Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

De Ranke Noir de Dottignies [smakprov]

Varunummer: 11894, Flaska 330ml, 29kr, Alkoholhalt: 9%

Ölhundbetyg

8

Mörkt starkt ale från ett av Belgiens bästa bryggerier. Har även ett ljusare syskon vid namn Saison De Dottignies. Bryggd med sex olika maltsorter samt Challenger- och Saazhumle.

Kommer till systembolaget den 2a September.

Utseende: Ser nästan svart ut, men tittar man noga är den disigt/grumligt brunröd. Det hela toppas av ett lite gråbeige skum.

Doft: Söt maltig doft med en rejäl dos lakritsrot, anis, mörkt sirapsbröd, örter och något som påminner om sött klister. Även lite bränt kaffe skiner igenom.

Smak: Hyfsat hög sötma med sirap, mörkt bröd, karamell och lite choklad. Men sötman stöds upp av beska örter, lakrits och bränt kaffe.

Mun: Medelstor till större munkänsla med mjuk krämig kolsyra och en len aningens “bläckig” textur.

Ett lite udda och spännande belgiskt öl som spretar åt lite olika håll samtidigt som det lyckas hålla en rustik elegans. De 9% känns väl integrerade i smakerna och ölet blir mer lättdrucket än väntat. Ett av de mer intressanta ölen i Septembers T5-sektion och väl värt ett köp om man är sugen på något lite annorlunda.

Mer info om De Ranke Noir de Dottignies [smakprov]:

Ale

Westvleteren 8

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

9

Lillebrorsan till “världens bästa öl” är ett mörkt belgian strong ale och pryds av en blå kapsyl men är lika naken på etikett som sina syskon. Westvleteren Abdij St. Sixtus brygger för närvarande tre stycken öl; Blond, 8 (brukade heta Extra 8) och så den beryktade 12an. Bryggeriet motsätter sig vanligtvis starkt att deras öl säljs någon annanstans än vid klostret så morgondagens (läs; dagens) släpp är en anomali.

Utseende: Grumlig och mörkt rödbrun med en hel del jästfällning i botten på flaskan. Det gråbeigea skummet fräser ilsket när man häller upp ölet och blir aldrig vare sig stort eller långlivat och lämnar heller ej mycket rester.

Doft: Oj vilken snygg doft av knäck, sirap och torkad frukt! Knäck, saftiga röda äpplen, persika och fikon bl.a. Känner även en svag och lite salt kryddig ton som av buljong i bakgrunden och när ölet värms upp så tillkommer även en ton av vörtbröd och kallt kaffe.

Smak: Söt med sirap/bränt socker, farin, röda syrliga äpplen, apelsin, lite röda skogsbär och så med en avslutande fruktighet av banan som sträcker sig ut i eftersmaken med kola, choklad och en lite småbränd kryddig maltbeska.

Mun: Stor fyllig kolsyra med masserande/porlande bubblor, vätskan är len och rätt så lätt.

Jag kan inte hjälpa att bli förundrad över vilka oerhörda hantverk till öl munkarna på Abdij St. Sixtus gör. Det är inga “magiska öl från yttre rymden”. Det är smaker som du har känt och druckit förut, men det som skiljer dom åt från många andra är hur komplexa och snyggt sammansatta dom är. Svåråtkomliga, javisst, men jag tycker helt klart att man kan försöka glömma bort deras fåniga rykte ett tag när man väl får chansen att dricka dom. Men tar man sig även ro att reflektera över ölets beståndsdelar så blir man rikligt belönad.

Bäst Före: 23-02-14 (tre år före bryggdatum)

Mer info om Westvleteren 8:

Ale

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw 2012

Varunummer: 11454, Flaska 750ml, 114.50kr, Alkoholhalt: 11%

Ölhundbetyg

8

SMAKPROV

Stort mörkt belgiskt ale med lagringspotential som återkommer årligen.

Utseende:  Rödbrun med gulbeige skum. Vacker lyster, respektingivande flaska.

Doft:  Lite spritindränkta russin och äpplen med en lite skarp kryddig jäst. Karamell och kryddigt mörkt bröd. Lite “klistrig” alkohol.

Smak: Mörkt fruktig med äpplen och russin, lite kryddig med anis (kanel?), jäst, sirapssöt maltighet med bröd och karamell. Söt, kryddig och komplex fast smulan spretig.

Mun:  Stor kropp med mjukt skummande kolsyra. Lite oljig.

Det här är en riktigt bra söt mörk belgare med drag av kryddiga äpplen, russin och belgojästig karamell. Några år på den här kan verkligen göra underverk tror jag och jag köper alltid ett par flaskor.

Mer info om Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw 2012:

Ale

Chimay Bleue 2003 vs 2012

Varunummer: 11698, Flaska 330ml, 54.90kr, Alkoholhalt: 9%

Ölhundbetyg

7

Chimay Bleue/Blå är förmodligen ett av de mest kända och sålda av trappistölen. Väldigt populärt att lagra så för dom som inte har möjlighet, uthållighet eller helt enkelt precis nyligen har fått upp ögonen för öl så är det ju välkommet när Systembolaget tar in ett gäng redan lagrade flaskor. I det här fallet en på nio år. Vi ser hur den står sig mot en från 2012.

2003

Utseende: Grumlig och mörkt brun med ett ytterst kort varmvitt kortlivat skum som fastnar fläckvis.

Doft: Söt kola och knäck med russin samt en mjuk vag kryddig ton som påminner lite om mjuk pepparkaka. Låter man glaset stå en stund kommer en lite bränd ton av lakrits/salmiak samt en vag ton av balsamico och tar över. Ett tag fanns en ton av björnklister som tur nog försvann. Spännande och växlande doft och lagringen har verkligen förändrat ölet.

Smak: Mörkt bröd med en del choklad och knäck samt russin och katrinplommon med en hint av apelsinskal och en lite bränd ton som ligger snyggt i bakgrunden och ger lite karaktär till eftersmaken som tyvärr lider av lite vattniga tendenser. Näst intill ingen beska.

Mun: Medelstor kropp med mjuk låg kolsyra. Slick textur.

2012

Utseende: Grumlig mörkt brunröd med ett skum som exploderar ur flaskan och reser sig högt i glaset och har en lite smutsgul/beige färg. Lämnar en kort tät kant i glaset.

Doft: Mer syrlig och jästig doft jämfört med 2003. Mörkt rågbröd, jäst, farin, banan, plommon och russin.

Smak: Maltig och söt utan att vara klibbig med mörkt bröd, russin och plommon, banan, farin, vaga lite peppriga kryddor och lite avslutande alkoholvärme. Viss kryddig beska.

Mun: Stor munkänsla med massa skummande kolsyra. Trots det aningens tunn i texturen.

Ett öl som är väldigt omtyckt av många och som är väldigt populärt att lagra och dricka flera årgångar av samtidigt. Men för min del har det aldrig varit någon större favorit då jag stör mig på den livliga kolsyran och banantonen. I det här läget har båda årgångarna för och nackdelar. Den lagrade har utvecklat en riktigt spännande doft och kolsyran har lugnat ner sig. Tyvärr känns det också smulan tunt i jämförelse med den unga flaskan och dess extrema kolsyra. Det blir i slutändan oavgjort, fast jag personligen föredrar den äldre något mer. Framför allt doften som är riktigt spännande.

Mer info om Chimay Bleue 2003 vs 2012:

Ale

Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blauw 2011

Varunummer: 11035, Flaska 750ml, 116kr, Alkoholhalt: 11%

Ölhundbetyg

8

Lyxigt starkt säsongsöl från belgiska Het Anker som bryggs för att hylla den tysk-romerska kejsaren Karl V.

Utseende: Klar men väldigt mörkt brunröd/rubinröd med ett smutsbeige skum som lämnar lite oregelbundna fläckar.

Doft: Söt, maltig och kryddigt fruktig doft med belgisk jäst och hettande alkohol. Russin, katrinplommon, apelsinskal, äpplen,  marsipan, jäst och limstift.

Smak: Söt och maltig med torkad mörk frukt, apelsinskal och lite äpplen, sirap, lite syrliga bär, marsipan och en hel del kryddor som anis, kryddnejlika och muskot bl.a. Något träig skalbeska i eftersmaken med hettande alkohol.

Mun: Större kropp med skummande kittliga bubblor. Vätskan är klibbig men len.

Komplext, mörkt fruktigt och kryddigt öl med en rätt bra dos alkohol. Verkligen ett lyxigt och fylligt starkt öl nu, men det är ju som gjort för att få mogna till sig och jag ser verkligen fram emot att få öppna mina sparade flaskor om en tre-fyra år eller kanske mer.

Mer info om Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Blauw 2011:

Ale

Gouden Carolus Noël (Christmas)

Varunummer: 11360, Flaska 330ml, 29.50kr, Alkoholhalt: 10.5%

Ölhundbetyg

8

Belgiska Brouwerij Het Ankers Gouden Carolus-serie är högkvalitativ och omtyckt. Denna julversion återupptogs 2002 efter 38 års frånvaro. Säsongsbryggs varje år i augusti med tre sorters “belgisk humle” och “sex sorters örter och kryddor”.

Utseende: Klar och mörkt rödbrun med ett kompakt beige skum som lämnar en spretig krans på glasets insida.

Doft: Söt och vinöst maltig med karamell, bränt socker, limstift, plommon, spritindränkta russin, dadlar, kryddnejlika och en rejäl dos av anis som drar år Ouzo.

Smak: Rejält söt och maltig med massa mörka frukter och kryddor. Doften går igen i smaken med plommon, apelsinskal, russin i likör, bränt socker, dadlar, beska körsbär och mjuka “julkryddor” med framför allt kryddnejlika, lite kanel och anis. Strävt vinöst avslut.

Mun: Len och “sval” munkänsla som tillsammans med en väldigt mjuk och lätt skummande munkänsla skapar en stor och mjuk kropp.

Ett komplext, vinöst, fruktigt och kryddigt belgiskt öl som gömmer sin alkoholstyrka väl och faktiskt är riktigt lättdrucket trots sin höga ABV och smakrikhet. Tonen av anis tar över doften en aning, annars är det här en riktigt högkvalitativ belgisk julöl som är värd att köpas, drickas och sparas.

Mer info om Gouden Carolus Noël (Christmas):

Ale

Struise/Stillwater Outblack

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

8

Den amerikanska “nomadbryggaren” Brian Strumke a.k.a. Stillwater Artisanal Ales besökte Belgien och bryggeriet De Struise för att brygga en mix av ett belgian strong ale och en svart IPA. Förutom de sedvanliga ingredienserna vatten, malt, humle och jäst så har även vete, havre, råg och socker använts.

Utseende: Mörkt rödbrun som framstår som svart med massa grumlig bottensats i flaskan. Då jag försökte låta bli att hälla ur den värsta bottensatsen blev det ljust gräddbruna skummet kort och kortlivat utan att lämna några större rester.

Doft: Söt och rostad med en lite bränt vinös syrlighet, choklad, karamell, mörkt rågbröd, russin och plommon samt en stor kryddighet som för tankarna till mjuk pepparkaka samt örtiga blommor. Även lite anis dyker upp. Komplex och spännande stor doft.

Smak: Söt och kryddigt brödig med farin, choklad, karamell, lite jäst och mörk frukt och pepparkakskryddorna gör återbesök med kryddnejlika, kanel och kardemumma. Alkoholen gör sig lite försiktigt påmind med lite hetta på tungan och eftersmaken har en balanserad örtig beska.

Mun: Medelstor munkänsla med mjukt masserande kolsyra.

Verkligen ett udda öl som nog känns mer som ett experimentellt julkryddat belgiskt strong ale än en svart IPA då jag tycker att humlen inte riktigt får det utrymme som den kunde fått. Kan dock vara värt att nämna att min flaska var ca. ett år gammal. Det är trots det en spännande experimentbrygd som spretar på ett behagligt och kul sätt. Väl värt att pröva om man vill ha något som doftar och smakar mycket.

Mer info om Struise/Stillwater Outblack:

Ale

Mikkeller Santa’s Little Helper 2011

Varunummer: 11354, Flaska 375ml, 43.50kr, Alkoholhalt: 9.1%

Ölhundbetyg

7

Mikkellers starka belgiska öl med julkryddor kommer varje år med något ändrat recept. Hur den skiljer sig från fjolårets version som innehöll Maris Otter-, Special-B-, Biscuit- och Pale Chocolatemalt, havre, mörk candi-sirap och mörkt cassonadesocker humlesorterna Northern Brewer, Hallertauer och Styrian Golding, söta appelsinskal, bittra appelsinskal, muskotnöt och belgisk alejäst vet jag inte. Bryggs som många av Mikkellers öl hos De Proefbrouwerij i Belgien.

Utseende: Ogenomträngligt mörkbrun/svart med en hel del partiklar som flyter runt samt ett tjockt krämigt brunt skum som klänger sig fast längs med glaset.

Doft: Maltig doft med bränt socker, kryddor och lite limstift/klister, torkad frukt röda bär. Något påminner om julmust. Alkoholen pockar på ens uppmärksamhet med en karaktär av rom eller bourbon. En lite lustig och tunn doft faktiskt.

Smak: Söt och smulan vinös med brända maltiga toner av choklad, “julkryddor”, bränt socker, lakrits och mörk frukt. Rätt rejäl örtig beska med mycket barr i avslutet. Komplex och rätt fyllig smak.

Mun: Större kropp med mjukt skummande kolsyra. Vätskan är lite tjock och oljig.

En förvirrande doft som tack och lov inte går igen för mycket i smaken som är fyllig, komplex och söt med en rejäl örtig beska. Det är lite spretigt och kan säkerligen må bra av att få vila i ett år eller två men är även nu ett spännande och drickbart öl. Ett välgjort kryddigt sött öl som funkar fint även för mig som kan ha lite svårt med mycket kryddor i ölet.

Mer info om Mikkeller Santa’s Little Helper 2011:

Ale

Achouffe N’Ice Chouffe

Varunummer: 11364, Flaska 750ml, 56.90kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

7

Brasserie d’Achouffes klassiska “vinteröl” med de små tomtarna på etiketten är ingen nyhet för de svenska julölskonsumenterna. Ett sött och robust belgian strong ale på 10% som förutom de vanliga ingredienserna vatten, malt, humle och jäst även fått socker, timjan och curacau tillsatt.

Utseende: Snygg mörkt läderaktigt rödbrun färg med ett stort smutsbeige/gulnat skum som inte lämnar så mycket rester. Disig med rätt mycket småpartiklar som simmar runt i vätskan.

Doft: Doften är söt och jästig med massa torkad frukt, smörkola/knäck, sirap, trä, läder, tobak och kryddor. Alkoholen hettar lite i näsan.

Smak: En rätt hög sirapsaktig sötma med torkad frukt och knäck blir snabbt attackerad av en sträv kryddig ton av tobak, läder och örter som torkar ut munnen rejält och det känns som man ätit papper på tungan. Fyllig men trevlig jäst, smörkola, russin, aprikos, apelsin, tobak, trä, kryddor och värmande alkohol.

Mun: Större kropp med frisk skummande kolsyra. Vätskan är aningens tjock.

Ett stort, sött, fruktigt och knäckigt belgiskt öl med en rätt rivig uttorkande beska som känns mer tobak än humle. Det är gott och komplext men även lite fränt med sin aggressiva strävhet och det tar ifrån ölet lite finess. Jag gissar på att det här ölet mår bäst av att få vila i ett par år. Sjuan är väldigt nära en åtta.

Mer info om Achouffe N’Ice Chouffe:

Ale

Caracole Ambrée

Varunummer: 11019, Flaska 330ml, 26.90kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

6

Brasserie Caracole (snigel på spanska) är ett litet belgiskt bryggeri som tydligen gillar att göra saker på gammalt vis som t.ex. värma upp vattnet med vedeldad ugn samt krossa malten med en gammal maltkvarn från 1913.

Ölet är rödaktigt kola/bärnstensfärgat och disigt med jästfällning och ett stort såpigt poröst smutsvitt skum som lämnar vissa rester.

Söt och lite stickig och rätt påtaglig doft av jäst med sirap, knäck, torkad frukt, pomerans och lite örter.

Smaken är väldigt söt med en något  bränd knäck och sirap samt aprikos- och apelsinmarmelad, jäst och örter. Hyfsat låg men lite sträv beska i avslutet med lite alkoholvärme.

Större kropp med en lite sliskig munkänsla och något till en början brusande kolsyra.

Väldigt sött och jästigt var det här. Rätt typiskt belgiskt och rätt så goda smaker och dofter men det blir för mig lite linjärt och tröttsamt efter ett tag. Jag prövade ölet till kyckling i kokosmjölk med röd curry, lime, koriander och chili vilket funkade fint då den syrliga och kryddiga maten tog ner sötman och lyfte fram de mer rena frukttonerna i ölet.

Mer info om Caracole Ambrée:

Page 1 of 3123»