint till det mesta av plockmaten på julbordet. Av någon anledning börjar jag även fantisera om Janssons frestelse. Det känns stilrent och välgjort utan att försöka göra sig till på något sätt. Sötma med balans, bra smaker och en låg men trevlig beska. Över förväntan! Och vad säger man om etiketten som känns både rolig, gullig och stilig på samma gång?

Mer info om Sigtuna Vinterlager:

Mörk Lager

Primátor Premium Dark

Varunummer: 1615, Flaska 330ml, 14.80kr, Alkoholhalt: 4.8%

Ölhundbetyg

5

Ett klart och mörkbrunt öl med ett lätt rött skimmer och ett fint beige gropigt skum som lämnar vissa rester.

Knäckig doft med sirapsbröd, lite Dumlekola, nötter, lite mineral och lätta gräsiga humletoner. Även lite kaffe dyker upp efter ett tag. Lite rostad och förvånansvärt stor och fyllig doft.

Smaken är söt och len med sirapsbröd, karamell, lite bränd knäck, en hint av choklad och en lätt mjuk gräsig beska. Aningens vattnig.

Lätt kropp, mjuk munkänsla och väldigt låg och mjuk kolsyra.

Ett öl som för mig lovade lite mer i aromen än vad smaken kunde ge. Nu är dunkel inte min favoritstil får jag erkänna, men sötman blir nästan lite för påträngande för mig i den här med sin tunna kropp. Annars är det ett bra, lättdrucket och välgjort öl för de som gillar söta mörka lagers.

Mer info om Primátor Premium Dark: