Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Sigtuna Prince of Darkness Black IPA

Varunummer: 1486, Flaska 330ml, 26.10kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

8

Svart IPA, denna omtalade ölstil med många namn (Cascadian Dark Ale, India Dark Ale, Black IPA) som både älskas och hatas till höger och vänster har haft en stark trend i år och alla bryggerier ska ha en. Här har vi Sigtunas tagning på stilen och den har varit en liten snackis på många sidor då den tydligen skiftat i kvalitet.

Utseende: Mörkt brun till svart med ett tjockt brunt poröst puffigt skum som lämnar fina rester. Ser bra ut!

Doft: Lite småförsiktig doft med en lite trög ton av vaxduk, knäckebröd och brända barr till största delen, men doftar man lite noggrannare så dyker även rosa grapefrukt och litchi upp och längre ner kommer även lite kola/choklad och sötlakrits. Lite trögstartad doft, men när man väl hittar den så är beståndsdelarna trevliga.

Smak: Grapefrukt med karamell, vingummin, lite bränd brödskorpa, örter, gnuttan lakrits och lite bränd plast. Balanserad men tillräcklig beska av barr och örter.

Mun: Medelstor till aningens större kropp med mjuk kolsyra, len och något oljig textur.

En god BIPA (svart ipa) som i denna flaska* lyckas hålla den grövre rostade malten tillbaka med förmån för citrusfruktig humle och lätt knäckig karamell. Inte så farligt örtig som vissa BIPAs kan vara (malört) och med en lyxig munkänsla och snyggt utseende. Det tar dock ett tag innan doften visar sig från sin bästa sida. Personligen gillar jag att den rostade och lite tyngre malten håller sig tillbaka. Bra öl!

* En mycket ung ölstil som varit väldigt populär under det gångna året och som inte har blivit riktigt tydlig med hur den ska vara. En del tycker den ska ha en bra balans mellan rostad malt och tydlig humle medan andra tycker att den rostade malten ska hållas tillbaka och det ska mer likna en vanlig IPA fast med svart färg. Inte bara stilen har varit omtalad utan även just denna från Sigtuna har fått mycket kritik. Vissa har tyckt att den var mycket god med tydligt humliga citrustoner medan andra har tyckt att den mer känts som en lite tunnare och humligare porter/stout. Personligen har jag druckit den några gånger och kan konstatera att jag fram tills nu har fått det senare intrycket av den men att denna flaska känns mer så som de positiva recensenterna beskrivit den. Varför ölet har skiftat i kvalitet vet jag inte men om det är mer så här den ska vara så hoppas jag att dom snart blir så stabila att dom kan hålla MINST den här nivån. Då kan Sigtuna börja leverera riktigt riktigt bra saker.

Bäst före: 2013-05-08
Batch: 381

Mer info om Sigtuna Prince of Darkness Black IPA: