Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Thornbridge Raven Black IPA

Varunummer: 11688, Flaska 500ml, 49.50kr, Alkoholhalt: 6.6%

Ölhundbetyg

8

Brittiska Thornbridge bryggde sitt första öl 2005 men har redan hunnit håva in 200 medaljer i diverse tävlingar och expanderat med ett andra bryggeri. Det är dock första gången vi ser dom på Systembolagets hyllor.

Utseende: Till synes svart, men hållet mot ljuset skimrar det klart och rubinrött. Skummet är smutsbeige och stort och svampigt och lämnar en tjock bubblig krans på glasets insida.

Doft: En söt och nästan lite gräddigt tjock maltbas med lite sött mörkt bröd toppas av beska örter och barr med lite tropisk frukt och lite brända toner. Längre ner i glaset känner jag även en tydlig ton av våt sten.

Smak: Sött med karamell och frukter som grapefrukt, litchi, persika och möjligtvis ananas får snabbt besök av lite brända träiga toner med beska örter. Beskan i avslutet är rätt hög men väl balanserad mot sötman och allt mynnar ut i en rätt mjuk fin eftersmak med brödig karamell samt vaga känningar av choklad och kaffe.

Mun: Medium kropp med en lite skummande kolsyra med bubblor som sprakar en smula på tungan och skapar en lite metallisk känsla. Mjuk oljig vätska.

Välbalanserat, snyggt och riktigt lättdrucket. En svart IPA med klar amerikansk karaktär som ändå lyckas behålla något brittiskt i sitt drag och aldrig bli för aggressiv. Fint flöde från början till slut. Det enda som stör mig lite är den lite brusiga kolsyran som ger en lite metallisk känsla, men jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker illa om den eller att den ger karaktär.

Mer info om Thornbridge Raven Black IPA:

Ale

Mohawk Oxymoron Black IPA

Varunummer: 1327, Flaska 330ml, 25.80kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

8

Förra året kom Stefan Gustavssons Mohawkserie med en svart ipa kallad Black IPA Easter Edition. Nu är den tillbaka med viss justering samt ett nytt namn och mindre flaska. “Oxymoron bryggs med Pilsner-, Pale-, Munich-, havre-, råg-, ljus karamell- och mörk karamellmalt. Humlesorterna är Amarillo, Cascade, Citra, Columbus, Crystal, Magnum och Simcoe.”
Hur mycket “påsk” är det över en svart ipa? Precis så mycket som man vill att det ska vara, och det vill man väl!?

Utseende: Klar och svart med mörkröda toner samt ett kompakt ljusbeige skum som lämnar en bra spretig gardin.

Doft: Barr, beska örter och lakrits med grapefrukt ligger som ett fint täcke över lite lätt rostad malt med en mjuk ton av choklad och en aning av smörig karamellsötma.

Smak: Beska örter, salmiak och barrig grapefruktig humle stöds upp fint av aningens söt karamellig malt med en lite läderaktig ton som ger en del sälta i avslutet. Örtig beska i eftersmaken med en gnutta choklad.

Mun: Medium kropp med mjuka små kittlande bubblor.

Svart IPA är en väldigt ny stil som inte dyker upp allt för ofta. Personligen kan jag tycka att stilen ibland blir för örtigt bitter och påminner mig om Fernet Branca, men här visar Stefan Gustavsson att han kan både packa en öl med humle och samtidigt göra den balanserad och lättdrucken. Att det rymmer sig hela 7.5% i denna skulle jag inte vågat gissa. Riktigt bra!

Mer info om Mohawk Oxymoron Black IPA:

Ale

BrewDog Abstrakt AB:06

Varunummer: 11176, Flaska 375ml, 125kr, Alkoholhalt: 11.5%

Ölhundbetyg

9

Skotska BrewDogs senaste öl i sin exklusiva experimentserie Abstrakt är en trippelt torrhumlad svart DIPA.

Klar men mörkt brun nästan svart med ett två fingrar högt tjockt och lite gropigt beige skum som lämnar lite spridda fläckar.

Massa kådiga humlekottar i doften med söt karamell, grapefrukt och beska örter. Längre ner i glaset kommer en ton av mörkt sirapsbröd.

Smaken är först väldigt karamellig och söt med lite diffusa tropiska frukter men framförallt grapefrukt, lite lime och beska örter som drar åt hostmedicin eller Jägermeister. Sedan tornar sig en hög men behaglig barrig och kådig beska upp. Alkoholen börjar först märkas mot flaskans slut.

Större kropp med en precis lagom mjuk kolsyra med små masserande bubblor.

Mmm… Det här tyckte jag om. En av de bättre svarta DIPAs jag druckit. Härlig intensivt humlejuicig ton i doften och en rik intensiv smak som aldrig blir för örtig utan har en stor söt karamellton och tillräckligt friska citrustoner för att väga upp den kraftiga beskan. Väldigt väl gömd alkohol.

Mer info om BrewDog Abstrakt AB:06:

Ale

Mohawk Black IPA Easter Edition

Varunummer: 1320, Flaska 500ml, 30.60kr, Alkoholhalt: 7.9%

Ölhundbetyg

7

Klart mörkt brunrött öl med ett krämigt bubbligt beigebrunt huvud som lämnar vissa rester.

Stor humlig doft av kanderad citrus, grapefrukt, apelsinskal, blommig och lite gräsig humle. Söt och hyfsat robust maltstomme med karamell, sirap/brunt socker, kaffe, lite choklad, mörkt bröd och en viss kryddighet.

Söt men inte för söt smak med en växande örtig beska. Kaffe, lite choklad, torkad frukt, söt lakrits, lite söt kakdeg och karamell som attackerar tungans överdel på ett speciellt sätt för att sedan ge plats åt en massa malört, eukalyptus och lakrits som lämnar en lång örtigt besk eftersmak.

Fyllig kropp med små mjuka kittlande bubblor.

Ett öl som för mig börjar väldigt bra med en spännande mörk sötma med lite klassiska IPAtoner för att sedan gå in i en lite kärvare örtighet. När fick vi känna på den här Fernet Branca-liknande örtsoppan senast? Jo, i Amagers Double Black IPA. Här är det dock på en rimligare nivå och det blir inte lika extremt. Ändock, jag är inte så förtjust i Fernet Branca.

Mer info om Mohawk Black IPA Easter Edition:

Ale

Hornbeer Hophorn

Varunummer: 11127, Flaska 500ml, 56.90kr, Alkoholhalt: 9.3%

Ölhundbetyg

8

Nästa exempel av den nya heta stilen “svart IPA” att nå Systembolaget på senaste tiden är även det danskt och kommer från bryggeriet Hornbeer. Det förra var Amagers Double Black IPA och den tyckte jag var extrem och örtig så den påminde om Fernet Branca.

Ölet är grumligt och färgen är mörkt brun, näst intill svart, med ett stort ihållande ljusbrunt skum som lämnar en del rester.

Massa gräs och granbarr i doften samt rostad malt, kaffe, lakrits, soja, mandel och citrus. Allt det “mörka” plus den gräsiga humlen för tankarna lite till Great Divides imperial stout Yeti.

Smaken är rostad med en medium sötma. Bittert kaffe och fylliga chokladtoner samt aningens mörk frukt eller bär sväller upp och leds vidare av en växande gräsig och torr beska.

Kroppen är medelstor och kolsyran liten och kittlande.

För att ha en påstådd beska på 135 IBU är det förvånansvärt lent och balanserat. En mycket mjukare, elegantare och okonstlad BIPA än Amagers Double Black IPA. Smaklökarna hoppar dock schizofrent hit och dit. Ena stunden porter, andra IPA, nästa stout. Gott är det hur som helst.

Mer info om Hornbeer Hophorn:

Ale

Amager Double Black IPA

Varunummer: 11128, Flaska 500ml, 51.90kr, Alkoholhalt: 8.5%

Ölhundbetyg

6

Svart öl som skimrar klart rubinrött om man håller det mot ljuset. Ett massivt, kompakt och lattebrunt skum reser sig och håller sig envist kvar som en klick grädde i glaset. Fina skumrester.

Doften är rostad malt med massa gräsig humle och örter. Lite kaffe, en hel del salmiak, lite pappkartong och en mineralaktig ton.

Smaken är rostad och söt med en kraftig gräsig humlebeska. Kaffe, salmiak och örter. Det smakar nästan lite som Fernet Branca eller Jägermeister!

Kroppen är medium till större, kolsyran finbubblig och bra. Alkoholen värmer en aning.

Oj! Vad säger man?! Ett extremt öl med massa smak. Flaskan är på tok för stor för mig med tanke på den extrema smaken. Väldigt god i början, nästan jobbig mot slutet. Örtigheten plus alkoholen och den kraftiga beskan på (uppskattningsvis) 200 IBU (!!!) för tankarna som sagt till Fernet eller Jäger, och jag har aldrig varit ett stort fan av dessa. Intressant dock.

Mer info om Amager Double Black IPA: