Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

De Ranke Noir de Dottignies [smakprov]

Varunummer: 11894, Flaska 330ml, 29kr, Alkoholhalt: 9%

Ölhundbetyg

8

Mörkt starkt ale från ett av Belgiens bästa bryggerier. Har även ett ljusare syskon vid namn Saison De Dottignies. Bryggd med sex olika maltsorter samt Challenger- och Saazhumle.

Kommer till systembolaget den 2a September.

Utseende: Ser nästan svart ut, men tittar man noga är den disigt/grumligt brunröd. Det hela toppas av ett lite gråbeige skum.

Doft: Söt maltig doft med en rejäl dos lakritsrot, anis, mörkt sirapsbröd, örter och något som påminner om sött klister. Även lite bränt kaffe skiner igenom.

Smak: Hyfsat hög sötma med sirap, mörkt bröd, karamell och lite choklad. Men sötman stöds upp av beska örter, lakrits och bränt kaffe.

Mun: Medelstor till större munkänsla med mjuk krämig kolsyra och en len aningens “bläckig” textur.

Ett lite udda och spännande belgiskt öl som spretar åt lite olika håll samtidigt som det lyckas hålla en rustik elegans. De 9% känns väl integrerade i smakerna och ölet blir mer lättdrucket än väntat. Ett av de mer intressanta ölen i Septembers T5-sektion och väl värt ett köp om man är sugen på något lite annorlunda.

Mer info om De Ranke Noir de Dottignies [smakprov]: