Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Fuller’s Chiswick Bitter

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

6

De senaste årens växande öltrend fortsätter sakta men säkert smitta av sig på livsmedelsaffärernas folkölshyllor. Man kan ju tycka att brittisk ale borde vara perfekta kandidater då de ofta har en lättsammare alkoholstyrka redan från början. Och en sådan var precis vad jag sprang på på Coop. En bitter från Fuller’s, humlad med Northdown och Challenger och slutligen torrhumlad med Goldings.

Utseende: Klar ljust bärnsten med ett smutsvitt bubbligt skum som lämnar tunna spräckliga rester.

Doft: Något söt doft med toffee, persika, blommig vanilj lite apelsin samt hö och sötsyrliga röda äpplen. Trevlig doft.

Smak: Lite smörigt knäckig malt med drag av kola och rostbröd och lite aprikos men dock rätt torr med en lite fränt syrlig citrussmak. Citronskal och te i avslutet. Lite järn i eftersmaken.

Mun: Tunnare kropp med rätt tydliga men skapligt mjuka bubblor. Vattnig textur.

Ett dugligt “folköl” av brittisk art som jag tyvärr tycker spretar ut lite för mycket i humlingen med skarp citrus och bittert te. Malten lyckas inte riktigt bära upp det. Och metalltonen i eftersmaken stör en aning också. Annars är det ett dugligt folkölsalternativ.

Bäst före: 1 juli 2013

Mer info om Fuller’s Chiswick Bitter:

Ale

Gotlands Frosty Bulldog

Varunummer: Dagligvaruhandel, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

6

Den trevliga trenden med hantverksbetonad öl på folkölshyllorna fortsätter. Den här gången handlar det om ett mörkare ale från Gotlandsbryggeriet som enligt flaskan bryggts med “fyra olika maltsorter och generösa givor Bramling Cross-, Cascade- och Galaxyhumle.

Utseende: Klar och brunfärgad med vissa drag år rött. Svampigt lite gråbrunt skum som lämnar spräckliga rester. Ser riktigt trevlig ut!

Doft: Brödigt maltig doft med drag av knäckebröd och mörkt rågbröd och gnuttan karamell, men även lite jordigt humliga toner med citrusskal, bokna äpplen och lite blöta löv.

Smak: Även smaken har en torrt brödig ton som av skorpan på ett hårdgräddat rågbröd eller knäckebröd med humliga toner av citrus och lite svart te. Hyfsat tilltagen barrig beska och låg maltsötma som ger ölet ett lite torrt intryck. Lite vattniga toner.

Mun: Något tunn kropp med mjukt kittlande kolsyra och lätt textur.

Ett riktigt trevligt folköl med en trevligt brödig och jordigt humlig smak. Tyvärr blir det som ofta med svenskt folköl, lite tunt och vattnigt, men det är överkomligt då smakerna är så pass fina. Kunde haft aningens mer restsötma för att balansera beskan och fylla upp munkänslan kanske? Helt klart ett trevligt alternativ på folkölshyllan.

Bäst Före: 06-03-13

Mer info om Gotlands Frosty Bulldog:

Ale

Brakspear Bitter

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 3.4%

Ölhundbetyg

7

Letar du efter en genuin och lättsam brittisk bitter behöver du ibland inte gå längre än till din närmsta matvaruaffär. Där kan man nämligen hitta den här lilla pärlan från Oxfordshire om man har tur. Bryggd med Maris Ottermalt och English Goldings- och Fuggleshumle.

Utseende: Klar koppar/bärnsten med ett bubbligt gulnat huvud som lämnar en tjock bubblig skumgardin i glaset.

Doft: Söt knäckig men välhumlad doft med smörkola, torkad aprikos, apelsinskal, blommor, digestivekex och honung.

Smak: Knäckigt maltig med en sötma som snabbt torkas ut av en sträv, torr och snygg beska. Även här hittar man honung med apelsinskal och aprikos samt söta havrekakor och blommiga humletoner.

Mun: Lättare kropp med mjuk kolsyra.

Ett riktigt gott folköl med bra smaksammansättning och bra beska. Helt klart ett av de bättre ölen du kan hitta i livsmedelsaffären (tillsammans med bl.a. Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare, Jämtlands Steamer och BrewDogs Trashy Blonde) som inte är, som många andra, en utspädd variant. Kräv “riktigt” öl på butikshyllorna!
Herrljunga Cider AB verkar vara importören.

Mer info om Brakspear Bitter:

Ale

Adnams The Bitter

Varunummer: 1686, Burk 500ml, 18.30kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

5

Klart mörkt kastanjerött med ett finbubbligt ljusbeige skum.

Maltig doft med knäck, karamell, torkad frukt samt en del smör. Sniffar man lite extra ligger en doft av akvarium i bakgrunden.

Smaken är mjukt maltig med karamell, aningens knäck, torkad frukt, mörkt bröd och lite fadda blommiga humletoner. Lätt sötma som glider in i en lätt men ihållande beska. En viss ton av smutsvatten smyger omkring.

Kroppen är svag utan att bli vattnig och kolsyran mjuk och masserande.

En rätt ordinär, lättsam och lättdrucken bitter som aldrig varit en personlig favorit.

Mer info om Adnams The Bitter:

Ale

De Molen Op & Top

Varunummer: 11137, Flaska 330ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 4.5%%

Ölhundbetyg

5

Nederländskt öl från det lilla omtyckta bryggeriet de Molen (betyder “Kvarnen”) som förra året rankades som nummer tio av världens bästa bryggerier av siten ratebeer.com.

Färgen är brunorange och ölet är grumligt och pryds av ett rätt snyggt ojämt bubbligt smutsvitt skum som lämnar hyfsade rester och dröjer sig kvar i glaset.

Rätt svag doft som är maltig och karamellig med en lättsam söt blommig humleton. Lite kakdeg, fruktgodis, apelsinskal.
Efter att ha druckit det här ölet för andra gången så kan tyvärr även jag stämma in i resten av den negativa kören som tycker att ölet luktar kokt blomkål. Det söta finns där samt apelsinzesten, men överlag är det en unken doft av kokta grönsaker som verkligen inte är angenäm som ligger över allt. Betyget halkar ner.

Smaken är även den åt det försiktigare hållet. Först maltig och karamelligt söt med en aning jäst och lite kakdeg. Sedan kommer en ton av apelsinzest tillsammans med lite bröd och trä och stegrar sig till ett rätt torrt beskt avslut.
Smaken är dock trevligare än doften, men även här kommer tonen nu fram. Är det något fel på den här laddningen öl möjligtvis? Nej, efter en titt på Systembolagets beskrivning av ölet så står “vit sparris” med. Inte ett inslag jag föredrar uppenbarligen.

Kroppen är svag och en vattnig ton knackar på dörren men kommer aldrig riktigt in. Kolsyran är lättsam och kittlande med små fina bubblor.

Ja det var ju en helt ok liten en det där. Lättsam utan att bli för blaskig med småtrevlig sötma och lättsam beska tyder ju på hög “drinkability”.

Kokta grönsaker är inte min grej i öl.

Mer info om De Molen Op & Top:

Ale

Brakspear Oxford Gold Organic Beer

Varunummer: 1533, Flaska 330ml, 13.90kr, Alkoholhalt: 4.6%

Ölhundbetyg

5

Utseende: Klar och gyllene bärnsten med ett smutsvitt kort skum som lämnar lite rester.

Doft: Maltig och lite sötstickig av honung samt lite apelsinskal och aprikos, karamell och blommig humle.

Smak: Söt och knäckigt maltig med aprikos, apelsin, blommor, smör och en lite ogräsigt sur beska med lite metall i eftersmaken.

Mun: Lätt kropp med mjuk och lätt skummande kolsyra.

Ett rätt friskt och trevligt öl med lite udda karaktär som spretar en aning. Lite väl tunt i slutändan.

Mer info om Brakspear Oxford Gold Organic Beer:

Ale

Marston’s Pedigree

Varunummer: 1601, Burk 330ml, 13.90kr, Alkoholhalt: 4.5%

Ölhundbetyg

4

Relativt ljust bittert ale från anrikt Engelskt bryggeri.

När jag häller upp ölet känner jag direkt en påträngande stark doft av något som man oftast inte brukar dricka. Det påminner om färg eller plast av något slag. Det finns malt, lite frukt och bröd i doften också men den skarpa kemiska doften tar över allt.

Smaken är smulan bättre med en maltig beska och en lätt sötma. Lite brödsmak och så något som känns som anis tittar fram. Men så kommer doften tillbaka med sin konstiga kemiska ton även i smaken. Nej! Säger jag. Och varför måste både burkdesignen och namnet få mig att tänka på hundmat? Det här går att dricka i nödfall, men inte mer.

Mer info om Marston’s Pedigree: