Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Oppigårds Brewers Brown

Varunummer: 11740, Flaska 330ml, 19.70kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Brewers Brown är en vidareutveckling på ölet Fatboy Brown som Oppigårds bryggde åt rockabillybandet Fatboy förra året. Ölet är ett brown ale som humlats lite extra med de amerikanska humlesorterna Amarillo, Chinook och Cascade för att få fram en något mer markerad beska och toner av tropisk frukt och citrus. Ölet släpptes i det tillfälliga sortimentet den 2a maj i år.

Utseende: Klar mahognyfärgat med lite rött. Trevligt ljusbeige gräddigt skum som lämnar spräckliga rester.

Doft: Hasselnötter, trä (bark?), rågbröd, knäck och lite kaffe men även en gnutta brynt smör. Längre ner kommer även en ton av vaxduk fram.

Smak: Maltig med mörkt fullkornsbröd, nötter, karamell och lite kaffe men även citrus och lite tranbär/lingon. Lättsam maltsötma som snabbt går över i ett rätt så kaffebittert avslut med en eftersmak av kola, nötter och kaffe och en sälta som växer med tempereringen.

Mun: Medelstor kropp med mjuk och lite krämig kolsyra och len textur.

Kanske lite mer bitter än förväntat. Jag tyckte om föregångaren Fat Boy Brown Ale men får personligen ett lite rörigt intryck av den här. Beskan känns lite för påträngande, smörtonen, sältan i eftersmaken. Trots detta gnäll är det fortfarande Oppigårds, vilket betyder tillräckligt hög klass för att hålla det någorlunda på en fråga om smak och tycke.

Mer info om Oppigårds Brewers Brown:

Ale

Poppelmans Brown Ale Vinterutgåva

Varunummer: 89291, Flaska 330ml, 21.90kr, Alkoholhalt: 4.8%

Ölhundbetyg

7

Poppelmans Bryggeri är ett bryggeri med anor så långt bak som till 1638 då en viss herr Johan Casparsson Poppelman startade Göteborgs troligtvis första stora kommersiella bryggeri. Bryggeriet stannade i släkten Poppelman ända fram tills dess att det lades ner 1835. 2012 var det dock dags för bryggerinamnet att återuppstå i form av ett mikrobryggeri i en gammal fabrikslokal i Mölnlycke utanför Göteborg. Bryggeriet drivs av 15 passionerade ölentusiaster varav en faktiskt är släkt med Johan C. Poppelman. Bryggmästaren heter Daniel Granath och det första ölet att nå ut från bryggeriet är alltså en brown ale på lättsamma 4,8%.

Utseende: Klart brunt öl med drag av rött. Stort beige skum som lämnar ett snyggt nätmönster efter sig. Charmigt knubbig “Red Stripe-flaska” med stram och prydlig östtyskdoftande design på etiketten.

Doft: Lite nötigt brödig maltig doft med fruktiga inslag. Mörkt bröd med nötter, lite kola och sirap, anis/lakritsrot samt vinbär och äpplen. Det luktar faktiskt lite som rostat mörkt bröd med svartvinbärsmarmelad på. I bakgrunden smyger en svag ton av gummi.

Smak: Mörkare fullkornsbröd med sirap, choklad, bär och lite apelsin och lite anis. Inte så söt som doften och avslutet kommer med en lätt sträv te-lik beska. Det blir inte för malttjockt och det blir inte humlebeskt och galet. Det blir lagom, men kanske lite kort.

Mun: Medelstor till lättare kropp som precis klarar sig ifrån att bli vattnig. Kolsyran är mjuk och texturen är len.

Ett mycket trevligt och lättdrucket brown ale. Förutom den lite gummiaktiga tonen i doften är det rena fina smaker som känns jordnära och lättsamma. Lite tunn i smaken möjligtvis, men det är inte allt för farligt gnäll. En mycket trevlig och läskande start från Poppelmans som ska bli ett mycket intressant bryggeri att följa.

Mer info om Poppelmans Brown Ale Vinterutgåva:

Ale

Mikkeller Jackie Brown

Varunummer: 1312, Flaska 500ml, 34.90kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

7

Om Mikkeller döper sin brown ale efter en Quentin Tarantino-film kan man ju misstänka att det kommer vara en något kaxigare sak än den välkända och massproducerade Newcastle Brown Ale. När man sedan noterar att ölet humlats med de tre amerikanska hög-alfa-humlesorterna Nugget, Amarillo och Centennial använts så stärks misstankarna. Till maltbasen har sorterna Pilsner-, Münchner-, Crystal-, Brun-, Ljus Choklad- och Chokladmalt använts samt Veteflingor.

Utseende: Mörkt rödbrun och disig av jästfällning med ett exploderande stort, tjockt och aningens poröst, bergigt och skimrande ljusbrunt skum som lämnar massa rester.

Doft: Det första som slår en är massa amerikanska humletoner av grapefrukt, aprikos och barr med kåda. Sniffar man lite extra kommer en svag ton av kakao och möjligtvis hasselnöt smygandes med våt sten. Förvånansvärt svag maltprofil.

Smak: En karamellig sötma blir snabbt träffad av rejält med fruktig och barrig humle som sedan planar ut i en lång fin eftersmak av torr choklad och kaffe samt en lite örtig beska.

Mun: Medium kropp med mjuk kittlande kolsyra.

Humlen sticker verkligen ut. Så pass mycket att malten nästan får väl lite spelrum och mest smyger upp halvvägs in. Med det sagt är det ändå ett väldigt gott öl med en rejäl amerikansk humlekaraktär och fina choklad- och kaffetoner. Ett öl som jag personligen ger för lite uppmärksamhet på Systembolaget.

Mer info om Mikkeller Jackie Brown: